Hlavní obsah

Bojujete s místem pro zahradní nářadí? Pomůžou vám vychytaní pomocníci

Foto: Garden

Foto: Garden

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní práce zpravidla vyžadují, abyste vzali do rukou motyčky, hrabičky a další nástroje různých tvarů a velikostí. Jejich skladování však zabere poměrně hodně místa. Ale i to lze lehce vyřešit, stačí si pořídit ty správné pomocníky.

Článek

Čím rozmanitější a krásnější vaše zahrada je, tím více zahradních prací na ní pravděpodobně musíte dělat... a tím více nářadí potřebujete. Jen hrábí využijete několik druhů – od úzkých po široké, každá motyčka se hodí na jinou situaci či plevel a jistě oceníte i další nářadí, jako jsou sběrače ovoce, kypřiče trávníků... Pokud navíc nejste v rodině všichni stejně vysocí, tak potřebujete i různě dlouhé násady z různých materiálů. Množství nářadí se najednou nasčítá a krabice v koutě garáže, kam jste nástroje doposud odkládali, začne přetékat.

Vidíte se v tom také a přemýšlíte, jak nedostatek místa vyřešit? Poradíme vám! Můžete vyzkoušet dvě věci, které vám místo ušetří: sadu kombinovatelného nářadí a účelný systém skladování.

Chytrý systém ušetří místo

Výrobců nářadí je na trhu mnoho, někteří však nabízejí takzvaný kombinovatelný systém. A to je právě to, co potřebujete. Princip kombinovatelných systémů spočívá v tom, že samostatné koncové nástroje jsou opatřeny spojovacím systémem, díky němuž je můžete připojit k různým násadám. Každý nástroj tedy lze používat s různou délkou násad přesně podle účelu použití, třeba motyčku, kultivátor, prořezávač trávníku, sypací vozík, ale také smeták, čistič okapů nebo stěrku na okna.

Foto: Archiv firmy

Gardena combisystem představuje širokou škálu zahradního nářadí, které je možné kombinovat s nejrůznějšími násadami. Motyčky Combisystem od 330 Kč, možné propojit i s dlouhou násadou od 250 KčFoto: Archiv firmy

Například malou motyčku tak můžete využít s krátkou rukojetí třeba při sázení zeleniny  a s dlouhou rukojetí pak třeba při okopávání rajčat. Zatímco bez kombinovatelného systému byste museli mít mnoho druhů nářadí ať s dlouhými či krátkými rukojeťmi. Vybírat můžete i z různých materiálů podle toho, zda vám více vyhovují dřevěné násady, či třeba hliníkové.

Foto: Archiv firmy

Hrábě na listí Fiskars QuikFit od 440 Kč, násady podle délky od 290 KčFoto: Archiv firmy

Výrobců nářadí je celá řada, a i když vás levné sady budou lákat svou cenou, měli byste vybírat pečlivě. „Pozornost věnujte hlavně kvalitě materiálů a zpracování. U kombinovatelných rozkládacích systémů to platí dvojnásob, neboť nářadí přece jen dostává vcelku zabrat a spojovací prvky by tedy měly něco vydržet," upozorňuje Jakub Kirchner, produktový specialista značky Gardena. Vyzkoušejte, zda je spoj jednotlivých částí nářadí dokonale pevný a přitom lehce rozebíratelný.

Foto: Archiv firmy

Díky systémovému nástěnnému držáku můžete své zahradní nářadí skladovat úsporně a přehledně, Gardena, 810 KčFoto: Archiv firmy

Nezapomeňte na promyšlené skladování

O kvalitní nářadí byste se také měli dobře starat. Pořádek v nářadí vám totiž ušetří čas i peníze – dobře uložené nářadí nebude vlhnout a reznout a déle vydrží. Nejlepším místem pro uskladnění nářadí jsou asi sklepy a garáže, osvědčeným příbytkem pro nářadí jsou ale i dřevěné či plechové domky na nářadí. Jejich výhodou je, že máte nářadí vždy při ruce přímo na zahradě. Ať už ale budete nářadí uchovávat v garáži nebo v domku na nářadí, mělo by být hlavně v suchu a uložené tak, aby na vás nepadalo a nemohli jste se o něj zranit či ho vždy lehce našli.

Foto: Archiv firmy

Nářadí můžete umístit i na zeď domu či garáže, Toolflex, od 610 KčFoto: Archiv firmy

„Abyste měli nářadí vždy po ruce, potřebujete správný systém jeho uložení. Čím menší prostor pro uskladnění máte, tím těžší je v něm udržet pořádek a přehlednost. Existují je však řešení – flexibilní systémy pro fixaci ručního nářadí, které můžete připevnit na stěnu garáže sklepu či domku," radí prodejce zahradní techniky Milan Páral. Držáky zavěšené na stěnu vám navíc umožní mít na zemi třeba sekačku na trávu a nad ní zavěšené drobnější nářadí. Promyšlených funkčních držáků na nářadí se prodává celá řada pokud patříte mezi kutily zvládnete si jednoduchý držák vyrobit i sami.

Jak vidíte, chytré vychytávky, které vám ušetří místo a ve finále i peníze, jsou a můžete si vybrat přesně to, co k péči o vaši zahradu potřebujete. Tak co, vyzkoušíte je nebo jste staromilci a dáváte přednost hrábím po babičce?

Reklama

Načítám