Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Nadýchaný mandlový nákyp

Foto: Mona Martinů

Lahodný a bezlepkový nákyp z pera velké kuchařky, M. D. RettigovéFoto: Mona Martinů

Reklama

V dnešním díle seriálu Babiččiny recepty jsme si pro vás připravili, slovy Magdaleny Dobromily Rettigové, „nákyp výborný“. Jeho velké plus je určitě i to, že si ho mohou dát i lidé s bezlepkovou dietou, není v něm totiž ani špetka mouky!

Článek

Naše babičky byly v pečení různých nákypů přebornice. Ochutnat můžete také Sladký nákyp s oříšky!

Nákyp z mandlí

V původním receptu Magdaleny Dobromily Rettigové se píše: „Ustrouhej 14 dekagr. neoloupaných mandlí, utluc 12 dekagr. cukru, dej to na misku, vraz k tomu 8 žloutků a míchej tím tři čtvrti hodiny; pak udělej sníh z těch 8 bílků, dej ho polovic do té míchaninky, přidej k tomu s půl citronu nakrájenou kůru a míchej tím opět půl hodiny; načež do toho vmíchej ten ostatní sníh, vlej to do vymazané a strouhanými mandlemi vysypané formy a nech to hodinu v páře vařit, pak to postav i s vodou asi na čtvrt hodiny do trouby; potom to vyklop, posyp cukrem a nes na stůl. Tento nákyp jest výborný.“

Potřebujete: 14 dkg neloupaných mandlí, 12 dkg cukru krupice, 8 vajec, citronovou kůru z 1/2 citronu, kousek másla na vymazání formy a asi 2 lžíce strouhaných mandlí na její vysypání.

Foto: Mona Martinů

Není to moc ingrediencí, co říkáte?Foto: Mona Martinů

Pokud se vám recept zdá po přečtení příliš složitý a chcete to rovnou vzdát, tak to určitě nedělejte. Tak složitý, jako vypadá na první pohled, není, a vzhledem k tomu, že dnes doma máme elektrické ruční šlehače, žloutky s mandlemi se taky nemíchají 45 minut! Takže pokud v kuchyni nestojíte úplně poprvé, bude pro vás tenhle lahodný nákyp hračka!

Foto: Mona Martinů

Moderní přístroje vám zkrátí dobu při přípravěFoto: Mona Martinů

Jestliže jste mandle nekoupili rovnou už namleté, připravte si mlýnek na strouhanku, kuchyňského robota nebo sekáček na ořechy a všechny mandle (celkem asi 16 dkg) namelte. Pokud by vám v nich místy zůstal větší kousek, klidně jej tam nechte. Vařením změkne a zub si na něm rozhodně nikdo nevylomí!

Foto: Mona Martinů

Nasekané mandle, žloutky a cukr vyšlehejteFoto: Mona Martinů

Žloutky oddělte od bílků, nejlépe postupně přes misku, aby se vám do bílků nedostal opravdu ani kousek žloutku. (Další užitečné tipy, jak vyšlehat krásně hustý sníh, najdete v článku Nevíte, co s bílky? Zkuste tyhle moučníky!.) K žloutkům a 14 dkg nastrouhaných mandlí (nezapomeňte si odložit 2 lžíce na vysypání formy!) přidejte cukr krupici, šlehač zapněte na plné otáčky a vše asi 10–15 minut šlehejte. Nejprve vám vznikne hodně tuhá, drobivá hmota, pak se ale začnou našlehávat žloutky, které začnou tvořit pěnu, a směs zřídne do ideální podoby nažloutlého těsta plného mandlí.

Foto: Mona Martinů

Z bílků si vyšlehejte tuhý sníhFoto: Mona Martinů

Jako další krok si našlehejte tuhý sníh z bílků. Polovinu sněhu přidejte do žloutků s mandlemi a šlehejte dalších asi 5 minut, aby se hmota úplně propojila. Nakonec přidejte i druhou polovinu bílků, kterou už do těsta jen lehce vmíchejte, aby našlehaná vejce nespadla.

Foto: Mona Martinů

Polovinu sněhu přidejte do těsta, našlehejte, přidejte citronovou kůru a druhou část sněhuFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Našlehané těsto vlejte do formy a vložte do vodní lázněFoto: Mona Martinů

Ve velkém hrnci si připravte vodní lázeň. Dejte do něj vařit vodu a buď zvolte takovou formu, která jde na kraje hrnce zavěsit, nebo můžete použít klasickou napařovací podložku, na kterou jen formu postavíte. Formu (já jsem použila nerezovou misku) vymazejte kouskem másla, vysypte zbytkem strouhaných mandlí a nalijte do ní těsto. Připravený nákyp vložte do parní lázně, přiklopte poklicí, aby nákyp byl nadýchaný, a nechte 60 minut vařit. Pak už jen předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů (normální na 190) Celsia a uvařený nákyp dejte ještě na 15 minut zapéct.

Foto: Mona Martinů

Po vyndání z trouby vám nebude dělat žádný problém nákyp vyklopitFoto: Mona Martinů

Hotový nákyp vyklopte, podobně jako knedlíky ho trochu propíchejte špejlí, aby z něj mohla uniknout všechna pára a nesrazil se, a nechte chvíli zchladnout. Pak už můžete jen hodovat!

Foto: Mona Martinů

Nákyp nechte zchladnout a můžete porcovatFoto: Mona Martinů

Líbil se vám dnešní recept? Nebo máte snad jiný nápad, co byste se chtěli naučit a nevíte, jak na to? Napište mi na e-mail jana.ch@prozeny.cz. V úterý se na našich stránkách můžete navíc těšit na další várku skvělých receptů v Soubojích receptů, tentokrát na téma „dezerty se smetanou“.

Reklama

Načítám