Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Domácí pesto, to je lahvička totálně koncentrované chuti bylinek, sýra a zeleniny. K jeho přípravě vám stačí jen pár minut a máte tak kdykoli po ruce skvělou přísadu do těstovin, sendvičů i salátů, i na dochucení hummusu, míchaných vajíček, pečených brambor, sendvičů, do burgerů nebo třeba ke grilované zelenině a masu.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
  • 100 g mandlí
    8
  • 30 g čerstvé bazalky
  • 60 g listového špenátu
  • 1 hrnek parmazánu
    7
  • 1 ks jalapeños
  • 3 stroužky česneku
  • 85 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup:

01.

Mandle nebo i kešu nasucho opražte a ještě teplé rozmixujte s bazalkou, špenátem, sýrem, malou lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem, chilli papričkou, oloupaným česnekem a olejem. V případě potřeby dochuťte nebo zřeďte dalším olejem. V chladu vám pesto vydrží asi týden.  Tip: Zkuste i jednoduché rukolové pesto a kromě těstovin ho používejte třeba do zapečených toastů.

Energetická hodnota celkem pro 1 skleničku
Energie5 023,2 kJ
Bílkoviny52,96 g
Tuky104,75 g
Sacharidy11,77 g
Sůl14,19 g
SAFA34,32 g
Vláknina7,83 g
Cukry5,31 g

Načítám