Hlavní obsah

Alergie, neplodnost i rakovina. To vše můžou odhalit domácí testy!

Foto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Jednoduchý doma provedený test zakoupený v lékárně dokáže odhalit mnoho chorobFoto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by měl rád návštěvu lékaře? Většina lidí se ji snaží oddálit, co to jen jde. Potom ale často přichází, až když je nemoc rozvinutá. Domácí testy napoví například to, zda potřebujete antibiotika.

Článek

Domácí diagnostické testy nejsou žádnou novinkou, ale jejich množství se pořád zvyšuje. Farmaceutické společnosti neustále přicházejí s dalšími a dalšími novinkami, díky kterým je možné si udělat představu o svém zdravotním stavu.

Pořízení testů neznamená žádnou závratnou investici, jejich cena se obvykle pohybuje mezi dvěma až pěti sty korunami. Vždy však mějte na paměti, že jejich výsledky mají pouze orientační charakter a při závažnějších obtížích návštěvu lékaře neodkládejte.

Může za to vir, či bakterie?

Bolest v krku, únava, zvýšená teplota, rýma a kašel mohou být příznaky běžného nachlazení, k jehož léčbě obvykle stačí volně dostupné léky a několikadenní klid na lůžku. Za těmito projevy se ale často skrývá i bakteriální zánět, který se řeší antibiotiky. To, jestli pro ně máte běžet k lékaři, zjistíte z kapky krve v pohodlí domova pomocí CRP testu.

„CRP test zjišťuje koncentraci C-reaktivního proteinu v krvi ve třech množstevních úrovních. Pokud je koncentrace vysoká, pravděpodobně v organismu probíhá těžší bakteriální zánět, což pro nás znamená nutnou návštěvu lékaře a nasazení antibiotik. Běžná virová onemocnění obvykle hladinu CRP nezvyšují, takže léčba antibiotiky není nutná,“ vysvětluje Doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.

Foto: baranq, shutterstock.com

Cítíte se nemocní, ale nechcete zbytečně užívat antibiotika? CRP test prozradí, zda je původcem choroby bakterie, nebo virFoto: baranq, shutterstock.com

Odhalte nakažené klíště

Začátek dubna s sebou přinesl nejen příjemnější teploty, ale také start klíšťové sezony. S tím se pojí i zvýšený výskyt nemocí, které tito paraziti přenášejí. Jde zejména o klíšťovou encefalitidu a lymeskou boreliózu. Druhou jmenovanou můžete odhalit i vy sami.

„Výhodou testu borelie je, že téměř okamžitě a v domácích podmínkách získáte cennou informaci, zda je nutné pozorování a návštěva lékaře, nebo jsou vaše obavy s nejvyšší pravděpodobností zbytečné,“ vysvětluje Luděk Ogoun ze společnosti Hartmann – Rico.

Testovat nicméně tentokrát nebudete sebe, ale klíště. Pokud je bakterie boreliózy přítomná, nachází se totiž v jeho střevě. Klíště se rozdrtí ve zkumavce se speciálním roztokem, který se následně nakape do vzorkovacího políčka. Výsledek zjistíte do deseti minut.

Nesnášenlivost potravin i alergie

Rýma, nebo alergie? I toto dilema dokážou vyřešit testy z lékáren, které prozradí, jestli za vašimi problémy náhodou nestojí alergeny v podobě kočičí srsti, travních pylů nebo roztočů.

Prozkoumat můžete i svou citlivost na různé druhy potravin, a tím odhalit případnou potravinovou intoleranci. Mezi testované skupiny patří mimo jiné obilniny, ořechy a luštěniny, ryby, ovoce, zelenina a další. Za takto komplexní diagnostiku si ale trochu připlatíte.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

I alergii dokážou identifikovat testy provedené v domácích podmínkách. Jde ale o rozpoznání pouze základních typůFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Posviťte si na spermie

Zatímco vyšetření plodnosti u žen může být součástí prohlídky u gynekologa, na které je stejně nutné pravidelně chodit, u mužů to někdy představuje problém, protože se kvůli studu k lékaři zdráhají. Nepříjemné vyšetření je možné nahradit domácím testem zaměřeným na koncentraci spermií ve spermatu.

Žaludeční problémy a krev ve stolici

Při opakovaných bolestech břicha a nevolnosti jistě uvítáte možnost zjistit přítomnost žaludeční bakterie s názvem helicobacter pylori, která je rizikovým faktorem při vzniku vředů a zánětu sliznice žaludku. Opět k tomu postačí kapka krve.

Provedení testu na okultní krvácení do stolice je zase důležitým nástrojem pro včasné podchycení vážnějších onemocnění, jako jsou například nádor tlustého střeva nebo nádor konečníku.

Využíváte některé domácí testy a důvěřujete jim, nebo jste o nich před tím neslyšeli?

Reklama

Načítám