Hlavní obsah

Bolí vás oči? Zkuste zázračnou zrakovou jógu!

Foto: Thinkstock

Naše cviky vás zbaví napětíFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den sedíte u počítače, sledujete televizi nebo čtete – není divu, že vás časem začnou trápit unavené oči. Nechcete nosit zanedlouho brýle? Bolí vás už nyní oči? Tak jim dopřejte odpočinek a rozhýbejte je s oční jógou!

Článek

Jedná se o relaxační cviky, které unaveným očím přinášejí kýžený pocit úlevy, lepší schopnost zaostřování, a dokonce i zpomalení stárnutí očního svalstva. „U těchto cvičení jde o zlepšení prokrvení očí a okolních tkání, relaxaci a současně i posílení okohybných svalů," vysvětluje MUDr. Marta Prouzová. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, je důležité cvičit pravidelně každý den a na každý cvik se maximálně soustředit.

Vymezte si zhruba půlhodinku, kdy budete mít pro sebe naprostý klid. Pokud nosíte brýle, na cvičení je vždycky odkládejte. Pak už záleží jen na vás, jestli budete cvičit vestoje nebo vsedě, doma nebo venku. Při cvičení byste se ale měli cítit uvolněně a příjemně.

Pokud vám však v práci třeští hlava a nemůžete se soustředit, možná bude problém i ve způsobu, jak sedíte. Ovšem i to se dá napravit – správnými cviky. Podívejte se na rady Denisy v epizodě pořadu Cvičení pro kancelářské krysy televize Stream.cz!

A teď už vzhůru na slíbené oční cviky!

Rozcvička

Se zavřenýma očima kývejte hlavou dopředu, dozadu, z jedné strany na druhou a pak kolem dokola. Tímto protažením si krásně uvolníte zatuhlou krční páteř a oči si příjemně odpočinou. Cítíte-li, že jste od krku dolů stále strnutí, pak páteř procvičte důkladněji tak, že budete kroužit rameny nejdřív směrem dozadu a pak zas dopředu. Všechny protahovací cviky opakujte nejméně 15x v každém směru.

Pohled nahoru a dolů

Pomalu a alespoň 10x za sebou pohybujte očima nahoru ke stropu a dolů k zemi.

Pohled do stran

Pozvolna pohlížejte očima z jedné strany na druhou. Pozor, neotáčejte hlavou, mějte ji stále přímo. Snažte se přitom do každé strany nahlédnout co nejdál. Cvičení opakujte 10x.

Úhlopříčný pohled

Nejdříve se podívejte šikmo do levého dolního rohu, pak do pravého horního rohu. Celé 10x opakujte.

Kroužení očima

Koulejte očima 5x na jednu stranu a potom opět 5x na druhou. Cvik můžete dělat s otevřenýma očima, ale pokud je zavřete, budete si současně masírovat i oční bulvy.

Foto: thinkstock

Práce u počítače je namáhavější, než si myslíteFoto: thinkstock

Zaostřování

Natáhněte před sebe ruku, ve které držíte svisle tužku. Upřeně se dívejte na horní konec tužky a pomalu ruku přibližujte k obličeji do vzdálenosti asi 30 centimetrů od očí. Přitom ale mějte stále zaostřeno na tužku.

Podobně můžete oči trénovat i ostřením do dálky. Vytipujte si nějaký alespoň 5 metrů vzdálený objekt. Nejprve zaostřete na tužku a potom zaostřete na daný objekt v dálce. Všechno se snažte 10x zopakovat, potom oči na chvíli zavřete a celý postup znovu ještě jednou zopakujte. Změny zaostření byste měli dělat rychle, ale důsledně, aby si oční bulva a čočka na podobnou činnost zvykaly.

Konečný relax

Po skončení cvičení nezapomeňte na uvolnění očí. Přiložte na ně dlaně tak, aby oči zakrývaly, ale nedotýkaly se jich. K očím nesmí nikudy procházet světlo. Snažte se myslet na něco příjemného a přitom se maximálně uvolněte. Vydržte takto nejméně 3 minuty.

Vyzkoušejte i další tipy na oční únavu, které radí fyzioterapeutka Magda Šístková!

Chcete-li ulevit očím, pak by vás mohly zajímat i Domácí triky na opuchlé a zarudlé oči.

Pamatujte ale také na to, že od stálé únavy očí je krůček k jejich onemocnění. Jakmile vás byť jen jedno oko začne bolet nebo jste přecitlivělí na světlo, měli byste hned navštívit očního lékaře. A že se nevyplácí podceňovat lékařské prohlídky, o tom se dočtete v článku Šedý a zelený zákal: Víte, že můžete přijít o zrak?.

Máte s únavou očí vlastní zkušenosti? Budeme rádi, když se o ně podělíte v diskusi.

Načítám