Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pro vás, kdo máte rádi omáčky ze zakysané smetany, máme skvělý tip. Tak neváhejte a honem do kuchyně!

15 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 ks vepřové kotlety
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 20 g celeru
  • 20 g mrkve
  • 50 g šunky
  • 2 ks kyselých okurek
  • 10 ks kaparů
  • 40 g sádla
  • 1 špetka paprik
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrst listové petržele
Příloha
  • 400 g rýže
Článek

Postup

01.

Kotlety naklepejte a poprašte moukou.

02.

Zoubkovaným zeleninovým nožem nakrájejte na nudličky celer a mrkev a vařte do měkka tak, aby zelenina byla málo potopena.  (Lze použít vývar, případně použít vývar v kostce). Pokud ozdobný nůž na zeleninu nemáte, nakrájejte jí klasicky na nudličky. Povařte, stejně jako šunku, asi 15 minut.

Foto: Petr Makovička

Nakrájenou zeleninu uvařte doměkkaFoto: Petr Makovička

03.

Do jiného hrnečku dejte změknout do trochy vývaru malý plátek šunky, na nudličky nakrájenou malou okurku a asi 10 kaparů.

Foto: Petr Makovička

Šunku, okurku a kapary povařte ve vývaruFoto: Petr Makovička

04.

Připravené kotlety pak prudce na sádle opékejte, a když jsou po obou stranách růžové, vložte je do kastrolu, zalijte vývarem ze zeleniny a šunky. Přidejte špetku papriky a dvě lžíce bílého vína. Duste asi 40 minut.

Foto: Petr Makovička

Kotlety přendejte do kastrolu a přilijte vývar ze zeleninyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Přilijte bílé víno a dejte dusitFoto: Petr Makovička

05.

V půl koflíku kyselé smetany rozmíchejte lžíci mouky, nalijte ji ke kotletám, omáčku povařte a zahustěte. Přidejte několik kapek citronové šťávy a urovnejte na ohřátou mísu.“

Foto: Petr Makovička

Sos zahustíme smetanou se zašlehanou moukouFoto: Petr Makovička

06.

Na každou kotletu doprostřed dejte kruhovou formičkou vykrojený kousek šunky, který stočte do květu, do něj dejte ozdobně nakrájenou mrkvičku jako pestík, ke květu přiložte okurku, celer, pár kaparů a celou snítku zelené petrželky jako ozdobu. Trochu procezené omáčky nalijte pod kotlety a ostatní podávejte zvlášť v omáčníku.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

07.

Kolem kotlet dejte dušenou rýži, kterou vpravte do škebličky a pak opatrně kolem masa vyklopte. Posypejte ji zelenou sekanou petrželkou. Vkusně upravené se hodí i pro hostiny.

Související témata:

Načítám