Hlavní obsah

Berete více léků? Pozor, některé kombinace vám mohou ublížit!

Foto: Thinkstock

Ty malé bílé jsou na tlak, ty růžové na bolest hlavy, něco na alergii a samozřejmě antikoncepce. Kolik jich máte v koupelně vy?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navštěvujete víc lékařů, a každý z nich vám předepisuje léky? Pozor, řada přípravků se navzájem nesnáší, a můžete si tak poškodit zdraví, aniž byste to tušili. Poradíme vám, jak se tomu vyhnout!

Článek

Léky se můžou navzájem ovlivnit mnohem víc, než si dokážete představit. Při nesprávné kombinaci se jejich účinek zvýší až o tisíce procent, nebo naopak sníží tak, že jsou prakticky k ničemu. A nejde o žádné výjimky.

„Podle průzkumu, který jsme dělali společně s pojišťovnami, přesahuje výskyt opravdu nebezpečných lékových interakcí deset tisíc případů ročně,“ říká PharmDr. Josef Suchopár ze společnosti Infopharm.

Lékař neví, co všechno pacient bere

Jak se může stát, že se u jednoho pacienta sejdou léky, které rozhodně nepatří dohromady? Je to jednoduché: chybí u nás jednotný systém elektronické preskripce, jaký funguje třeba v Dánsku, Velké Británii nebo Kanadě. „Řada lidí dochází k několika lékařům. Každý něco předepíše, nemá ale kontrolu nad tím, co už pacientovi předepsali jeho kolegové,“ vysvětluje PharmDr. Jiří Skalický.

Jediný, kdo má všechny informace, je pacient sám – ten ale jen málokdy lékaři svědomitě nahlásí všechno, co bere. Snadno tak může dojít k tomu, že do sebe zbytečně „láduje“ léčiva se stejným účinkem, nebo naopak taková, která se navzájem výrazně ovlivňují. Nejčastěji se to stává pacientům, kteří jsou v péči několika specialistů současně, třeba kardiaci s cukrovkou.

Foto: Thinkstock

Na nebezpečné lékové interakce vás může upozornit i lékárník, musí ale vědět, jaké přípravky berete a v jakém množstvíFoto: Thinkstock

Pozor na antidepresiva!

Mezi nejčastější chyby patří kombinace léků na hypertenzi (vysoký krevní tlak) s přípravky proti bolesti a zánětu, které jejich účinnost výrazně snižují. Působení přípravků na snižování tlaku pacient nijak výrazně nepociťuje (na rozdíl třeba od léků proti bolesti, kde je efekt jasný během chvilky), takže spokojeně žije v mylném přesvědčení, že se léčí. Zrádná jsou i antidepresiva, která zvyšují účinnost prášků na spaní – za určitých okolností až stonásobně! Tam už může jít opravdu o život.

Poznejte své léky!

A aby toho nebylo málo, kromě léků na předpis vstupují do hry i ty volně prodejné (a kupují si je sami už i dospívající). Tím se z domácí lékárničky stává naprostá džungle, která může skrývat prakticky cokoli a překvapit vás nečekanými vedlejšími účinky.

Na pomoc zodpovědnějším pacientům, kteří by si rádi udělali v pilulkách pořádek a ochránili se před nebezpečím, vznikla nová on-line poradna nazvaná Znám své léky. Funguje od začátku června a pomohla už odhalit více než 150 nežádoucích interakcí.

Foto: Thinkstock

Obrovské množství léčiv na našem trhu znesnadňuje orientaci. Nejčastěji lékaři předepisují léky na srdce a cévní systém, například ty, které snižují srážlivost krveFoto: Thinkstock

Informujte svého lékaře

Poradna funguje jednoduše. Do on-line formuláře vyplníte názvy a množství všech léčiv, která užíváte, a do několika dnů dostanete do e-mailu odpověď – informaci o tom, zda mezi nimi jsou nějaké nevhodné nebo nebezpečné kombinace. Dozvíte se i to, jakým jídlům, nápojům nebo potravním doplňkům byste se měli vyhnout. Poradna je anonymní a bezplatná. Pokud se objeví nějaký problém, zprávu si vytiskněte a odneste svému lékaři. Ten pak medikaci upraví a problematický lék vyřadí nebo nahradí jiným.

A na závěr tři dobré rady, které by měly zabránit tomu, že vám léky spíš uškodí než pomohou:

  • Čtěte příbalové letáky. Nenajdete tam sice všechno, ale před těmi největšími průšvihy vás ochrání.
  • Pokud si kupujete volně prodejný přípravek, povězte lékárníkovi o jiných lécích, které berete pravidelně.
  • Když jdete na prohlídku nebo vyšetření, vezměte s sebou lísteček se seznamem všech léků, které užíváte.

A nikdy neberte léky, které byly předepsané vaší kamarádce – i když jí tolik pomohly a zbylo jich dost i pro vás!

Související témata:

Načítám