Hlavní obsah

Bělení zubů doma vs. v ordinaci: Které je lepší?

Foto: thinkstock

I bělení chce cit – ani ne málo, ani ne mocFoto: thinkstock

Reklama

Chtěli byste se smát na celé kolo, ale vaše zuby zrovna není vhodné ukazovat ostatním? Stačí je lehce vybělit, a dodat tak svému úsměvu zase půvab. S ním jde totiž všechno líp! Jaké metody jsou opravdu funkční? Víme to!

Článek

Ještě než sáhnete do regálu pro bělicí pastu nebo se objednáte na bělení ke svému zubaři, měli byste znát pár věcí. „V první řadě je důležité vědět, že bělit by se měly jen zdravé zuby bez zánětu dásní,“ varuje dentální hygienistka Lucie Hronková z kliniky Dental office H33 s tím, že jinak se pak pro vás může stát bělení velmi nepříjemným zážitkem. Bělit také zuby s korunkou, plombou či umělé není žádoucí. Stejně tak se tento zákrok nedoporučuje těhotným ženám.

Z čeho si vybrat?

  • Domácí ošetření: bělicí pasty (stojí od 150 Kč), gely (od 350 Kč), jednorázové bělicí proužky (od 200 Kč)
  • Ordinační zákroky: nosiče (od 2000 Kč), peroxidem (od 2000 Kč), laserové provádění lékařem (od 5000 Kč), kombinace více metod a další.

Připravte si nástroje

Když stav vašich zubů a dásní bělení umožňuje, vyberte si z výše uvedených druhů bělení: domácího či ordinačního. Na co si dát při domácím bělení pozor a kterou z metod zvolit, abyste se dočkali správných výsledků? „Přikláním se nejvíce k metodě, kdy si necháte v ordinaci zhotovit nosiče, a do nich pak aplikujete vhodný bělicí gel, který vám lékař doporučí,“ uvádí Lucie Hronková. Tato metoda se obecně považuje za nejefektivější.

Klára Špoutilová z kliniky EsthéDent ještě dodává nutnost dodržovat instrukce zubního lékaře či hygienistky: „Nedávejte si také do nosičů příliš mnoho gelu, aby vám nevytekl a nepopálil dásně,“ radí hygienistka a pokračuje radou nenechávat gel na zubech úmyslně déle, než je doporučeno. Nosiče si nasaďte nejlépe na dvě hodiny denně, a to po dobu 7 až 14 dnů.Obecně je dobré bělit zuby pouze jednou denně. A počítat s tím, že domácí bělení je zhruba desetkrát méně učinné než ordinační.

Foto: Thinkstock

Ve společnosti lékaře máte jistotu, že vše je pod kontrolou. Ale musíte si za to víc zaplatitFoto: Thinkstock

Tip redakce:Jak je domácí bělení skutečně účinné, si můžete přečíst v našem článku Test bělení zubů: Co funguje?.

Ne tak zhurta!

„U každého bělení je třeba následně dodržet takzvanou bílou dietu, což znamená nejíst a nepít nic barevného po celou dobu bělení, a pak ještě minimálně tři dny po ukončení procedury,“ doplňuje dentální hygienistka. Výsledek je pak velmi dobrý, i když výše uvedená procedura je podle ní tak trochu nepohodlná. V tuhle dobu se tedy vyhněte pochopitelně všemu, co zuby zabarvuje: kávě, čajům, vínům, cigaretám a vsaďte na obyčejnou vodu. Můžete si tak toto období zvolit rovnou i za detoxikační!

U zubaře v krátkosti, ale za víc

Jako mnoho jiných odborníků se však i hygienistka raději přiklání k metodě ordinační. „Nejšetrnější je kvalitní ordinační bělení, kdy máte během hodiny vyběleno a po starostech,“ říká Klára Špoutilová. „Na naší klinice bělíme pomocí Zoom Advanced Power, které má ve svém bělicím gelu novou složku ACP, amorfní kalcium fosfát. Ta posiluje a remineralizuje zubní sklovinu, tím pádem se stává silnější, hladší a v průběhu bělicího procesu méně citlivou.“

Mezi další metody bělení pak patří bělení zubů laserem, kdy je aplikace bělicího prostředku kombinována s účinkem diodového laseru, plasmové lampy, LED diod, tepla a tak dále. Bělicí prostředek o vysoké koncentraci (25–38 %) peroxidu vodíku je vždy aplikován na zuby, a poté podporován specifickými vlastnostmi uvedených metod.

Tip redakce:Více se dozvíte ještě v článku Úsměv jako z Hollywoodu či Triky pro bílé a zdravé zuby.

Možností k tomu, abyste se zase bez ostychu smáli na celé kolo, je tedy hned několik. Záleží jen na vás, pro kterou se rozhodnete. Určitě nic nepodnikejte coby experiment, protože zuby přece máte jen dvoje!;-)

Reklama

Související témata:

Načítám