Hlavní obsah

Naučte se kouzla s barvami

Foto: IKEA

Výrazné barvy se hodí jen do některých bytůFoto: IKEA

Reklama

Léto – čas rekonstrukcí a malování. Ale jakou zvolit barvu do té které místnosti, když se nám líbí syté odstíny? Výrazná červená, zářivě žlutá, okouzlující fialová na fotografiích v katalozích vypadají úžasně. Pokud si ale s nimi vymalujeme náš kuchyňský kout, je to hrůza. Kde se stala chyba?

Článek

Barvy jsou sice v bytě krásné a žádané, ale při jejich výběru je třeba zohlednit tři věci: charakter místnosti – tedy zda jde o prostor, kde odpočíváme nebo pracujeme, dále jeho světelnost, kterou ovlivňuje počet oken a orientace na světové strany, a samozřejmě i velikost místností. Právě pro tmavé a syté barvy platí, že prostor ještě zmenší. Když si tedy vymalujeme malý kuchyňský kout sytou bordó, bude působit ještě menší, tmavší a ponurý a vaření v něm určitě nebude velká radost!

Do dětského pokoje tmavé nepatří vůbec

Jedinou místností, kde bychom se měly tmavým barvám vyhnout zcela bez ohledu na velikost a světlost, je dětský pokoj. A to přesto, že pro malé děti jsou vhodné syté barvy a pestrost. Raději než třeba tmavě modrou nebo bordó použijeme teplé odstíny žluté, zelené či růžové. To platí hlavně pro předškoláky. S blížícím se dospíváním se děti samy budou zasazovat za spíše jednodušší barevné kombinace.

Do dětských pokojů se dají zvolit i kombinace teplých a studených barev, například modrá a žlutá, žlutozelená se žlutou či oranžovou nebo zelená a béžová. Teplé odstíny dáváme do části, kde se dítě učí nebo si hraje, studené kolem postele. U větších školáků je lepší vyhnout se vyloženě rušivým barvám, jako jsou temně modrá, brčálově zelená nebo sytá fialová. Způsobují roztěkanosti a nesoustředěnost, a to třeba při psaní rozhodně nepomůže.

Nezapomínáme na stropy?

Jsou však místa, kde je dobré v naprosté většině volit co nejsvětlejší barvy nebo dokonce sáhnout po klasické bílé. Patří mezi ně strop a stěny kolem oken.

Pokud bychom si nechaly vymalovat strop například modrou nebo zelenou, ovlivní to celou místnost a ta nám pak zmodrá nebo zezelená. Na jasné bílé záclony či sněhobílé lesklé skříňky tak můžeme zapomenout.

Stejně tak je dobré „zůstat při zemi“ při malování stěn kolem okna. Sem tmavé a syté barvy rozhodně nepatří! „Okno je totiž zdrojem jasného světla a kontrast v případě použití tmavé, syté barvy může významně unavovat zrak. Ideální jsou do tohoto prostoru co nejsvětlejší barvy nebo opět bílá,“ radí Petr Kavalír z Primalexu.

Foto: IKEA

Holčičkám můžeme dopřát sytou růžovouFoto: IKEA

Kouzlíme s barvami

Jsou však pokoje, kde jsou tmavé odstíny přímo žádoucí a jejich kombinací se světlými lze napravit – i když jen opticky – různé nedostatky v dispozicích. Pokud bydlíme v domě s příliš vysokým stropem, můžeme zkusit nechat stěny světlejší a naopak strop tentokrát dáme výjimečně tmavý. A nejlépe přidáme i tmavou podlahu. Prostor se tak opticky rozšiřuje a zároveň snižuje interiér.

„U zvláště vysokých interiérů můžeme vybrat tmavší odstíny pro stěny a podlahu a kombinovat je se světlým stropem a světlým pásem v horní části stěn právě u stropu. Takto lze zvláště vysoké interiéry rozšířit a zároveň snížit,“ radí Petr Kavalír.

V menších místnostech vybereme pro strop i stěny světlý odstín – v kombinaci s tmavou podlahou pomáhá interiér rozšířit. Výrazně působí místnost, kde použijeme různé barvy stěn. Je však třeba věnovat pozornost barevným kombinacím. Vliv na vnímání prostoru mají i vzory na stěnách. Například vodorovné pruhy na stěnách rozšiřují a snižují, zatímco svislé naopak prostor zužují a zvyšují a uplatní se tak ve velkých místnostech s nižším stropem. Vyberete-li pro stěny pokoje velké vzory, pak místnost opticky zmenšíte a zkrátíte, pomocí drobných vzorů naopak interiér zvětšujete.

A nejdůležitější věc, kterou bychom si měly uvědomit – byt netvoří jen několik nezávislých místností, ale vše jako jeden celek. Podle toho bychom k němu měly i přistupovat a vyhnout se přílišným kontrastům, extrémním barevným přechodům, ale i přílišné fádnosti.

Jedna barva je nuda, ale cirkus doma také nikdo nechce, že!

Tip redakce: Další nápady a rady, jak správně vymalovat, najdete v článku Barvy v bytě: Víte, jak vymalovat?

Reklama

Související témata:

Načítám