Hlavní obsah

Koláč se špenátem a balkánským sýrem

Hodnocení:
(7)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

V dnešním dílu receptů od vás, našich čtenářek a čtenářů, jsme vybrali listový koláč se špenátem od Jindřišky Nikolo. Recept má od tchána, který pochází z Bulharska, kde se mu říká bánica. Ochutnejte ho s námi, je vážně jednoduchý a neskutečně dobrý!

Ingredience pro:
1 plech
  • 500 g listového těsta
  • hladká mouka
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 svazek petržele
  • 100 g čerstvých žampionů
  • 100 g balkánského sýru
  • oregano
  • bazalka
  • 50 g másla
  • 200 ml bílého jogurtu
Článek

Postup

Krok 1: Polovinu listového těsta rozválejte na tenký plát (asi 2–3 mm) o velikosti plechu. Ten náš je velký zhruba 35 x 45 cm, pokud máte plech větší, budete potřebovat o kousek víc těsta.

Krok 2: Plech vymažte kouskem másla nebo na dno dejte pečicí papír a plát na něj položte. Špenátové listy zbavte řapíků a důkladně je vyperte ve studené vodě, písek přece nikdo chroupat nechce :-).

Krok 3: Na listové těsto po celé jeho ploše rozprostřete špenát, nahrubo nasekanou petrželku, na kostičky nakrájený sýr a na plátky nakrájené očištěné žampiony. Nakonec vše posypte čerstvým nebo sušeným oreganem a bazalkou. Solit nic není potřeba – balkánský sýr je sám o sobě slaný dost.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 4: Druhou polovinu těsta opět rozválejte na tenký plát, koláč jím přikryjte a na krajích ho zadělejte, aby náplň nevytekla. Zbytek másla rozpusťte a připravený koláč jím celý potřete.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 5: Plech s koláčem vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pozvolna ho pečte asi 30 minut dozlatova. Kdyby se vám koláč příliš nafukoval, můžete ho během pečení vidličkou rovnoměrně propíchat.

Krok 6: Upečené špenátové „řezy“ nakrájejte na kousky a potřete bílým jogurtem. K tomuto klasickému bulharskému jídlu se hodí podávat studený nápoj ajran.

ynezorPumanzeSaNyknalC