Hlavní obsah

Inspirace: Mladý pár stvořil z temného přízemí designový byt

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Jsou zvyklí létat po světě, spát všude možně, tím pádem jsou také otevření netradičním způsobům bydlení. Mladý pár se rozhodl zapustit kořeny ve Znojmě, kde si z mála vytvořil skutečně designové obydlí. Koupelna v ložnici je ovšem záležitost pro fajnšmekry.

Článek

Znojmo navštívili teprve podruhé v životě. Mladý pár z Česka, který prozkoumal všechny možné kouty světa, si právě tohle město na jihu Moravy zamiloval natolik, že se tu rozhodl usadit. Byt, který vybrali, nebyl jeden z těch, co jdou na dračku. Vlastně naopak. Z pohledu realitního trhu byl vnímán jako druhořadý.

Šlo o přízemí se zdmi provlhlými skoro až ke stropu. Prostě ležák, který nikdo nechce. Měl ale vlastní dvorek a vládla v něm stinná atmosféra, což je v rozpáleném vyprahlém Znojmě velkou výhodou.

Z ležáku je designová perla

Majitelé se obrátili na jiný pár, a to architekty Jana Horu a Barboru Horu, aby jim pomohli z vlhkého přízemí vytvořit domov. Celý projekt se zdařil natolik, že jej autoři přihlásili do soutěže Interiér roku 2018 pořádané Institutem bytového designu, kde mimochodem s jiným projektem získali absolutní vítězství. Na tomto příkladu ale dle svých slov ukázali, že i z ležáku lze někdy vymodelovat perlu.

Netradiční koupelna

Architekti dostali zadání, které jim umožnilo popustit uzdu kreativitě. Zkrátka měli vytvořit obyvatelné prostory na míru pro mladé lidi, jež mohou nabýt pro mnohé nemyslitelnou podobu.

Asi nejvýraznějším prohřeškem proti konformitě je koupelna a WC. V podstatě jde o kout, který je součástí ložnice skrytý příčkou, respektive jakýmsi paravánem tvořeným masivním rámem.

Mnohé může zaujmout také strop. Původní výmalba zůstala obnažená jako umělecký celek. Ponechala se také původní okna, avšak odstranily se všechny přebytečné příčky. Přestože je byt poměrně malý, místnosti působí velmi rozlehle a prostor nebylo třeba rozdělit.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Původní strop představuje svým způsobem umělecký prvek. Architekti ho proto záměrně nechali obnažený

Kdysi to byl vlhký byt

Složitější bylo, že se jednalo o opravdu vlhký byt. Proto bylo třeba věnovat zvýšenou péči všem konstrukcím. Architekti nechali zbudovat provětrávanou podlahu, pod níž je volný prostor, který pomocí ventilačních mřížek umožní cirkulaci vzduchu, chemickou injektáž, která zajišťuje voduodpudivost stěn a podkladové sanační omítky, jež zotavily původní zdivo. Vlhkostní čidla hlídají stabilní klima. Přes všechna náročná opatření se povedlo zachovat původní atmosféru.

Recyklované prvky

Většina nábytku byla vytvořena na míru. Postel se jeví jako levitující, ale jde o části svařené z různých kovových profilů. Tento motiv se v bytě ještě několikrát opakuje.

Na podlahy byla zvolena čedičová dlažba orámovaná světlou cementovou stěrkou. Architekti také do bytu umístili několik recyklovaných prvků, které lidé běžně vyhazují – od fragmentů dlažby až po dveře.

ynezorPumanzeSaNyknalC