Hlavní obsah

Bezpečný domov? Víme, jak doma uklízet v době koronaviru

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Roušky, mytí rukou, rozestupy, nesahání si na obličej. Tyhle poučky pro snížení rizika nákazy koronavirem znáte asi všichni nazpaměť. Ale co vaše domácnost? Jak ji udržet opravdu čistou a bezpečnou?

Článek

Normálně možná o úklidu moc nepřemýšlíte. Prostě když máte pocit, že to je potřeba, utřete prach, vysajete, vytřete a podobně. Jenže nyní v době koronaviru je potřeba na hygienu a pořádek dbát víc než kdy jindy. Jak uklízet, abyste riziko nákazy snížili na minimum? Obzvlášť když platí, že čím víc jste doma, tím víc je potřeba uklízet? Tady jsou tipy Sandry Redmond, britské expertky na úklid domácností.

1. Dezinfikovat nestačí

Možná teď máte tendence běhat po bytě s dezinfekčními přípravky a stříkat je všude kolem sebe. Zastavte se. „Veškeré povrchy, které chcete dezinfikovat, musíte předtím umýt a vyčistit,“ radí Sandra Redmond. Stačí na to použít běžné úklidové prostředky nebo třeba jen mýdlovou vodu.

Až když je vše čisté, můžete začít s dezinfekcí. Naneste ji na daný povrch a nechte alespoň půl minuty působit, než ji setřete. A jak často? „Za normálních okolností by tohle stačilo jednou týdně. Ale v současné době byste minimálně ty opravdu nejvytíženější místa – hlavně toaletu, koupelnu a kuchyň – měli takto uklízet denně,“ radí Sandra Redmond.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Dezinfikovat je potřeba, ale nejdřív musíte vše vyčistitFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

2. Dotyková místa

Je spousta míst, na která při úklidu zapomínáte. Za normálních okolností to nemusí být až takový problém, ale nyní byste je opomíjet rozhodně neměli. Obecně jde o všechna místa a věci, kterých se často dotýkáte. „Kliky dveří i oken, vypínače, úchyty skříní, ale třeba i domácí spotřebiče typu rychlovarná konvice nebo třeba televizní ovladač. Ideálně byste tohle všechno měli denně dezinfikovat,“ říká Sandra Redmond. Je jasné, že to nejspíš není v lidských silách, ale dělejte to alespoň jednou za dva dny.

Foto: VIKTORIUS-73, Shutterstock.com

V domácnosti jsou místa, na která se při úklidu zapomíná. Třeba klikyFoto: VIKTORIUS-73, Shutterstock.com

3. Čistěte houby a houbičky

Že jsou kuchyňské houbičky či koupelnové houby domovem neskutečného množství bakterií, se obecně ví. Proto byste neměli podceňovat péči o ně, není to nic složitého. „Stačí, když dáte houbičku do myčky nádobí nebo do pračky, a proženete ji běžným mycím či pracím programem. Stejně poslouží i minuta v mikrovlnce,“ vysvětluje Sandra Redmond.

Foto: Kryuchka Yaroslav, Shutterstock.com

Houbičky na úklid nebo na nádobí je také potřeba zbavit bakteriíFoto: Kryuchka Yaroslav, Shutterstock.com

4. Perte pračku

Ideálně teď perte na 60 stupňů. Pokud na 40, použijte dezinfekční prací prostředky na bázi bělidla. Důležité je také prádlo okamžitě po vyprání vyndat a dát sušit, zapomenout ho v pračce je velké riziko. Vlhké prostředí je opět skvělým místem pro množení choroboplodných zárodků a v pračkách se bakteriím opravdu daří.

A nezapomeňte zhruba jednou týdně vyprat i samotnou pračku. Pusťte ji na prázdno, bez prádla, buď na program s vysokou teplotou (90 stupňů), nebo na nižší teplotu, ale s použitím nějakého dezinfekčního prostředku určeného pro pračky.

Riziko nákazy samozřejmě nepodceňujte a chovejte se zodpovědně. Na druhou stranu ale platí, že je potřeba si udržet dobrou náladu a nehroutit se. Zkuste brát koronavirus s nadhledem – tohle jsou nejlepší vtipy na jeho adresu.

Reklama

Související témata:

Načítám