Hlavní obsah

Blogerka Aneta (21): Prošla anorexií, dnes inspiruje ostatní

Foto: Archiv blogerky

Foto: Archiv blogerky

Reklama

Líbí se vám sportovní styl, protože se samy sportu dost věnujete? V tom případě vám budou sympatické nejen oblíbené outifity, ale i životní postoj blogerky Anety (21). Je to další zajímavá žena, kterou vám představíme v našem pravidelném měsíčním seriálu Outfit dne.

Článek

Cvičení, plavání, zdravé jídlo... A zároveň si život užít naplno. To je motto mladé blogerky Anety Synkové (21). Prošla si anorexií a nyní se snaží na svém blogu Anetasynkova.cz i na Instagramu inspirovat pozitivním a usměvavým přístupem k životu i k módě.

Má za sebou těžká období, kdy neřešila nic jiného než váhu či postavu a poté problémy s kolenem po pádu na lyžích. Proto chce lidem – hlavně mladým ženám s poruchou příjmu potravy – ukázat, že vyřešit se dá vše. „Nekazte si život. Zpětně se pak ohlédnete a zjistíte, jak jste byli hloupí. Naučila jsem se milovat život, jídlo a pohyb. Hlavně tu balanci mezi tím. Naučte se vážit si zdraví, protože to není samozřejmost, a hlavně se více smát. Nezapomeňte, že všechno zlé je nakonec pro něco dobré a že každý svého štěstí strůjce – ve vůli je totiž cesta,“ říká Aneta.

Foto: Archiv blogerky

Blogerku Anetu uvidíte nejčastěji v tílku, kraťasech a pohodlných teniskách. A chybět nesmí velká kabelkaFoto: Archiv blogerky

Boj s anorexií

„Blog jsem si založila loni v říjnu v návaznosti na svůj Instagram, který mám šestým rokem. Mojí hlavní náplní je motivovat a inspirovat lidi pohybem, cvičením, plaváním i zdravým stravováním. A díky pozitivním zpětným reakcím vím, že se mi to daří dobře. Dám si ráda ovesnou kaši a kuřecí se zeleninou, stejně jako hamburger či pivo. Snažím se ukázat zlatou střední a usměvavou cestu, balanci mezi jídlem a pohybem. Život je krásný a mnoho z nás si jej zbytečně ničí – ať už problémy s jídlem, sebeláskou, nebo tím, že si neváží toho, co má,“ objasňuje Aneta, proč už jí forma Instagramu, kde přesáhla sledovanost čtyřiceti tisíc lidí, nestačila a začala s blogováním.

Na blogu se také dozvíte, jak se jí podařilo vyhrát nad anorexií – bojovala s ní od šestnácti let a spadla až na váhu 40 kilogramů při výšce 167 centimetrů. Některé nepříjemné fyziologické následky, jako je třeba porucha menstruačního cyklu, si nese Aneta dodneška. O svých problémech se ovšem nebojí otevřeně hovořit i psát a svým pozitivním přístupem jde příkladem ostatním dívkám. Cestu ven z nemoci našla především díky cvičení, příteli a pochopení, jak tělo funguje. A aby toho nebylo málo, zažila také vážný úraz kolene při lyžování, po kterém jí hrozilo, že už nebude chodit – nakonec se dokázala poprat i s tím.

Inspirace z blogu

Na Anetiných stránkách se můžete inspirovat skvělými recepty a motivačními články (například Nesrovnávejte se, Důvody mého optimismu, Ideální váha, Dokonalý stravovací vzor neexistuje apod.), také zážitky ze života, tréninky i různými fitness či kosmetickými tipy a sportovními outfity.

Foto: Archiv blogerky

Aneta miluje černou, bílou a šedou, ale také ráda září v barevných a nevšedních věcechFoto: Archiv blogerky

„Ráda nosím sportovní oblečení, protože každý den cvičím nebo plavu a hlavně všude chodím pěšky. Proto nejraději nosím tenisky a kraťasy. Ale také se s oblibou oblékám žensky, ať už jenom do kina, či na večeři. Sukně a šaty miluji. Zkrátka ze sebe ráda udělám princeznu. Na větě, že šaty dělají člověka, určitě něco bude. Vždy se cítím lépe a sebevědoměji, když si dám na outfitu záležet,“ říká Aneta a dodává, že nejnovější trendy ji nechávají celkem chladnou, neb se stále opakují. A přestože má představu, co se zrovna nosí, je podle ní zbytečné se za tím hnát. Proto si obléká, na co má zrovna náladu.

Foto: Archiv blogerky

Šaty si ráda vezme třeba do kina nebo na večeři. Tyhle jí koupil přítel v Bulharsku na dovolenéFoto: Archiv blogerky

Sází na jednoduchost a barevnost

Poslední dobou se Aneta snaží nekupovat tolik oblečení jako v dřívějších letech, kdy prý dělala doslova nálety do obchodů značek Terranova, H či New Yorker. „Teď se snažím o větší minimalismus, nekupovat tolik věcí, ale spíše si užít to, co mi zatím jen leží ve skříni,“ popisuje blogerka, která prý také občas ráda zajde do second handu, kde vždy najde originální a pěkné kousky.

Navíc se drží pravidla nejít koupit něco konkrétního – většinou tak prý nic nepořídí. Nejlepší je podle jejích slov vyrazit jen tak na „kukačku“ a pak najde ty nejlepší věci. Jediné, co by si Aneta na sebe neoblékla, jsou turecké kalhoty volného střihu. Má raději obepnuté oblečení, které podtrhne její štíhlou postavu. Nebojí se totiž ukázat, že na sobě pracuje, zdravě jí, hodně cvičí a má své tělo ráda.

Také máte ve svém okolí dívku, která si prošla anorexií?

Reklama

Načítám