Hlavní obsah

Jarní úklid bez chemie: Voda z brambor na okna, soda na matrace

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se sluníčko pořádně opře do oken, většinou ukáže nejen šmouhy na nich, ale také další nedostatky, jako je prach a pavučiny. Bývá to jeden z důvodů, proč zasáhnout a pustit se do úklidu. Tentokrát třeba s pomocí přírodních čističů.

Článek

Můžete mu říkat jarní úklid, nebo mu díky zvoleným přípravkům začnete říkat třeba „přírodní“. Chceme vám totiž ukázat, že očista domácnosti může proběhnout i bez chemie - tedy jen s pomocí přírodních přípravků, které to zvládnou stejně dobře. Sáhněte do klasických a osvědčených postupů našich babiček a vyzkoušejte to!

Proč ekologický úklid?

Důvodů, proč byste to měli vyzkoušet bez chemie, je hned několik. Pokud pro vás není zásadním argumentem to, že chráníte životní prostředí, pak by vás mohl motivovat fakt, že ušetříte.

Některé čisticí prostředky, zvláště ty obsahující například chlor, navíc dovedou váš byt zamořit velmi nebezpečnými výpary. A pokud použijete čistidel víc, pak si můžete z domova udělat nebezpečnější místo, než je třeba rušná křižovatka ve městě. Každodenní úklid dokonce škodí stejně jako cigarety!

Výhodou přírodních čističů je zdravotní bezpečnost, cena a také to, že když se rozhodnete mýt například okna, pak nemusíte běžet do drogerie pro čistidlo, které vám došlo, ale můžete sáhnout třeba po citronové šťávě nebo octu.

Foto: Igisheva Maria, Shutterstock.com

Máte doma sodu, citronovou šťávu nebo ocet? Pak máte vyhráno.Foto: Igisheva Maria, Shutterstock.com

Přírodní dezinfekce: peroxid, ocet a líh

Přírodní čistidla si mnoho lidí spojuje s nablýskanými okny nebo skleničkami, ale jak dojde na těžší kalibr, třeba potřebu dezinfikovat povrchy, tak raději sáhnou po chemii. Přitom to není potřeba. Dezinfekci si můžete vyrobit sami! Stačí k tomu použít suroviny, které mají prokazatelně antiseptické účinky. Takový je peroxid vodíku, ocet nebo líh. Právě ty lze naředit v poměru 1 : 10 s vodou a máte přípravek, který bude účinkovat také. Ale i tady byste měli být opatrní na výpary, třeba ty z lihu, ať se jich moc nenadýcháte (líh je navíc hořlavina). Tyto čističe můžete ovonět přírodním esenciálním olejíčkem.

Dezinfikujte díky páře!

Zcela bez chemie, tedy naprosto bezpečně, lze dezinfikovat pomocí páry. Na to je skvělým pomocníkem parní čistič, díky kterému se můžete pustit do mytí oken, dlažby v koupelně i dřezu. Pozor jen na materiály, které by mohla poškodit vyšší teplota, takže se vždy poraďte, pokud se chcete pustit třeba do nábytku v kuchyni a podobně. I tady je třeba jisté opatrnosti, abyste se nespálili.

Univerzální pomocník: jedlá soda

Soda bikarbona neboli jedlá soda má při čištění domácnosti téměř kouzelnou moc. Pomůže odmastit, kašička z ní a trochy vody vybělí i zašlý dřez nebo si poradí s nánosem vodního kamene. Ve spojení s citronovou šťávou uvolní odpad.

Můžete ji použít i na vyčištění matrací a zbavit díky ní potah sedačky zápachu kouře. Pak stačí povrch matrace nebo čalounění posypat, nechat působit asi hodinu a potom vyluxovat. Jen dbejte na to, abyste zvolili tu správnou sodu. Víte, jaký je rozdíl mezi jedlou a prací sodou?

Pozor ale - i tento oblíbený domácí pomocník má své limity. Tady jsou materiály a věci, které sodou nikdy nečistěte!

Přírodní čističe vám pomohou i s odstraněním skvrn na oblečení.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Nemáte náladu, čas ani peníze běhat do drogerie pro saponáty? Nevadí!Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Fígl na vyčištění radiátoru

Oříškem při úklidu může být to, jak dostat ze žebroví radiátorů napadaný prach a nečistoty, které díky proudění teplého vzduchu přímo přitahuje. Lze využít jednoduchého triku s fénem. Za radiátor pověste mokrý hadr a prach pak zepředu vyfoukejte studeným vzduchem z vysoušeče na vlasy. Nečistoty se vzadu nachytají na mokrou látku, kterou pak sundáte a vyperete.

Podobným problémem mohou být i nánosy prachu na žaluziích. Jejich údržba je také náročná a hodně lidí je raději otírá zasucha nebo opatrně luxuje. Víte, jak umýt žaluzie?

Domácí leštěnka

Výsledným efektem úklidu má být to, že se všechno doslova a do písmene leskne. Okna a skla ve dveřích budou přímo zářit díky čpavku, vodě z brambor nebo pudinkovému prášku - a máme pro vás i další tipy.

Jak ale nablýskat nábytek? Můžete vyzkoušet domácí leštěnku z olivového oleje a citronové šťávy (nebo koncentrátu z citronu) v poměru 1 : 1. Stačí jí jen pár kapiček, které dáte na měkký hadřík a jím pak přetřete dřevěné lakované povrchy. Domácí leštěnku lze vyrobit i z piva.

Netradiční přírodní čističe

Při úklidu můžete využít i méně tradiční suroviny, než je soda, sůl, citron nebo ocet. Věděli jste, že lze využít syrovou bramboru, rajčata nebo papriky či si vypůjčit zbytek vodky z domácího baru? Máme pro vás tipy na čističe, které když vám zbydou, tak můžete i sníst.

Máte v lékárničce pár prošlých platíček s nějakým lékem s kyselinou acetylsalicylovou? Vyrobte si účinný čistič na koupelnu třeba z acylpyrinu či aspirinu.

Reklama

Načítám