Hlavní obsah
3,8
(14)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Ochutnejte s námi koláč, který pochází z Bulharska a říkají mu tam banica. Je vážně jednoduchý a neskutečně dobrý!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 500 g listového těsta
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 g listového špenátu
  • 1 svazek kořenové petržele
  • 100 g žampionů
  • 100 g balkánského sýru
  • 1/2 lžíce čerstvého oregana
  • 1/2 lžíce čerstvé bazalky
  • 50 g másla
  • 200 ml bílého jogurtu
Článek

Postup

01.

Polovinu listového těsta rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát (asi 2–3 mm) o velikosti plechu. Ten náš je velký zhruba 35 x 45 cm, pokud máte plech větší, budete potřebovat o kousek víc těsta.

02.

Plech vymažte kouskem másla nebo na dno dejte pečicí papír a plát na něj položte. Špenátové listy zbavte řapíků a důkladně je vyperte ve studené vodě, písek přece nikdo chroupat nechce :-).

03.

Na listové těsto po celé jeho ploše rozprostřete špenát, nahrubo nasekanou petrželku, na kostičky nakrájený sýr a na plátky nakrájené očištěné žampiony. Nakonec vše posypte čerstvým nebo sušeným oreganem a bazalkou. Solit nic není potřeba – balkánský sýr je sám o sobě slaný dost.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

04.

Druhou polovinu těsta opět rozválejte na tenký plát, koláč jím přikryjte a na krajích ho zadělejte, aby náplň nevytekla. Zbytek másla rozpusťte a připravený koláč jím celý potřete.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

05.

Plech s koláčem vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pozvolna ho pečte asi 30 minut dozlatova. Kdyby se vám koláč příliš nafukoval, můžete ho během pečení vidličkou rovnoměrně propíchat.

06.

Upečené špenátové „řezy“ nakrájejte na kousky a potřete bílým jogurtem. K tomuto klasickému bulharskému jídlu se hodí podávat studený nápoj ajran.

Reklama

Související témata:

Načítám