Hlavní obsah

Levné rady na vylepšení domácnosti

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Někdy jsou babské rady lepší než chemieFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Odlepená dlaždička, vrzající dveře, šmouhy na oknech… Jak si s tím poradit, aniž bychom použily tunu chemie? Naše babičky v tom mají jasno. Na okno pudink, do skříně „víceramínko“, na špinavý koberec zelí. Tady je několik jejich tipů.

Článek

Okno zevnitř i zvenku

Každý rok znova osazujeme truhlíky za oknem a nemáme vlastní zahrádku? Navíc se bojíme odjet na dovolenou, co když nám květiny uschnou? Řešením je skalka na římse. V polystyrénovém truhlíku se vyřádíme na skalničkách, vhodné jsou například netřesk, lomikámen či rozchodník, které nějaké to sucho vydrží. Na balkoně nebo lodžii si můžeme vyhrát i s aranžováním různých kamínků. Pak se můžeme sytit pohledem na kousek přírody, který si samy vytvoříme a na zimu je nemusíme uklízet.

Zářící okno nám prosvětlí byt, stačí vyzkoušet dost netypickou vodu na jejich umytí. Na pět litrů vody rozmícháme balíček vanilkového pudinku, necháme na sklech zaschnout a přeleštíme.

Stejně tak lesklá okna získáme přidáním lžíce lihu a modřidla na prádlo do vody na mytí oken.

Tmavý byt můžeme prosvětlit tak, že na strany mezi okna vložíme pruhy zrcadel a pruh stěny kolem natřeme bílým latexem. Pás z alobalu na dno mezi okny náš byt úplně rozsvítí.

Konec vrzání

Když vrzají dveře, je to protivné. Abychom je nemusely pracně vysazovat a olejovat každý pant, stačí mezeru uvnitř dutiny závěsu vyplnit novinovým papírem napuštěným olejem – a máme pokoj. Když vrzá prkenná podlaha, můžeme do ní vyvrtat pár otvorů a vtlačit do nich řídkou cementovou maltu. Nemusíme utrácet – stačí obyčejná injekční stříkačka většího objemu.

Šetříme místem ve skříni

Abychom nemuchlaly několik šatů přes sebe na jednom ramínku, zkusíme vyrobit „víceramínko“. Pořídíme si látkový popruh, přeložíme, prošijeme do něj tunýlky podle šířky ramínek, do spodních navlékneme ramínka bez kovového háčku. Háček necháme jen u vrchního, na kterém bude celá konstrukce ve skříni držet.

Foto: Grusho Anna, Shutterstock.com

Zkuste umýt okna s pudinkovým práškemFoto: Grusho Anna, Shutterstock.com

Čistíme ovocem a zeleninou

Na čištění koberce se dá použít nakrouhané zelí. Z vrchních listů a košťálu posekáme drť, posypeme s ní koberec a ještě prosolíme. Když potom postupně zelí vymetáme, nezbude na koberci žádný prach a prokouknou i barvy.

Aby se koberec rozvoněl, je potřeba na den namočit slupky z citronů a pomerančů – opět poházíme po koberci, necháme účinkovat a potom smeteme. Pokrájené plátky pomerančů a citronů můžeme dát i do umyvadla. Každým odtokem vody ovoníme koupelnu.

Čisté stěny bez malování?

Na čištění stěn si snadno vytvoříme čisticí těsto. Do litru vařící vody nasypeme čtyřicet gramů modré skalice a postupně do ní rozmícháme kilo hladké mouky. Mícháme a propracujeme na nelepivou hmotu – něco jako guma. Tou „vygumujeme“ stěny od prachu a malba se nepoškodí. Na závěr jen zlehka ometeme.

Občas se stane, že v kuchyni nebo v koupelně vypadne jen jedna dlaždice a nechceme utrácet za lepidlo. Prý se osvědčilo a drží lepidlo ze švestkových povidel s trochou vody.

Už nás neštípou!

Jestli nás obtěžuje hmyz doma nebo na chalupě, stačí na talířek pokrájet muchomůrku – vždyť od toho má svůj název. Můžeme ji ještě posolit, aby se rozvoněla. Stejně tak nám poslouží sazeničky rajčat. Jejich vůně také hmyzu nelahodí. Potom už nemusíme kupovat mucholapky. Jen u té muchomůrky dáme pozor, aby si je někdo náhodou nespletl s krekry.

Tip od čtenářky Marmelády na domácí repelent: „Koupíme si lahvičku Alpy (francovka) – raději větší balení, trošku jí odlijeme do jiné sklenice a do zbytku nasypeme sáček koření hřebíček. Necháme vyluhovat, Alpa zhnědne, ale to nevadí. Když se tím natřeme, žádný komár na nás nesedne a neštípne nás. Jo, a to aroma z Alpy a z hřebíčku není ani nepříjemné, připadne mi takové svěží, ale komáři ho nesnáší.“

Vidíte, že stačí pár drobností bez finančních nákladů – jen trochu pozornosti a váš byt bude zase o kousek hezčí.

A pokud máte nějaký svůj osvědčený tip, napište ho do diskuse, budeme rádi za inspiraci!

Reklama

Související témata:

Načítám