Hlavní obsah

Ananas: Na plodnost, proti vysokému tlaku i rakovině

Foto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

Foto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes ho seženete v každém větším obchodě s potravinami. Byly ale doby, kdy se servíroval jen na nejbohatších banketech. Je chutný, zdravý a navíc má blahodárné účinky. Ananas je plný vitaminů, antioxidantů a příznivě působí třeba na astma, cukrovku i vysoký tlak!

Článek

Ananas přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus z jedné ze svých výprav. U nás je známý pro svou sladkou chuť a málo kalorií. V zemích Jižní Ameriky je ale oblíbený hlavně pro své léčivé účinky na různé záněty a trávicí problémy. Zdravotní benefity však nabízí pouze čerstvé plody. Konzervované ovoce nebo kompoty stejné účinky nemají, protože tepelná úprava snižuje obsah důležitých enzymů a vitaminů.

1. Lepší trávení

Jestli vás trápí zažívání, je ananas tou nejlepší přírodní cestou, jak si pomoct. Toto ovoce totiž obsahuje enzym zvaný bromelin, který štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny, což snižuje nadýmání a usnadňuje celý proces trávení. Kromě toho je v ananasu stejně jako v jiném ovoci i vláknina, která pomáhá k pocitu zasycení.

„Ananas prospívá správnému zažívání a pročišťuje útroby. Také snižuje riziko zánětů, urychluje hojení otoků, modřin a pooperačních stavů po chirurgických zákrocích,“ říká Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

2. Dobrý na astma i vysoký tlak

Ananas je plný vitaminů: obsahuje např. vitaminy C, B6, B1 nebo B2. Také je bohatý na měď, mangan, draslík a provitamin A neboli beta-karoten. A právě ten je podle odborníků dobrou prevencí proti vzniku astmatu. Draslík je zase dobrý pro lidi trpící vysokým tlakem. Doporučená denní dávka draslíku je 4700 mg. Pouhé 3 dcl ananasového džusu obsahují zhruba 400 mg, což je stejné množství, jako je ve 100 g banánu nebo bramborách.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Ananas je plný vitaminů a antioxidantů, což tělu prospívá v mnoha směrechFoto: Alliance, Shutterstock.com

3. Budete plodnější

Díky množství minerálních látek, antioxidantů a již zmíněnému bromelinu je ananas ideální i v případě, že se snažíte otěhotnět. Tento enzym totiž podporuje uhnízdění embrya. Bromelin užívají některé ženy i v tabletách, obvykle 1–2 dny po ovulaci. Čerstvý ananas je ale určitě chutnější varianta.

4. Vhodný při dietě

Protože je ananas nízkokalorická potravina, doporučuje se také na hubnutí. Obsahuje hodně vody, žádný tuk a na 100 g má pouze 60 kcal. Shazování kil je snazší i díky dobrému trávení a pravidelnému vyprazdňování. To, díky svému složení, ananas podporuje.

„Ananas se výborně hodí do redukčních diet, protože obsahuje téměř 90 % vody. Ani ženy, které mají problémy se zadržováním vody v těle, nepřijdou zkrátka. Ananas působí močopudně, čistí tělo od toxických látek a tím ho zbavuje přebytečné vody. Díky vysokému obsahu vlákniny má ananas navíc výborné účinky při zácpě a zlepšuje fungování žaludku a střev. Ananas je důležitý i pro správnou funkci srdce, kostí, ale může například zlepšovat i akné,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

5. Prevence rakoviny

Díky vysokému podílu antioxidantů je toto ovoce mimořádně prospěšné při prevenci rakoviny. Antioxidanty totiž bojují s volnými radikály, čímž zabraňují růstu nádorových buněk. Enzym bromelin dokáže navíc odstraňovat ochranný obal u rakovinných buněk. Když jsou tyto obaly pryč, imunitní systém se pak lépe vypořádá se samotným nádorem.

6. Krásnější pokožka a pevnější kosti

Jak už jste se dočetli výše, ananas je bohatý na mangan a vitamin C. Tyto dvě složky dohromady jsou nezbytné pro produkci kolagenu. Ten pokožce dodává pružnost, hladkost a zabraňuje tvorbě vrásek. Mangan je nezbytný také pro udržování silných kostí a pojivových tkání a dobře slouží také jako doplněk při léčbě osteoporózy a některých kloubních deformací.

Máte rádi ananas? Jak často si na něm pochutnáváte?

Reklama

Načítám