Hlavní obsah

Víme, na která místa zapomínáte při úklidu. Napravte to!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Máte doma stále vzorně naklizeno? Nebo patříte k těm, kteří se do úklidu pouštějí jen z holé nutnosti? Ať je to u vás tak, nebo tak, určitě se najde něco, na co jste při uklízení zapomněli.

Článek

V každé domácnosti se najdou místa, která se čistí jen výjimečně, buď při generálním úklidu, nebo jen při malování. A která to jsou? Většinou se nacházejí příliš vysoko u stropu, nebo jsou zas příliš nízko u země. Nejsou na první pohled vidět, proto bývají špatně dostupná, ale nečistotám se tam většinou moc líbí. Která to jsou?

Mřížky od digestoře a sokly

Jedná se například o ozdobné lišty, které se nacházející obvykle vysoko u stropu, nebo naopak důkladně skrytá místa pod nábytkovými sokly. Dále to jsou třeba rohy v místnostech, a to zvláště v těch s vysokým stropem, ale i stropy na schodištích, místa kolem garnýží a oken, a v neposlední řadě mřížky digestoří v kuchyni a větráků v koupelně nebo na záchodě. To všechno jsou místa, na která při uklízení moc nemyslíte.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Základní pravidlo zní – uklízíme seshora dolů, tedy začínáme tím nahoře, a končíme podlahouFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Zkontrolujte stropy i podlahu 

Začněte tím, že projdete celý byt se zakloněnou hlavou. S velkou pravděpodobností najdete hned několik míst, na která jste při posledním úklidu evidentně zapomněli (neděláte při úklidu tyhle chyby?). Hlavně v místnostech s vysokými stropy, na schodištích, ve výklencích a pod garnýžemi na vás možná budou čekat velké pavučiny a chuchvalce usazeného prachu.

Vysavač i smeták 

Začněte s vysavačem. Pokud máte teleskopické nástavce a jemné štětinové kartáče, snadno odstraníte většinu pavučin a nánosů prachu skoro ze všech problematických míst.

Kam se nedostanete vysavačem, přijde na řadu klasický smeták. Jen ho pořádně zkontrolujte, aby byly jeho štětiny opravdu čisté. Pokud si tím nejste jistí, raději ho obalte prachovkou.

Pak už můžete bez obav „zamést“ stropy a stěny, zajet za závěsy a mezi garnýže a otřít prach z vysoko pověšeného obrazu nebo zrcadla. Ideální by bylo dělat to minimálně každé tři neděle.

Podobným způsobem postupujte i u podlahy. Vysavačem nebo smetákem zajeďte do každé škvíry a máte-li odmontovatelné sokly (například u kuchyňské linky), nezapomeňte se za ně podívat alespoň jednou za čtvrt roku.

Foto: mmphotographie.de, Shutterstock.com

A kam se nedostanete vysavačem, přijde na řadu smetákFoto: mmphotographie.de, Shutterstock.com

Prášek do pečiva na digestoře a větráky 

Na mřížkách od digestoří a větráků ulpívá kombinace prachu a mastnoty, která se pak špatně odstraňuje. Půjde vám to snadněji, když dáte mřížky do vany, nasypete na ně silnou vrstvu prášku do pečiva, a ponoříte do vody tak, aby se vytvořila hustá pasta.

Tento prostředek nechte působit přes noc. Ráno hmotu setřete vlhkým hadrem, nebo mřížku osprchujte, případně ještě dočistěte jemným kartáčkem namočeným v mýdlovém roztoku (triky pro úklid koupelny). Opláchnutou a osušenou mřížku pak můžete vrátit zpátky na místo.

Na tuto akci byste si měli najít čas alespoň jednou za měsíc. Čím častěji si na to vzpomenete, tím méně špíny tam bude a budete s tím mít méně práce.

Můžete to ale vyřešit jinak a pozvat si domů nahého uklízeče, je to Brit.

Reklama

Související témata:

Načítám