Hlavní obsah

Atmosféra se dá zařídit! Byt v Karlíně prošel super proměnou

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byt v Karlíně, který si pořídila tříčlenná rodina, sice neměl špatně řešenou dispozici – což je častý problém – zato postrádal jakéhokoli ducha. Chybělo v něm něco, co dělá domov domovem. S tím si ale poradil architekt. Výsledek precizně zrcadlí atmosféru stylové pražské čtvrti.

Článek

Secesní fasády, průmyslové objekty, tovární komíny a ultramoderní kancelářské budovy. Ano, to všechno je pražský Karlín. Čtvrť kaváren, vináren, mladých lidí i pamětníků. Právě zde se nachází byt tříčlenné rodiny, která za pomoci architekta Ondřeje Zoubka vtiskla svému bytu právě eklektický charakter Karlína.

Karlín mezi stěnami   

Majitel s rodinou se dohodli, že právě lokace bydlení je natolik stěžejní, že charakter čtvrti vtisknou i samotnému bytu. A proto interiér nabízí kombinaci mosazných klik z baťovské éry, staré poctivé parkety a hrubost cihlové zdi, kterou zjemňuje dýha z amerického ořechu, barevné tónování na stěnách a neobvyklá svítidla.

Stavební práce proběhly poměrně rychle, neboť dispozice bytu 3+1 byla poměrně štědrá. Došlo k prodloužení komínové zdi pro vestavbu skříně v ložnici.

Barvy a materiály v bytě

Architekt navíc velmi sofistikovaně pracoval s materiály a barvami. V obývacím pokoji použil petrolejový odstín komody, který promítl i na stěnu. Stylově se doplňuje se starorůžovými závěsy a mosazným povrchem konferenčního stolku. V ostatních místnostech použil na textilu tóny modré barvy.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Petrolejový odstín komody je promítnutý i na stěnuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Koupelna ve stylu třicátých let

Koupelna a toaleta se drží bílé barvy v kombinaci s šedou, protože majitelé preferují nadčasovost, a bílé obklady byly rovněž nejčastější volbou do koupelen třicátých let (další vintage koupelny). Skleník se spodní skříňkou nabízí dostatek úložných prostor a světlé tóny koupelnu prosvětlují a opticky zvětšují.

Retro a vintage kuchyň

Rodině však nejvíc vyhovuje kuchyň. Dispozice umožnila umístit do ní samostatný ostrůvek a jídelní část vyčlenit do prostoru, který je opticky oddělen. Styl celého kuchyňského zázemí citlivě kombinuje vintage a retro (rozdíl je v tom, že vintage představuje kvalitu, která přetrvala, kdežto retro může být cokoli starého). Tato směsice umožňuje budoucí změny a doplňování interiéru, aniž by došlo k rozbití kompaktnosti a ztrátě ducha prostoru.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyň s jídelnou jsou nejoblíbenějšími prostory všech členů rodinyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v osmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

S nejzajímavějšími soutěžícími postupně čtenáře seznamujeme na našich stránkách. V současnosti je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2019. Více informací o soutěži www.interierroku.cz.

Uzávěrka přihlášek: 20. 2. 2020

Vyhlášení výsledků: 31. 3. 2020

Reklama

Načítám