Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Francouzské brambory s mletým masem

Foto: Petr Makovička

Variant francouzských brambor je mnoho

Milujete vy i vaše rodina to, čemu se dnes s oblibou říká francouzské brambory? Variant, co všechno do nich dát nebo nedat, je možná víc než lidí, kteří je vaří. Pro dnešek jsme pro vás proto nachystali jednu trochu jinou verzi zapečených plátků brambor – s mletým masem a volskými oky v podání věhlasné kuchařky Anuše Kejřové.

Článek

Dohadů, které francouzské brambory jsou nejlepší, je nekonečno. Někdo dává vrstvu vařených vajec, jiný rozšlehanými vajíčky brambory zalévá. Někdo dává sterilovanou papriku, jiný houby, další slaninu a někdo všechno troje. V dnešním receptu proto možná nebudou pro vás ty nejlepší (je nám jasné, že ty si děláte doma!), ale zato si myslíme, že změna nikdy neškodí a že tyhle vám budou chutnat taky!

Vepřová míchanina v bramborách

V původním receptu Anuše Kejřové se píše: „Nejlépe se hodí brambory zvané rohlíčky. Čistě je omyjeme, dáme do studené vody, přidáme špetku soli, špetku kmínu a uvaříme do měkka. Pak je oloupeme a nakrájíme na tenčí plátečky. Asi 40 dkg předního vepřového masa dáme do hrnce, nalijeme na ně vroucí osolenou vodu a uvaříme do měkka. Vepřová játra očistíme, nakrájíme na kousky, smícháme s uvařeným, studeným masem a protáhneme masovým strojkem. Dáme vše do mísy, patřičně osolíme, přidáme špetku tlučeného pepře, 1 stroužek česneku třeného se solí, špetku majoránky a dobře promícháme.

Foto: Petr Makovička

Brambory je lepší vybrat jednotlivě

Asi 5 vajec osmažíme na 4 dkg sádla a 2 dkg strouhané cibule, lehce osolíme, necháme vychladnout, pak je drobně usekáme a opepříme. Pekáček vymažeme sádlem, vysypeme strouhanou houskou, dáme do něho vrstvu nakrájených brambor, lehce posypeme solí, tlučeným pepřem, dáme na to masitou míchaninu, posypeme ji sekanými vejci, na to dáme opět vrstvičku brambor atd., až máme pekáček plný. Na povrchu musí být brambory, které posypeme vepřovými škvarečky a polijeme cibulkou osmaženou na 3 dkg sádla. Pečeme v prohřáté troubě do zlatova asi 20 minut. Upečené vyklopíme na horkou mísu a podáme k tomu okurkový nebo hlávkový salát. Bude nám to jistě chutnat.“

Na 6 porcí potřebujete: 1,5 kg brambor, 40 dkg vepřového masa (například plecko), 250 g vepřových jater, 5 vajec, sůl, pepř, kmín, majoránku, 1 stroužek česneku, 7 dkg sádla (nebo oleje), 1 cibuli, 100 g špeku, tuk a strouhanku na vysypání pekáčku.

Příprava surovin

Nejdřív bylo potřeba připravit si brambory a maso. Brambory jsem očistila a dala vařit ve slupce do osolené a okmínované vody. Stejně tak jsem očistila maso a uvařila jej v osolené vodě. Vychladlé brambory jsem oloupala a nakrájela na tenké plátky. Mezitím vychladlo i maso, které jsem následně nakrájela na menší kousky. A protože jsem neměla po ruce klasický mlýnek na maso, vepřové i játra jsem „namlela“ v kuchyňském robotu. Pokud máte vhodný nástavec, nebude to určitě problém ani u vás doma. Namleté maso jsem jen nepatrně dochutila solí, pepřem a majoránkou.

Pokud vás láká tato kombinace chutí, můžete také vyzkoušet zapečný bramborák – jak jinak než s mletým masem. Recept najdete v článku Tři skvělá jídla z bramboráků.

Foto: Petr Makovička

Brambory i maso uvařte ve vodě, každé zvlášť

Foto: Petr Makovička

Zatímco se brambory a maso vaří, pusťte se do ostatních surovin

Foto: Petr Makovička

Uvařené maso a játra rozmixujte

Poslední surovina, která vyžaduje přípravu, jsou vejce. Na troše oleje, kterým jsem nahradila sádlo, aby jídlo bylo aspoň krapet zdravější, jsem osmahla jemňounce pokrájený kousek cibule (stačí opravdu asi 1/4 cibule), na tu jsem rozklepla vajíčka jako na volská oka, osolila je a asi 5 minut jsem je smažila na mírném ohni, až byly i žloutky hotové. Zchladlá volská oka jsem nakonec pokrájela ostrým nožem na menší kostičky.

Foto: Petr Makovička

Rozmixovanou směs lehce dochuťte

Foto: Petr Makovička

Vařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka

Foto: Petr Makovička

Na sádle usmažte vejce ve stylu volských ok

Už stačí jen vyskládat

Závěrečná fáze už byla opravdu jednoduchá. Byť jsem doma zvyklá dělat „frbr“ z brambor syrových, z již uvařených brambor je zapékání mnohem rychlejší. Zapékací misku jsem vymazala pomocí kapky oleje a papírové utěrky a vysypala jsem ji strouhankou. Na dno jsem pak narovnala vrstvu nakrájených brambor, ty jsem osolila a opepřila. Druhou vrstvu tvořila míšenina z vepřového masa a jater (ta dají směsi šťavnatost) pokladená vajíčky a třetí vrstva byly opět brambory. Vzhledem k tomu, že jsem vařila z poloviční dávky surovin, měla jsem jen tři vrstvy – na víc nezbylo.

Foto: Petr Makovička

Zapékací misku vysypte strouhankou a můžete vrstvit

Foto: Petr Makovička

Vychladlá vajíčka nakrájejte a vytvořte z nich další z vrstev

Na pánvi jsem vyškvařila slaninu, vzniklými škvarky jsem posypala vršek brambor a na zbylém tuku jsem dotmava orestovala na půlkolečka pokrájenou cibulku, kterou jsem přidala ke škvarkům. Teď už stačilo jen strčit brambory na 20 minut do trouby předehřáté na asi 200 stupňů Celsia a bylo hotovo!

Foto: Petr Makovička

Slaninu si připravte na kostičky a vyškvařte

Foto: Petr Makovička

Poslední vrstvu posypte vypraženou slaninou a orestovanou cibulkou

Oslovila vás kombinace brambor zapečených s mletým masem? Pak musíte vyzkoušet také můj recept na irský guláš s fazolkami a mrkví. Najdete jej v článku Souboj receptů: 3 variace na mleté maso.

Foto: Petr Makovička

Po vyndání z trouby už stačí jen položit na stůl a je hotovo

A jak děláte francouzské brambory doma vy? Co všechno do nich přidáváte? Svoje tipy nám můžete psát do diskuse! Na e-mailu jana.ch@prozeny.cz stejně tak přivítám recepty po vašich babičkách a prababičkách!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama