Hlavní obsah

Bojíte se lupenky? Víme, jak ji poznat a co na ni zabírá nejlépe

Foto: Image-Point-Fr, shutterstock.com

Objevili jste na svém těle urputné skvrny, vyrážku nebo místa, která se loupou? Měli byste je pro jistotu ukázat lékařiFoto: Image-Point-Fr, shutterstock.com

Reklama

Objevili jste na svém těle vyrážku, které se ne a ne zbavit? Bojíte se, že by to mohla být lupenka, kterou znáte od někoho z rodiny? Prozradíme vám, jak ji rozeznat i to, jak se případně léčí.

Článek

Ačkoli to s dědičností lupenky není až tak jednoznačné, její výskyt v přímém příbuzenstvu zvyšuje riziko, že se u vás také objeví. Nejčastěji to bývá v zimě a na jaře, třeba po přechozené chřipce. „Mnohdy se objevuje mezi 10. a 25. rokem, ale také ve věku vyšším – 35 až 60 let. Prokázalo se, že lupenka souvisí s imunitním systémem a mohou ji vyvolat i jiné nemoci či stres,“ říká MUDr. Jiří Skalický ze společnosti Cebadex SE.

Jak poznáte lupenku?

Na kůži se lupenka může projevit různě – většinou jako červená, ostře ohraničená ložiska pokrytá šedými či stříbřitými šupinami kůže. Typickým místem výskytu oblasti často vystavené tlaku, ale i kožní záhyby, tedy kolena, lokty, ale i třísla, kůže pod prsy, ale i místa za ušima a po celé pokožce hlavy, stejně jako nehty.

Existují ale i typy lupenky, které se projeví obtěžujícími puchýřky na nohách a dlaních, které znesnadňují chůzi i práci. Další z forem se pak projevuje svědivými a bolestivými ložisky, jejichž výskyt může provázet horečka, zimnice a otoky. Není výjimkou, že pacienti s takovými projevy skončí v nemocnici.

Vzácnou formou lupenky je kloubní, při které se deformují malé klouby na rukou a nohou. Prsty jsou přitom ztuhlé, oteklé a bolestivé.

Laická diagnóza lupenky a její domácí léčení nejsou vhodné, při kožních potížích, které trvají delší dobu nebo jsou obtěžující, byste měli jít raději ke kožnímu lékaři. Ten buď rozpozná typické příznaky, nebo může provést odběr kožního vzorku pro histologické vyšetření – pak na výsledek čekáte zhruba čtrnáct dní.

Foto: Ternavskaia_Olga_Alibec, shutterstock.com

Krémy a masti jsou většinou prvním krokem v léčběFoto: Ternavskaia_Olga_Alibec, shutterstock.com

Jak ji léčit?

Zcela a definitivně bohužel lupenku vyléčit nelze. Vždy existuje riziko, že se opět vrátí, protože dispozice k ní vám zůstávají. „Ani moderní medicína neumí nabídnout definitivní vyléčení, umíme ale odstranit projevy nemoci tak, že pacient žije plnohodnotným životem. Vždy se snažíme volit co nejšetrnější léčebné metody, abychom měli později kam sáhnout, kdyby se nemoc vrátila,“ uvádí přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Léčebné metody vždy vycházejí z aktuálního stavu pacienta. „Základem léčby zůstávají masti, emolencia na lupenku, pilulky i působení ultrafialového světla – tedy helioterapie, která simuluje pobyt u moře. Při těžkých stavech pak biologická léčba pro posílení imunity. Jde o protivnou nemoc, se kterou je těžké bojovat. Naštěstí můžeme pacientům nabídnout i speciální dermokosmetiku s přírodními látkami, které výrazně zmírní nepříjemné projevy onemocnění, jako je šupinatění a svědění kůže,“ upřesňuje Jiří Skalický.

Přípravky, které pomohou

Promazávání kůže, úleva od svědění, vylepšení vzhledu i potlačení zánětlivých procesů – toho všeho lze dosáhnout pomocí speciální dermokosmetiky. Nemusí to být jen krémy, ale i mýdla nebo šampony.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): Epiderma bioaktivní CBD krém při lupénce s originální mixturou a solárním efektem, po osvitu se z něj vytváří na kůži vitamin D, 75 ml za 399 Kč. Ze stejné řady je i šampon, který uleví svědění, také obsahuje protizánětlivou kompozici z konopí setého a extraktu břízy Betuldiol, 200 ml za 459 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Konopný krém CutisHelp Lupénka pro denní aplikaci, lehčí konzistence, skvěle se vstřebává, vyhlazuje, hydratuje, udržuje klidové stadium, 100 ml za 229 Kč. K léčbě ložiskové lupenky slouží trojkombinace Dr. Michaels, obsahuje kombinaci osvědčených fytolátek, krém 250 g, gel 200 ml a olej 200 ml koupíte za 3585 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Naturinka konopné mýdlo na lupenku a ekzémy, přírodní, ruční výroba, za studena lisovaný konopný olej ze semen, rostlinné oleje, BIO bambucké máslo, Chlorella GW, 110 g za 90 Kč. La Roche-Posay Iso-Urea MD tělový balzám na lupénku, hydratuje, hojí, odstraní odumřelé buňky, 100 ml za 519 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Aromedica Psorimed balzám na lupénku a ekzémy, aromaterapeutický přípravek, podporuje hojení, zabraňuje svědění, zklidní a zvláční, 50 ml za 271 Kč. Univerzální konopná mast Carun, bio konopný olej, hojí, regeneruje, cerfitikovaný zdravotní prostředek, 100 ml za 330 KčFoto: archiv firem

Máte zkušenosti s lupenkou? Napište nám!

Reklama

Načítám