Hlavní obsah

Bolest břicha? Rozeznejte, co vám je! Známe 5 možných příčin

Foto: Thinkstock

Pokud to vypadá na žlučník, pomůžou vám teplé obkladyFoto: Thinkstock

Bolí to... Co můžou znamenat bolesti v oblasti břicha nebo žaludku a jak poznáte, že nejspíš o nic vážného nejde, nebo že je naopak nejvyšší čas volat záchranku?

Článek

Dřív, než vyťukáte číslo lékaře, si sami odpovězte na otázky, které určitě dostanete: Jak dlouho to bolí? Co jste jedli a pili? Je to poprvé? Jakou máte teplotu? A kde přesně se bolest ozývá? Zóna, o kterou se jedná, není malá – sahá od spodního okraje podprsenky až po horní část kalhotek.

Žaludeční neuróza: může za ni stres

Projevuje se bolestivým tupým tlakem v oblasti žaludku, pocitem plnosti, říháním, návaly na zvracení a pálením žáhy. Objevuje se většinou v souvislosti s rozčilením, strachem, problémy v rodině nebo v práci.

Co vám pomůže: Léky snižující kyselost žaludku, například soda bicarbona; nic nezkazíte ani heřmánkovým čajem. Dokud ale neodstraníte příčiny stresu, budou se potíže stále opakovat.

Zaražené větry dokážou vyděsit!

Cítíte nepříjemný tlak v nadbřišku, který směřuje vzhůru, s občasným bodnutím. Břicho je tvrdé a nafouklé. V téhle fázi (ještě než začnou plyny přirozenou cestou odcházet) se skutečně můžete vylekat: pro infarkt zadní stěny srdeční je podobná bolest (v kombinaci s nevolností) typická. Jak to rozeznat? „Pokud pacient nemá dechové potíže ani tendence k omdlívání (tedy nízký krevní tlak), má normální pulz (asi 60–80 za minutu) a jde o mladší, jinak zdravou osobu, s velkou pravděpodobností se o infarkt nejedná,“ ubezpečuje praktický lékař MUDr. Zdeněk Hamouz.

Co vám pomůže: Fenyklový nebo mátový čaj. Dobře vám udělá i ostrá procházka nebo jiná mírná pohybová aktivita, například dřepy nebo tanec.

Foto: Thinkstock

Zaražené větry dokážou pěkně potrápit! Většinou pomůže popíjení fenyklového či mátového čaje nebo nějaká pohybová aktivitaFoto: Thinkstock

Žaludeční vřed: trest za špatnou životosprávu

Hlásí se pálivou bolestí, která z nadbřišku vystřeluje až do zad, hlavně po jídle. Někdy ho doprovází černá stolice (s natrávenou krví). Vřed vzniká drážděním žaludeční sliznice vlastní trávicí kyselinou, podporuje ho kořeněná strava, kouření, alkohol a nepravidelný životní styl.

Co vám pomůže: Léčení patří do rukou odborníka. Obecně platí: klid a dieta. Jezte často a po malých dávkách, důkladně kousejte. Vyhýbejte se potravinám, které podporují tvorbu žaludečních šťáv, jako je káva, masové a zeleninové vývary, uzeniny a polévkové koření. Zklidnění přinášejí mléčné výrobky (jogurt).

Žlučníková kolika: kameny se valí

Ostrá bolest na pravé straně, která se šíří do zad až pod lopatku, je způsobená zaklíněním žlučového kamínku ve žlučovodu. Může se objevit i zvracení, které ale nepřináší úlevu. Záchvat většinou vyvolá tučné, kořeněné nebo nadýmavé jídlo a může trvat pár minut, ale i několik hodin.

Co vám pomůže:Jako první pomoc pomáhá klid a teplé obklady na krajinu žlučníku. Léky proti bolesti si vezměte až po konzultaci s lékařem (aspoň telefonické). Pokud trvá bolest déle než dvě hodiny a přidala se k ní zvýšená teplota, třesavka a žluté zbarvení očí, jeďte na pohotovost – může jít o akutní zánět močových cest.

Foto: Thinkstock

Žádné léky si neberte v případě, že jde o zánět slinivky, ale okamžitě sáhněte po telefonu a přivolejte si záchranku!Foto: Thinkstock

Zánět slinivky břišní: jednejte rychle!

Projevuje se prudkou až šokující bolestí v břiše, vystřelující doprostřed zad (máte pocit, jako by vás bodali nožem). Nemůžete chodit ani ležet na zádech, chce se vám zvracet, potíte se, máte zrychlený dech a tep.

Co vám pomůže:Okamžitě volejte záchranku. Akutní zánět slinivky (pankreatitida) je vážné, život ohrožující onemocnění. Nejezte, nepijte a neberte žádné léky. A počítejte s tím, že si vás v nemocnici nechají.

Také vás břicho pořádně potrápilo? A jak jste to zvládli?

Reklama