Hlavní obsah

Francouzské brambory s mletým masem

Hodnocení:
(7)
Foto: Petr Makovička

Po vyndání z trouby už stačí jen položit na stůl a je hotovo

Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Milujete vy i vaše rodina to, čemu se dnes s oblibou říká francouzské brambory? Variant, co všechno do nich dát nebo nedat, je možná víc než lidí, kteří je vaří. Pro dnešek jsme pro vás proto nachystali jednu trochu jinou verzi zapečených plátků brambor – s mletým masem a volskými oky v podání věhlasné kuchařky Anuše Kejřové.

Ingredience pro:
6 porcí
  • 1500 g brambor
  • 400 g vepřového masa
  • 250 g vepřových jater
  • 5 vajec
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • 1 stroužek česneku
  • 70 g sádla
  • 1 cibule
  • 100 g špeku
Na vysypání pekáčku
  • tuk
  • strouhanka
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív bylo potřeba připravit si brambory a maso. Brambory jsem očistila a dala vařit ve slupce do osolené a okmínované vody. Stejně tak jsem očistila maso a uvařila jej v osolené vodě.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: Vychladlé brambory jsem oloupala a nakrájela na tenké plátky. Mezitím vychladlo i maso, které jsem následně nakrájela na menší kousky. A protože jsem neměla po ruce klasický mlýnek na maso, vepřové i játra jsem „namlela“ v kuchyňském robotu. Pokud máte vhodný nástavec, nebude to určitě problém ani u vás doma. Namleté maso jsem jen nepatrně dochutila solí, pepřem a majoránkou.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 3: Poslední surovina, která vyžaduje přípravu, jsou vejce. Na troše oleje, kterým jsem nahradila sádlo, aby jídlo bylo aspoň krapet zdravější, jsem osmahla jemňounce pokrájený kousek cibule (stačí opravdu asi 1/4 cibule), na tu jsem rozklepla vajíčka jako na volská oka, osolila je a asi 5 minut jsem je smažila na mírném ohni, až byly i žloutky hotové. Zchladlá volská oka jsem nakonec pokrájela ostrým nožem na menší kostičky.

Foto: Petr Makovička

Krok 4: Závěrečná fáze už byla opravdu jednoduchá. Byť jsem doma zvyklá dělat „frbr“ z brambor syrových, z již uvařených brambor je zapékání mnohem rychlejší. Zapékací misku jsem vymazala pomocí kapky oleje a papírové utěrky a vysypala jsem ji strouhankou. Na dno jsem pak narovnala vrstvu nakrájených brambor, ty jsem osolila a opepřila. Druhou vrstvu tvořila míšenina z vepřového masa a jater (ta dají směsi šťavnatost) pokladená vajíčky a třetí vrstva byly opět brambory. Vzhledem k tomu, že jsem vařila z poloviční dávky surovin, měla jsem jen tři vrstvy – na víc nezbylo.

Foto: Petr Makovička

Krok 5: Na pánvi jsem vyškvařila slaninu, vzniklými škvarky jsem posypala vršek brambor a na zbylém tuku jsem dotmava orestovala na půlkolečka pokrájenou cibulku, kterou jsem přidala ke škvarkům. Teď už stačilo jen strčit brambory na 20 minut do trouby předehřáté na asi 200 stupňů Celsia a bylo hotovo!

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička
ynezorPumanzeSaNyknalC