Hlavní obsah
3,7
(22)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Znáte bramborové lokše? Jestli ne, je na čase tento skvost babiččiny kuchyně konečně vyzkoušet! Tyhle „bramborové palačinky“ se totiž hodí jako příloha i jako hlavní jídlo a vyjdou vás jen na pár korun.

45 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kachny
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
Lokše
  • 1 kg brambor
  • 1 kg hladké mouky
  • 1 lžička soli
Na smažení
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Brambory si uvařte den předem ve slupce. Uvařené je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo protlačte lisem na brambory. Pak je nechte uležet do následujícího dne – kdybyste z nich chtěli chystat těsto rovnou, rozteklo by se vám. Čerstvě uvařené brambory totiž stále pouštějí hodně vody. Den předem je také dobré nasolit kachnu, zabalit ji do sáčku a nechat v lednici odležet.

02.

Ráno kachnu dejte do pekáčku, posypte drceným kmínem, osolte, podlijte asi 1 dl vody a nechte asi 2 hodiny (záleží na velikosti) péct při 190 stupních Celsia.

03.

K bramborám přidejte hladkou mouku a sůl. Mouky dejte pro začátek asi 500 g a vše promíchejte, podle potřeby ji dál přidávejte. Musí vzniknout měkké těsto, ze kterého ale lze vytvořit válečky. Tyto válečky u průměru asi 5 cm nakrájejte na kolečka (asi 2 cm) a na dobře pomoučené pracovní ploše je vyválejte na asi 2 mm silné placky. A moukou nešetřete, jinak se vám lokše budou trhat! Ideální je mít připravený velký ubrus nebo utěrky, na které budete vyválené placky ukládat vedle sebe. Jak plyne při válení lokší čas, je možné, že vám těsto trochu zřídne – nebojte se ho proto propracovat s další dávkou hladké mouky.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Pokud máte plynový sporák a takzvaný rozptylovač plamene (vypadá stejně, jako plotny na elektrickém sporáku), doporučujeme lokše opékat nasucho na něm, a až hotové je lehce potřít trochou rozpuštěného másla. Pokud máte sklokeramickou nebo indukční desku, nezoufejte! Stačí vám (nejlépe aspoň dvě, ať práce sype od ruky) teflonové pánve. Ty rozehřejte, potřete kapkou oleje nebo másla a lokše takto skoro nasucho opečte z obou stran, trvá to celkem asi 3 minuty.

Upečené lokše můžete podávat stejně jako my místo bramborových knedlíků ke kachně. Oblíbené jsou ale i varianty s rozetřeným česnekem a kečupem (podobně jako u langošů), v některých rodinách se lokše jedí i s marmeládou či povidly.

Reklama

Načítám