Hlavní obsah

Srpnové hodování: Vsaďte na cuketový koláč, pikantní maso či švestkový dezert

Foto: Eva Malúšová

Pochutnejte si s námi na šťavnatém letním menuFoto: Eva Malúšová

Reklama

Jak zpracovat letní ovoce a zeleninu do podoby, kterou si zamilují i jejich zarytí odpůrci? Propašujte je do koláčů a pomazánky nebo doplňte kouskem šťavnatého masa, máme na to osvědčené recepty!

Článek

V zimě často skuhráme nad dováženou zeleninou bez chuti a vůně, a proto bychom si měli v létě o to víc užívat té čerstvé místní. Připravte si snadný koláč na způsob pizzy s cuketou a rajčaty či krémovou pomazánku z pečeného lilku.

Pro zaryté masožravce pak přidejte i maso – raději menší kousek šťavnaté panenky než kvantum nekvalitních uzenin (psst, pečení buřtů u táboráku se samozřejmě nepočítá!) – a jako dezert naservírujte mandlový koláč s růžičkami z peckovitého ovoce. Jejich příprava chce sice chvilku času, ale takováto sladká tečka za srpnovou hostinou sklidí ovace, které vaši snahu jistě vyváží!

Lilková pomazánka baba ganuš

Potřebujete: 2 pevné lilky, citron, 3 lžíce sezamové pasty tahini, ¼ hrnku extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, ½ lžičky římského kmínu, ¼ lžičku chilli nebo uzené papriky

Na ozdobu: hladkolistou petržel, pinie nebo sezam, olivový olej

Foto: Eva Malúšová

Baba ganuš zakápněte olivovým olejem a posypejte piniemi či sezamem, nasekanou petrželí a klidně i jedlými kvítky (já použila květy bazalky a saturejky)Foto: Eva Malúšová

Postup: Lilky několikrát propíchejte vidličkou, aby vám v troubě nevybouchly, a pečte asi 40 minut při 200 °C, až je slupka tmavá a baklažán na omak měkký. Během pečení jednou otočte. Když lilek trochu vychladne, vydlabejte dužinu a ihned ji pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Nechte 5 minut v cedníku odkapat a poté rozmixujte s olejem a tahini a ochuťte prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem a špetkou chilli. Ještě chvíli mixujte a podle chuti dolaďte další citronovou šťávou, sezamovou pastou či kořením.

Podávejte s pita chlebem, pokapané olivovým olejem a ozdobené nasekanou petrželí, piniemi a třeba i jedlými květy.

Tip: Lilky se tradičně opékají na ohni, protože právě ten pomazánce dodá typickou kouřovou příchuť. Jestli máte tu možnost, připravte je raději tak (nebo jako já zašvindlujte s uzenou paprikou).

Foto: Eva Malúšová

Pastu z pečených lilků servírujte jako pomazánku nebo lehký dip k zelenině a chlebovým plackámFoto: Eva Malúšová

Sýrový koláč s cuketou a rajčaty

Na 2 placky potřebujete: 2 hrnky hladké mouky, lžičku soli, 3 lžíce olivového oleje, ¾ hrnku vlažné vody, 1,5 lžičky sušeného droždí

K obložení: 250 g ricotty, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, ½ citronu, čerstvou bazalku, 1 cuketu, rajčata (nejlépe mix masitých, cherry a kumato), 70 g balkánského sýra

Foto: Eva Malúšová

Barevnému zeleninovému koláči sluší nepravidelné tvary a různé druhy rajčatFoto: Eva Malúšová

Postup: Droždí rozpusťte ve vlažné vodě a spolu se lžící oleje přilejte k mouce se solí. Těsto asi 5 minut hněťte, poté přendejte do vymaštěné mísy, přikryjte utěrkou a nechte 40 minut v teple. Mezitím si na tenké plátky pokrájejte zeleninu a ricottu ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem, hrstí posekané bazalky a citronovou šťávou (jestli máte biocitron, do krému nastrouhejte i žlutou část kůry).

Těsto rozdělte na 2 části a z každé namočenýma rukama vytvořte na pečicím papíře tenkou placku. Několikrát propíchejte vidličkou, potřete zbylým olejem a ricottovým krémem. Obložte rajčaty a cuketou, osolte a opepřete a posypejte nadrobeným balkánem. Pečte 10–15 minut dozlatova při 200 °C. Posypejte další bazalkou a podávejte teplé či studené.

Tip: Z podobně jednoduchého kynutého těsta vyrobíte i domácí pizzu nebo tento voňavý koláč s karamelizovanou cibulkou a olivami.

Pikantní panenka pečená v celku

Na 4 porce potřebujete: vepřovou panenku, rostlinný olej, pepř, lžičku římského kmínu, ½ lžičky skořice, ½ lžičky koriandru, ¼ lžičky chilli, sůl

Na glazuru: lžíci chilli pasty (sambal oelek či harissa), 2 lžíce hnědého cukru, 2 stroužky česneku, lžíci citronové šťávy, čerstvou mátu

Foto: Eva Malúšová

Čerstvá máta maso v pikantní glazuře krásně osvěžíFoto: Eva Malúšová

Postup: Panenku obalte ve směsi několika lžic oleje, čerstvě mletého pepře, římského kmínu, skořice, koriandru a chilli. Jestli máte čas, připravte maso už den předem a nechte ho přes noc marinovat. Těsně před pečením pak osolte a ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhlo. Přeneste na plech, potřete směsí chilli pasty, cukru, prolisovaného česneku a citronu a pečte asi 15 minut při 180 °C. Podávejte nakrájené na plátky a posypané nasekanou mátou, která pikantní marinádu příjemně osvěží.

Tip: Dobu pečení upravte podle toho, jak moc propečené máte maso rádi. Záleží i na typu trouby, ale u nás byla panenka po 15 minutách už dobře propečená, a přitom ještě hezky růžová uprostřed.

Foto: Eva Malúšová

Díky pečení v celku zůstane panenka krásně šťavnatáFoto: Eva Malúšová

Mandlový koláč s peckovým ovocem

Na formu o průměru 26 cm potřebujete: 200 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, lžíci moučkového cukru, 100 g másla pokojové teploty, 50 ml ledové vody

Na náplň: hrnek mletých mandlí, 2 lžíce hladké mouky, ¼ hrnku cukru krupice, 3 vajíčka, lžíci másla, ½ lžičky vanilkového extraktu, 500 g měkkého peckovitého ovoce (meruňky, blumy, švestky, nektarinky, broskve)

Foto: Eva Malúšová

Na růžičky nakombinujte různobarevné ovoce jako meruňky, švestky a blumyFoto: Eva Malúšová

Postup: Mouku, sůl a cukr rukama prohněťte s pokrájeným máslem, přilejte vodu a vypracujte hladké těsto. Kdyby se příliš lepilo, přidejte ještě mouku, kdyby bylo naopak moc drolivé, přilejte trošku vody. Vyválejte do tenka a přeneste do koláčové formy. Ořízněte přečnívající okraje a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Těsto pak několikrát propíchejte vidličkou, překryjte kolečkem pečicího papíru, zatižte luštěninami a pečte 15 minut při 190 °C.

Mezitím prošlehejte mandle, mouku, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a vanilku a omyjte ovoce. To můžete buď jen pokrájet na měsíčky, nebo si trochu vyhrát a pustit se do růžiček: vždy polovinu ovoce (nejlépe se pracuje se zralými meruňkami a blumami) nakrájejte na co nejtenčí plátky (podobně, jako když začínáte krájet cibuli), roztáhněte, aby se sousedící plátky ještě asi třetinou překrývaly, a srolujte do růžičky.

Na předpečený korpus nalejte krém, přeneste růžičky a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Stačí si trochu vyhrát s přípravou, a z obyčejného koláče tak vytvoříte umělecké dílo! Plný letní zeleniny je spirálový koláč se sýrem i česnekový s rajčaty a cuketou.

Foto: Eva Malúšová

Ovocné růžičky sice vyžadují trochu trpělivosti, ale ty ovace, které za koláč sklidíte, za ni rozhodně stojí!Foto: Eva Malúšová

Co dobrého je na vašem stole v srpnu nejčastěji?

Reklama

Načítám