Hlavní obsah
3,6
(54)
Foto: Mona Martinů

A dílo se zdařilo!Foto: Mona Martinů

A máme tady Velikonoce a s nimi přichází nejvyšší čas k upečení velikonočního beránka. Na pomoc jsme si tentokrát přibrali starou kuchařku – Mladou hospodyňku od Anny Drůbkové. A její kynutý beránek je vynikající!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
Na těsto potřebujete:
  • 100 g másla
  • 6 žloutků
  • 100 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • kůra z jednoho citronu
  • 70 ml mléka
  • rozinky
Na kvásek potřebujete:
  • 30 g kvasnic
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml mléka
Na vysypání potřebujete:
  • olej
  • strouhanka
    Článek

    V původním receptu Anny Drůbkové se píše: „Utři 10 dkg másla se šesti žloutky a 10 dkg cukru. Přidej k tomu 1/2 kg mouky, trochu sekané kůry citronové a vlažného mléka. Promíchej těsto dobře, přilij ještě kvásek ze 3 dkg zkynulého droždí a udělej těsto husté jako na bábovku. Vymaž hliněnou formu na beránka máslem, do očí vtlač rozinky, vysyp ji houskou, naplň obě polovičky těstem a dej je kynouti. Zkynuté obě polovice beránka svaž k sobě motouzem a nech 3/4 hodiny péci. Vyklopený beránek může se ještě bílkovou polevou všelijak zdobiti a kolem krku se mu uváže červená pentlička.“

    Postup 

    01.

    Ještě než se pustíte do tření másla, připravte si kvásek. Do misky nalijte trochu vlažného (ne horkého, jinak by se kvasnice spálily!) mléka, rozpusťte v něm lžičku cukru a rozdrobte do něj kvasnice a nechte vzejít kvásek.

    Foto: Mona Martinů

    Foto: Mona Martinů

    02.

    Utřete máslo se žloutky a cukrem, přidejte asi 70 ml vlažného mléka (pozor na množství dle mouky), mouku, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Mléko musí být vlažné, aby kvasnice kynuly i v těstě! Nechte kynout alespoň hodinu.

    03.

    Dvojdílnou formu na beránka vytřete olejem a důkladně vysypejte strouhankou. Poté vetřete vykynuté těsto do obou částí a nechte ještě asi 20 minut kynout v mírně vyhřáté troubě.

    04.

    Následně horkovzdušnou troubu vyhřejte na 180 stupňů a dejte péct beránka na 45 minut.

    Foto: Mona Martinů

    Foto: Mona Martinů

    Tip: Pokud nevíte, jak beránkovi vytvořit oči, protože rozinky jste neměli po ruce, zapíchněte mu místo nich dva hezké hřebíčky.

    Bílková poleva: Pokud byste chtěli beránka zdobit bílkovou polevou, jak to doporučuje Anna Drůbková, připravíte ji následovně: Na celého beránka by měla stačit poleva z jednoho vaječného bílku. Ten dejte do většího hrníčku, přidejte lžičku solamylu a lžičku citronové šťávy a zasypte moučkovým cukrem, podle velikosti bílku ho budete potřebovat kolem 200 gramů. Vidličkou nebo malou metličkou v hrníčku utřete hladkou polevu, která se bude pomalu táhnout. Cukr přisypávejte postupně, aby poleva nebyla příliš hustá. Pokud jí budete chtít beránka celého potřít, nechte ji řidší, pokud jen malovat, měla by být naopak o hodně hustější.

    Tip: Díky solamylu bude poleva držet lépe pohromadě a nebude se po zaschnutí tolik drolit, citronová šťáva zase zvýrazní bílou barvu. Podle fantazie můžete polevu dobarvit potravinářskými barvivy a na spodní část beránka domalovat třeba trávu a květinky!

    Další dokonalé tipy třeba na dekorace a vynikající recepty najdete v našem velikonočním speciálu.

    Reklama