Hlavní obsah

Bílá, zelená či pruhovaná? Barva roušky o vás řekne vše!

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

I když je nošení roušek kvůli koronaviru povinné, není jich dost. Proto se lidé pustili do vlastní výroby a jejich podomácku ušité ústenky mnohdy vypadají jako počin profesionálního designéra. Co o vás vypoví barva vaší „masky?“ To vám prozradí vědma Helen Stanku (42).

Článek

Barvy i jejich odstíny mají na člověka obrovský vliv, zabývá se tím i seriózní psychologie. Ale věděli jste, že i samotná rouška může ostatním prozradit vaše momentální rozpoložení či naznačit, čeho se bojíte? Vědma, kartářka a astrokoučka Helen Stanku přečte vaše myšlenky na první pohled. Pokud se o této záhadné dovednosti chcete dozvědět víc, prostudujte návod a staňte se mistry v rouškomluvě.

Důvod, proč si dnes nemůžeme dovolit vyjít na veřejnost bez roušky, nahání hrůzu. V minulosti se ale používaly i k jiným účelům. Kam sahají jejich stopy a k čemu vlastně roušky prvně sloužily? 

Světová literatura je plná zmínek o používání masek. Nosily se z různých důvodů. Při obřadech k vyladění se na určitý typ sil, k postrašení nepřítele nebo jako nápodoba mytologických bytostí.

Používaly se i jako nástroj magického spojení se zvířaty, k vyvolání dešťů či k ovládnutí živlů, při prevenci a léčbě nemocí, v divadelních dramatech, k rituálním iniciacím, k pobavení, ke zlepšení sexuality a plodnosti, k označení nástupce rodu a klanu a při dalších příležitostech.

Foto: Pavel Ovsík

Helen Stanku má magično v krvi. Pochází z rodu vědem, čarodějů, ale také loutkářů a akrobatůFoto: Pavel Ovsík

Které roušky neboli masky patří mezi ty nejznámější? 

Například benátské masky, které majetným Benátčanům umožňovaly uniknout z formalit běžného světa. K těm známějším můžeme řadit také masky řeckého divadla, totemové masky amerických indiánů, japonské divadelní masky nó, známá je rovněž aztécká mozaiková maska, démonické africké masky a dalo by se pokračovat. Od morových masek se zobákem, které se inspirovaly právě benátskými maskami, už je to mnohem blíž k rouškám.

Může o nás rouška, kterou si vyrobíme nebo vybereme, něco prozradit?

Rouška paradoxně víc odhalí, než zakryje. Typ roušky je takovou výkladní skříní člověka, jeho individuality. Máte bílou roušku nebo s medvídky? I to o vás hodně prozradí. A pak oči. Tvář je sice schovaná, ale mluví pohled. Je zajímavé vidět i výraz, když někdo na ulici zakašle. Znepokojení. Ale taky jsou vidět drobné vrásky od smíchu.

Nepoznáte, jestli se někdo usmívá, nebo šklebí. Lidé se ale umí usmívat očima, vidíte v nich strach, paniku, nezájem a taky vidíte lidi, kteří nemají ohleduplnost. To jsou většinou ti, kteří už mají poznamenané vědomí lhostejností. Prosím, buďme k sobě ohleduplní, doba si to opravdu žádá.

Foto: Nina Vránová

Roušky mohou podle Helen symbolizovat různé osobní rysy i stavy myslí a tak nám dala klíč k tomu, abychom je dokázali rozluštit na první pohled Foto: Nina Vránová

Význam roušek podle barev 

  • Červená - „Mám strach, drž se ode mě dál.“ Červená barva posiluje odvahu i energii. Dodá radost a víru v sebe a své schopnosti. Je sexuálním dráždičem a také posiluje zdravý apetýt.
  • Modrá - „Mám naději, že brzy bude lépe.“ Modrá barva uklidňuje a je pohlazením pro psychiku. Umí pomyslně chladit. Posiluje nervy, zmenšuje chuť k jídlu a snižuje krevní tlak.
  • Zelená - „Věřím v ozdravení planety.“ Zelená barva je symbol jara. Její vlastností je, že umí zklidnit. Konejší. Má pomyslné antiseptické účinky.
  • Hnědá - „Chci být co nejméně nápadný/á a chci se cítit v bezpečí.“ Hnědá barva je nenápadná a přitom plodná i konejšivá.
  • Žlutá - „Jdu do toho, miluji výzvy!“ Žlutá barva nabíjí energií, dodává optimismus, víru v sebe a chuť do práce. Pro Číňany je žlutá barva posvátná.
  • Fialová - „O nadhled mě žádná situace nepřipraví.“ Tato barva dává nápady, klid a tvůrčí inspiraci.
  • Oranžová - „I když to nevidíte, usmívám se.“ Oranžová barva dodá energii a posiluje sílu života.
  • Černá - „Přestože občas bojuji se svou černou Lilith, jsem pln/a vnitřní síly.“ Černá je barvou Hádesova podsvětí a smutku, ale také tajemství a životodárné, plodné země.
  • Bílá - „Moje víra je moje čistota.“ Bílá barva je v Číně, Indii a Japonsku barvou smutku a smrti. Pro buddhisty se pojí s lotosovým květem, symbolem osvícení a poznání. Indiáni mají zas bílou barvu spojenou se svobodným duchem, súfisté s moudrostí.
  • Pestrobarevná - „Na všem špatném hledám do dobré.“
Foto: Profimedia.cz

Uniformita se z ulic postupně vytrácí a rouška se stává ve světě plném nejistoty plnohodnotným módním doplňkem Foto: Profimedia.cz

Význam roušek podle vzorů

  • Proužkovaná - „Snad to vězení brzy pomine.“
  • Květovaná - „Nacházím lásku všude.“
  • S medvídky - „Jsem rodinný typ.“ Medvěd jako talisman pomáhá šťastně na svět přivést a vychovat potomka.
  • S dráčky - „Věřím ve štěstí a lásku.“
  • S kočkami - „Ne všichni stráví mě a ani já nemusím strávit všechny. Přitahuje mě vše magické.“ Kočka jako talisman pomáhá odhánět zlo a plní přání.
  • S pavoučky - „Mé bohatství je dobře ukrývané.“ Talisman s pavoučkem chrání a přináší majiteli hojnost.
  • S beránky - „Pečlivě se starám o své blízké.“ Beran je symbol plodnosti. Jako amulet bývá doporučován lidem, kteří se starají o dítě.
  • S pávy - „Všechno jednou pomine, ale já jsem věčná.“ Páv byl zasvěcen egyptské bohyni Isis. Jako talisman tento motiv vábí nesmrtelnost. Nedoporučuje se svobodným dívkám. Přináší osamělost.
  • S beruškami - „Věřím ve štěstí vlastním přičiněním.“ Motiv s beruškou tomu pomůže.
Foto: tOOn_in, Shutterstock.com

Ať už má však vaše rouška barvu či vzor jakýkoliv, nejdůležitější je, že vůbec nějakou máteFoto: tOOn_in, Shutterstock.com

Reklama

Načítám