Hlavní obsah

Kynutý beránek

Hodnocení:
(20)
Foto: Mona Martinů

A dílo se zdařilo!

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

A máme tady Velký pátek a s ním přichází nejvyšší čas k upečení velikonočního beránka. Na pomoc jsme si tentokrát přibraly nový přírůstek do sbírky starých kuchařek – Mladou hospodyňku od Anny Drůbkové. A její kynutý beránek je vynikající!

Ingredience pro:
1 kus
Těsto
  • 100 g másla
  • 6 žloutků
  • 100 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • kůra z jednoho citronu
  • 70 ml mléka
  • rozinky
Na kvásek
  • 30 g kvasnic
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml mléka
Na vysypání
  • olej
  • strouhanka
    Článek

    V původním receptu Anny Drůbkové se píše: „Utři 10 dkg másla se šesti žloutky a 10 dkg cukru. Přidej k tomu 1/2 kg mouky, trochu sekané kůry citronové a vlažného mléka. Promíchej těsto dobře, přilij ještě kvásek ze 3 dkg zkynulého droždí a udělej těsto husté jako na bábovku. Vymaž hliněnou formu na beránka máslem, do očí vtlač rozinky, vysyp ji houskou, naplň obě polovičky těstem a dej je kynouti. Zkynuté obě polovice beránka svaž k sobě motouzem a nech 3/4 hodiny péci. Vyklopený beránek může se ještě bílkovou polevou všelijak zdobiti a kolem krku se mu uváže červená pentlička.“

    Postup 

    Krok 1: Ještě než se pustíte do tření másla, připravte si kvásek. Do misky jsem nalila trochu vlažného (ne horkého, jinak by se kvasnice spálily!) mléka, rozpustila jsem v něm lžičku cukru a rozdrobila do něj kvasnice. A protože jsem beránka dělala hned po ránu a v kuchyni bylo chladno, dala jsem droždí nakynout do trouby. Předehřála jsem ji na nějakých 50 stupňů, nechala ji asi 10 minut pootevřenou zchladnout, a pak do ní teprve vložila misku s kváskem. Kdyby se kvasnice spálily, těsto by nenakynulo.

    Foto: Mona Martinů

    Krok 2: Kvásek byl v teple a já se mohla pustit do těsta. Utřít máslo se žloutky a cukrem nebyl žádný problém, v době elektrických šlehačů je to hotové za 5 minut. Po přisypání mouky nastal jiný problém: kolik mléka je trochu? A na těsto husté jako na bábovku? Myslí tím bábovku třenou, piškotovou, tvarohovou…? Mléka jsem do těsta nakonec nalila asi 6–7 dl, záleží ale, jak velké žloutky vajíčka máte a kolik mléka jste dali do kvásku. A opět pozor na teplotu mléka! Musí být vlažné, aby kvasnice kynuly i v těstě! A ještě jeden poznatek: Pokud máte rádi rozinky, určitě je zamíchejte i volně do těsta. Po ochutnání jsem litovala, že jsem to neudělala!

    Krok 3: Tuhle krásnou dvojdílnou formu na beránka mi zapůjčila naše editorka Jana Netopilová a musím říct, že jsem po podobné také hned zatoužila! Na vymazávání jsem nepoužila máslo, ale olej a silikonovou mašlovačku. Dostala jsem se tak bez sebemenších potíží do každého záhybu. Formu jsem pak ještě důkladně vysypala strouhankou a jala se do ní rozprostírat těsto. To sice bylo v některých okamžicích trochu náročnější, ale nakonec se zadařilo. S pocitem, že těsta je nekonečně málo a nemůže to dobře dopadnout, jsem obě poloviny formy vložila do lehce vyhřáté trouby a nechala asi 20 minut kynout.

    Krok 4: Oříšek přišel ve chvíli, kdy jsem chtěla obě části formy dát k sobě. Jak to je udělat, aby těsto nevyteklo? Vyřešil to nakonec jeden velmi prostý, rychlý pohyb, forma se do sebe zaklapla, háčkem k tomu určeným zadělala k sobě (motouz jsem tedy nepotřebovala:-)) a mohlo se jít péct. Horkovzdušnou troubu jsem si mezitím vyhřála na 180 stupňů a po nějakých 45 minutách byl beránek hotový jedna radost. Teď už stačilo posypat jej moučkovým cukrem, ovázat červenou pentličkou a výsledek vidíte na fotografiích. Takže dobrou chuť!

    Foto: Mona Martinů

    Tip: Pokud nevíte, jak beránkovi vytvořit oči, protože rozinky jste neměli po ruce, zapíchněte mu místo nich dva hezké hřebíčky.

    Pokud byste chtěli beránka zdobit bílkovou polevou, jak to doporučuje Anna Drůbková, připravíte ji následovně: Na celého beránka by měla stačit poleva z jednoho vaječného bílku. Ten dejte do většího hrníčku, přidejte lžičku solamylu a lžičku citronové šťávy a zasypte moučkovým cukrem, podle velikosti bílku ho budete potřebovat kolem 200 gramů. Vidličkou nebo malou metličkou v hrníčku utřete hladkou polevu, která se bude pomalu táhnout. Cukr přisypávejte postupně, aby poleva nebyla příliš hustá. Pokud jí budete chtít beránka celého potřít, nechte ji řidší, pokud jen malovat, měla by být naopak o hodně hustější.

    Tip: Díky solamylu bude poleva držet lépe pohromadě a nebude se po zaschnutí tolik drolit, citronová šťáva zase zvýrazní bílou barvu. Podle fantazie můžete polevu dobarvit potravinářskými barvivy a na spodní část beránka domalovat třeba trávu a květinky!

    ynezorPumanzeSaNyknalC

    Reklama