Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Smart Press

Foto: Smart Press

Banánová žemlovka je rychlá, snadná a neušpiníte skoro žádné nádobí! A ještě tip – nemusíte k její přípravě nutně používat rohlíky, vhodný je i toastový chléb, klasická veka nebo i vánočka.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 5 ks rohlíku
  • 5 ks banánu
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 450 ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru
  • 5 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 170 °C. Pokud jste si rozinky nenamočily předem, udělejte to teď. Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.

02.

Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy. Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct. Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru. Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku, osaďte ji tak světlou „bílou čepicí“ a ještě krátce zapečte. (Je ale nutné žemlovku hlídat, aby se čepice nepřipekla!)

Reklama

Související témata:

Načítám