Hlavní obsah
3,0
(1345)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

I když se letošní sv. Martin asi neponese v duchu velkých hodů, křehounké ořechové rohlíčky se neztratí tak jako tak. Nám chutná snadná varianta z nekynutého těsta se zakysankou, kterou máte hotovou během chvilky. A jestli máte možnost, napečte rohlíčků o něco víc a obdarujte jimi někoho, kdo se sám do pečení nepustí.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 rohlíčků
Na těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 1 změklé máslo
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • vejce na potření
  • cukr moučka
Na náplň (místo cukru je skvělý med)
  • 250 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 80 ml mléka
  • 4 lžíce tuzemského rumu
  • 1 špetka skořice
Článek

Postup

01.

Z mouky, změklého másla (250 g), kysané smetany (180 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.

02.

Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní.

03.

Těsto rozdělte na 3 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou na pomoučené ploše rozválejte na asi 2 mm tlusté kolo. To rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.

Foto: Marianna Bartková

Taková tradice se nám líbí: zlatavé máslové těsto a po rumu vonící ořechová náplň!Foto: Marianna Bartková

04.

Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 170 °C dozlatova. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.

Chystáte letos svatomartinskou hostinu, nebo vaříte tento den něco speciálního?

Reklama