Hlavní obsah

Barvy a kombinace: Víte, jak na ně?

Foto: girldir.com

Výrazných barevných kombinací se bát nemusíteFoto: girldir.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořekadlo „zelená, modrá, pro blázna dobrá“ berete za své a myslíte si, že ze zkombinování výraznějších barev nemůže být nic jiného než módní faux pas? Zkuste se trochu odvázat a vyzkoušejte některé z následujících mixů. Syté barvy nejsou váš styl? I pro vás máme tip!

Článek

Které barvy kombinovat a nekombinovat? Rada stylistů zní: Dejte především na vlastní pocit. Záleží totiž nejen na barvě, ale i na samotném oblečení, takže se nedá dogmaticky říct co ano a co už ne. Pozor si ale dejte na hůře kombinovatelné barvy, jako jsou hnědá – černá, červená – oranžová, růžová – oranžová nebo červená – žlutá. Šatník potom můžete zkusit osvěžit žlutofialovou, růžovozelenou, fialovozelenou nebo modrožlutou.

Objevte barvu, která vám lichotí

Stojíte před otevřeným šatníkem a nevíte, po čem sáhnout? Začněte základní barvou, která na vašem modelu zabere největší plochu a stoprocentně ladí s vaším odstínem pleti i s vlasy. Právě takovou objevíte pomocí barevné typologie. Jarním typům budou slušet barvy jako vanilková, krémová, zlatavá, lososová, korálová, tyrkysová nebo žlutozelená. Dámy s letní vizáží by měly dávat přednost béžové, šedé, hnědé, malinové, starorůžové, modrozelené nebo odstínu džínoviny.

Na foto: kabát a svetr John Lewis, tílko Promod, sukně Matthew Williamson, brož Accessorize, kabelka John Lewis

Podzimní krásky mohou zkusit barvu velbloudí srsti, lilku, zlatohnědou, petrolejovou, měděnou nebo olivově zelenou. A co ženy zimy? Těm budou slušet výrazné odstíny, jako jsou sněhově bílá, černá, královská modř, chladná šedá, rudá, citronová nebo fuchsiová. Nevíte, do jaké kategorie spadáte? Otypujte se v článku Najděte svou ideální barvu vlasů!.

Foto: pomegranita.com

Ostrá oranžová bude slušet nejen bledulkámFoto: pomegranita.com

Jak na výrazné barvy?

Máte vybranou barvu, která vám dokonale padne? Výborně! Teď už jen zjistit, čím ji doplnit. Vybrala jste si výraznou barvu, ve které vás nikdo nepřehlédne? Nejste-li zrovna vyznavačkou extravagance a v módě se držíte při zemi, zkombinujte výrazný kousek s neutrálními a tlumenými barvami.

Rozhodně to ale není pravidlem, kterého byste se musela za každou cenu držet. V kombinování všelijakých barev se totiž meze nekladou. Myslete jen na to, že pokud volíte více dominantních barev, měla byste dát přednost jednodušším střihům a vyhnout se divokým potiskům. Záleží ale také na materiálech, chybu neuděláte, když budou podobné. Za těchto podmínek potom můžete v klidu zkombinovat i ostře zelenou sukni s výrazně fialovým topem a nebudete vypadat, jako byste utekla od cirkusu.

Na foto: kabát H, svetr Debenhams, džíny Topshop, tílko Orsay, boty lovemyshoes.com, kabelka Topshop

Na foto: kabát Debenhams, svetr H, sukně Topshop, lak OPI, kabelka Debenhams, boty Alexander McQueen

Tón v tónu

Neutrální barvy se kombinují nejlépe. Vždy k nim můžete přidat jednu dominantní barvu, ale stejně tak můžete vyzkoušet i kombinaci „tón v tónu“. V takovém případě se oblečete rovnou do několika kousků jedné barvy, ale pozor – každá by měla mít jiný odstín. Takový model potom vypadá promyšleně, stylově a nedá vám přitom příliš práce. „Stejně můžete postupovat i v případě jiných barev, není třeba držet se jen tělových barev. Vyzkoušejte také kombinace ve fialových tónech nebo v různých odstínech modré, od té nejsvětlejší až po výraznou královskou modř," radí stylistka Lenka Machková.

Mono

Dobře vypadá také jednolitý model rozbitý jen několika doplňky. Ano, není to zrovna to nejnápaditější, co můžete se svým oblečením udělat, ale pozitivní je, že jednobarevný model zeštíhluje. A nemusí to být jen klasická černá, stejnou službu vám udělají i další tmavší odstíny například fialové, hnědé nebo zelené. Aby to nebyla úplná nuda, můžete přidat zajímavou brož, spoustu náramků nebo výrazný náhrdelník (a navíc: delší řetízek s přívěsky vám ubere další kilo).

Pozor na proporce!

Nezapomeňte na to, jak moc syté a výrazné barvy přitahují pozornost. Umisťujte je proto šikovně na partie, na které jste patřičně hrdá. Nechcete-li z jakýchkoli důvodů upozorňovat na vaše pozadí, přenechejte ostře růžovou sukni někomu jinému.

Související témata:

Načítám