Hlavní obsah

Bláznivé kuchyně: Takové jste ještě neviděli!

Foto: Nobilia

Líbí se vám víc kuchyň klasická, nebo extravagantní?Foto: Nobilia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také si myslíte, že v oblasti kuchyňského nábytku bylo už vše vymyšleno? Pak jste na omylu! Podívejte se, jaké kuchyně byly v dubnu k vidění na veletrhu v italském Miláně.

Článek

Kuchyň s nahrubo opracovanou dřevěnou pracovní deskou připomínající klasickou fošnu nebo pracovní plocha z kamenného monobloku s leštěnou vrchní stranou, ale s bočnicemi ponechanými v čistě přírodním stavu i se všemi nerovnostmi – takové módní trendy byly k vidění na letošním mezinárodním milánském veletrhu nábytku a bytových doplňků v sekci Eurocuccina, zaměřené na kuchyňské prostředí. Jedná se sice o poněkud okrajovou záležitost, ale nás zaujala na první pohled podobně jako subtilní kovové kuchyňské ostrůvky trůnící na zkřížených nožkách či kuchyň, která byla i se všemi elektrospotřebiči schovaná do skříně za kovové posuvné dveře pokryté rzí...

1. Kámen, kov a prostor

Velkoryse řešený kuchyňský prostor s názvem Fiumana představila německá společnost Werkhaus, která vsadila na spojení ušlechtilého kovu, v tomto případě nerez oceli, a surového dřeva, reprezentovaného mohutným dubovým kmenem s délkou 7 m, jenž tvoří prodloužení pracovní plochy a zároveň jídelní stůl. Část z nerezu zahrnuje varné, mycí i přípravné centrum s úložným prostorem ukrytým v koncovém ostrůvku.

Foto: Werkhaus

Foto: Werkhaus

2. Jako z tovární haly

Kuchyňský interiér, který zaujme výraznými industriálními rysy, vzešel ze spolupráce dvou zdánlivě nesourodých světoznámých značek – Scavolini a Diesel. Prostor, který jejich designéři nazvali Diesel Social Kitchen, má podle jejich slov být výsledkem kompromisu mezi zábavním a laboratorním prostředím, kde si každý najde své. Nedílnou součástí kuchyně jsou industriálně pojaté lampy z mléčného nebo černého skla a kovu.

Foto: Scavolini

Foto: Scavolini

Foto: Scavolini

Foto: Scavolini

3. Na tenkých nožkách

Dokonale subtilní tvar měly pak kuchyňské ostrůvky z produkce výrobce Elmar. Tenká nerezová pracovní deska, spočívající na zkřížených tenkých nožkách, byla osazena varnou deskou i dřezem s přívodem teplé a studené vody. Odtok vody z dřezu zajišťoval nerezový odpad s obdélníkovým půdorysem. Nábytek Isola Cross dokonale navrhlo a propracovalo designérské duo Ludovica a Roberto Palomba.

Foto: Elmar

Foto: Elmar

4. V kotelně, nebo v kuchyni?

K dalším industriálním skvostům patřily kuchyně Miná, jejichž nábytek se vzhlédl v podobě zařízení kotelen a průmyslových hal. Výsledkem jsou linky a kuchyňské ostrůvky z masivního černě lakovaného železa a nerezovou pracovní plochou, sem tam vyloženou keramickými obkládačkami nebo litinovými tály. Ovládání zajišťují černé a červené kohoutky. Vše je robustní, těžkopádné a samozřejmě dokonale funkční.

Foto: Minacciolo

Foto: Minacciolo

5. Opět masiv

Masivní dřevo dominovalo i v dalším kuchyňském interiéru od výrobce Werkhaus, tentokrát však nejen na pracovní desce, ale také na stěnách místnosti. Ta byla pokryta nahrubo opracovanými „fošnami“ i se všemi nedokonalostmi přírodního materiálu, zdánlivě neuměle upraveného dlátem či frézou, po nichž na dřevě zůstaly vrypy a zářezy. Kombinace s nadčasovou bílou a betonem v podobě kulatého sloupu vdechla pak kuchyni osobitý ráz.

Foto: Werkhaus

Foto: Werkhaus

6. Pokračování na stěně

Kuchyni, která nekončí bokem kuchyňské linky, ale pokračuje dále panelem na stěně, nabídla společnost Nobilia. Výhodou nábytku z kolekce Paneelwand je velká variabilita jeho prvků, které se přesně v duchu dětské stavebnice dají dokoupit a dále mezi sebou kombinovat. Stěnu s předpřipravenými úchyty pro police a drobné úložné skříňky si tak můžete vybavit podle své představy – třeba ji zaplnit policemi celou nebo na ní vytvořit zajímavou skládanku.

Foto: Nobilia

Foto: Nobilia

7. Obývák = kuchyně

Dokonalé spojení kuchyně s obývacím prostorem je trend, jenž výrobci nábytku stále zdokonalují a promýšlejí. Občas se stane, že rozdíly mezi oběma místnostmi jsou natolik potlačeny, že ani nepoznáte, kde jeden prostor končí a druhý začíná. Podobně je tomu i v případě nábykové sestavy Lux, která se symbiózou obou místností 100% počítá.

Foto: Nobilia

Foto: Nobilia

8. Ve znamení dřeva a kovu

Kuchyně Cult je tvořena dřevěným ostrůvkem s masivní nedokonale opracovanou pracovní deskou, kde bylo vybudováno mycí i varné centrum, a velkou skříní zasazenou do niky, kde najdete vše ostatní. Možná vám skříň připomene vestavný šatní model – tento má však kovové dveře pokryté rzí – v tomto případě žádoucí patinou, dotvářející netradiční ráz interiéru.

Foto: cult

Foto: cult

9. Z budoucnosti

Do zajímavě tvarovaného modulu, suplujícího kuchyňský nábyek, je zasazena nejmodernější technologie, která se postará o vaše pokrmy a vše dokonale připraví přesně podle vašeho zadání. Liquida Frame, jak byl modul monolitické kuchyně nazván, se vyrábí v bílém nebo zrcadlově černém lesklém provedení s povrchem z HPL laminátu. Za jeho designem stojí pak známá jména: Elisa a Stefano Giovannoni.

Foto: Veneta Cucine

Foto: Veneta Cucine

10. Jako skládanka

Foodshelf představuje originální futuristickou vizi nevelké kuchyně připomínající dětskou stavebnici, kde najdete vše potřebné k přípravě drobného pohoštění i velkolepé slavnostní večeře. Projekt, jenž má symbolizovat spojení kuchyňského světa a volného životního prostoru, představil světoznámý designér Ora-Ïto.

Foto: Scavolini

Foto: Scavolini

Schválně, která z nich vás dostala a kterou byste domů nechtěli ani za milion?

Načítám