Hlavní obsah
3,4
(40)
Foto: Petr Makovička

Po vyndání z trouby už stačí jen položit na stůl a je hotovoFoto: Petr Makovička

Aktualizováno

Milujete vy i vaše rodina to, čemu se dnes s oblibou říká francouzské brambory? Variant, co všechno do nich dát nebo nedat, je možná víc než lidí, kteří je vaří. Nachystali jsme pro vás jednu trochu jinou verzi zapečených plátků brambor – s mletým masem a volskými oky.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 500 g brambor
  • 400 g vepřového masa
  • 250 g vepřových jater
  • 5 ks vejce
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 70 g sádla
  • 1 ks cibule
  • 100 g špeku
Na vysypání pekáčku
  • 1/2 lžíce tuku
  • 2 lžíce strouhanky
Článek

Postup

01.

Brambory očistěte a ve slupce uvařte v osolené a okmínované vodě.

02.

Maso také uvařte v osolené vodě.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Mezitím vychladlé maso nakrájejte na menší kousky. Poté vepřové i játra umelte v mlýnku na maso, nebo použijte kuchyňský robot. Pokud máte vhodný nástavec, nebude to určitě problém. Nepatrně dochuťte solí, pepřem a majoránkou.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Poslední surovina, která vyžaduje přípravu, jsou vejce. Na troše oleje osmahněte jemňounce pokrájený kousek cibule (stačí opravdu asi 1/4 cibule), na tu rozklepněte vajíčka jako na volská oka, osolte je a asi 5 minut smažte na mírném ohni, až byly i žloutky hotové. Zchladlá volská oka pokrájejte ostrým nožem na menší kostičky.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Zapékací misku vymažte pomocí kapky oleje a papírové utěrky a vysypejte strouhankou. Na dno narovnejte vrstvu nakrájených brambor, osolte a opepřete. Druhou vrstvu tvoří míšenina z vepřového masa a jater (ta dají směsi šťavnatost) pokladená vajíčky a třetí vrstva opět brambory.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

06.

Na pánvi vyškvařte slaninu, vzniklými škvarky posypejte vršek brambor a na zbylém tuku dotmava orestujte na půlkolečka pokrájenou cibulku, kterou přidejte ke škvarkům. Teď už stačí jen strčit brambory na 20 minut do trouby předehřáté na asi 200 stupňů Celsia a hotovo!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Reklama

Související témata:

Načítám