Hlavní obsah
3,0
(1401)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

K svátku svatého Martina nepatří jen svatomartinská husa s vínem, ale také křehké rohlíčky. Vybrali jsme pro vás snadnější variantu z nekynutého těsta se zakysankou, kterou máte hotovou během chvilky.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 rohlíčků
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 1 kostka másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 1 hrnek cukru moučka
Náplň (místo cukru je skvělý med)
  • 250 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 80 ml mléka
  • 4 lžíce rumu
  • 1 špetka skořice
Článek

Postup

01.

Z mouky, změklého másla (250 g), kysané smetany (180 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.

02.

Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout.

03.

Těsto rozdělte na 3 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou na pomoučené ploše rozválejte na asi 2 mm tlusté kolo. To rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.

Foto: Marianna Bartková

Taková tradice se nám líbí: zlatavé máslové těsto a po rumu vonící ořechová náplň!Foto: Marianna Bartková

04.

Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 170 °C dozlatova. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.

Chystáte letos svatomartinskou hostinu, nebo vaříte tento den něco speciálního?

Reklama

Načítám