Hlavní obsah

Balkon není skladiště!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Přineste do města kousek přírodyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opomíjená lodžie nebo oprýskaný balkon v činžovním domě se mohou stát příjemnou oázou našeho bytu. Chce to jen invenci a trochu peněz. Taková oáza může být zelená i v zimě. Tak začněme. Je nejvyšší čas.

Článek

Prvním krokem k regeneraci balkonového prostoru je generální úklid. Vyhlédněte si prázdný kontejner, nebo ještě lépe sběrný dvůr a bez milosti likvidujte. Devadesát procent věcí, které jsme na balkon odložili, nepotřebujeme. Po uvolnění prostoru ohledejme terén a zmapujme potřebu oprav.

Chce to trochu kutilství

Uvolněná a opadávající omítka signalizuje špatnou hydroizolaci. Spárami zatéká dešťová voda, která v zimě, když zamrzne, působí popraskání. Odstraníme poškozený podklad a vyrovnáme hydroizolační stěrkou. Zajistíme, aby podlaha balkonu měla alespoň minimální spád, který odvádí vodu do okapu nebo vpusti. Mezery mezi dlaždicemi řádně vyspárujeme, aby voda neměla šanci vnikat do podkladu. Máme-li jen betonový podklad, uvažujme o dlažbě, která venkovní prostor výrazně pozvedne. Vybíráme samozřejmě dlažbu mrazuvzdornou. Můžeme uvažovat i o obkladu stěn. Záleží na typu domu a našem vkusu. Může to být dřevěné ostění, dlaždice, plastové panely, ale stačí i barevná omítka. Můžeme se samozřejmě rozhodnout i pro zasklení lodžie, případně o lehké zastřešení balkonu. Zasklená lodžie zvětší obytný prostor bez ohledu na roční období, zároveň snižuje hlučnost a prašnost. Přispívá k lepšímu klimatu v bytě v letních vedrech a přináší výrazné úspory při vytápění bytu.

Zeleň i v zimě

Máme nové čisté zákoutí. Co s ním? Začít můžeme zasazením popínavých rostlin do velkých nádob. Podzim je ta pravá chvíle. Může to být rdesno bílé, břečťan (stálozelený) nebo také přísavník (psí víno), který je od jara do podzimu nádherný, v zimě však bohužel opadává. Na balkoně si můžeme udělat i malý les, jehličnany ve větších kontejnerech prospívají. Můžeme kombinovat túje, jalovce, malé okrasné borovice, které nám vydrží zelené po celý rok právě tak jako například dřišťál nebo řada jiných listnatých rostlin.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I jedna rostlina oživí váš balkonFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojme se barev

Balkon, i ten malý, je místem k posezení. Zkusme lehký nábytek z ratanu, který snadno uklidíme a navíc nějakou tu spršku vydrží. Neuchylujme se k nábytku z nejlevnější umělé hmoty, málo vydrží a kvalitnější plast vypadá podstatně lépe. Pěkný je i kovový nábytek nebo kombinované skládací stolečky ze dřeva a kovu. Nezapomeňme na osazení truhlíky a velkými květináči. Za pár korun pořídíme ty nejlevnější z umělé hmoty, které můžeme natřít na požadovanou barvu. Prodávají se ale i truhlíky dřevěné, keramické, z pálené hlíny... výběr je opravdu velký.

Z odkladiště tak vykouzlíme kus zeleně, jakousi barevnou předzahrádku, která zejména v městském prostředí může výrazně zlepšit kvalitu našeho bydlení. A prádlo tam klidně můžeme sušit dál.

Související témata:

Načítám