Hlavní obsah

Bolí vás svaly nebo klouby? Objevte tejpování!

Foto: Thinkstock

Tejp je opatřen zdravotně nezávadným lepidlem, takže drží na suché kůži sám a není potřeba jej lepit ničím jinýmFoto: Thinkstock

Reklama

Copak je to za novou módu? To si možná říkáte, když tyhle barevné pásky vídáte na sportovcích, nalepené křížem krážem na kůži. Tejpy ale můžou pomoci i vám! K čemu jsou dobré a jak je používat?

Článek

Taping, tejping nebo tejpování. Se všemi těmito názvy se můžete setkat, označují ale to samé: fyzioterapeutickou metodu, která se používá k léčení a stimulaci pohybového systému.

Tyhle „náplasti“ vám můžou pomoci při bolestech svalů a kloubů, ochránit před zraněním při sportu nebo podpořit hojení, když už ke zranění došlo. Využijí je ale i kavárenští povaleči: dokážou třeba korigovat špatné držení těla nebo ortopedické vady, jako je zborcená nožní klenba a deformity palce.

Který si vyberete?

Můžete se setkat se dvěma způsoby tejpování. Takzvaný fixní nebo pevný tejping se používá mnohem déle a hlavně ve sportu. Pásky (většinou bílé barvy) nejsou pružné a jejich účelem je především zpevnit namáhané nebo zraněné místo. Nevýhodou téhle metody je hlavně omezení pohybu a také krevního i mízního oběhu, což limituje i dobu, po kterou se může používat.

Pokud ale na někom uvidíte obrazce ze zářivě barevných pásek, jedná se o kinetický tejping, terapii, která je (aspoň u nás) zatím spíš novinkou. Podstatou jejího působení jsou vlastnosti tejpu, pružné pásky, opatřené z jedné strany lepidlem. Tím, že se nalepí přímo na tělo, působí tejp svým tahem na sval a podkoží. Způsobuje tak reflexní reakci nervových vláken, cév a lymfatických drah. Pokud přesně víte, kam a jak je nalepit, může být účinek velmi rychlý: dlouhotrvající bolest se zmírní, nebo dokonce zmizí, otok se zmenší.

Foto: Thinkstock

Dlouhodobé otravné bolesti šlach nebo kloubů – to je přesně ten případ, kdy můžou tejpy pomociFoto: Thinkstock

Samoléčba? Jen pro šikovné

Koupit tejp si můžete ve zdravotnických potřebách, návody, jak a kam pásky nalepit při určitých potížích, lze najít v knížkách i ve videích na internetu. To ovšem zdaleka neznamená, že je taková samoléčba pro každého.

„Vždycky to vyžaduje určitou zkušenost i cvik, a samozřejmě alespoň základní znalost anatomie. Ono jen připravit si správně pásku není jen tak – jakmile ji nalepíte špatně, přelepená už držet nebude,“ podotýká fyzioterapeutka, trenérka a běžkyně Vanda Kadeřábková-Březinová.

A dodává: „Je určitě lepší, když aspoň napoprvé navštívíte fyzioterapeuta, videa pak mohou posloužit jako osvěžení paměti. Záleží samozřejmě i na tom, jaké místo ošetřujete. Když už si poosmé lepíte kotník, cvik získáte relativně snadno. Ale zkuste to na zádech!“

Foto: Thinkstock

Poprvé byste se vždy měli nechat zatejpovat od odborníka, který se vyzná v anatomii. Kromě toho, na některých místech to sami ani nezvládneteFoto: Thinkstock

Při kožních problémech a infekci netejpovat

Zaujalo vás tejpování? Tohle byste o něm ještě měli vědět:

  • Podmínkou je zdraví. „Tejping se zásadně neaplikuje při výrazných kožních alergiích, zánětech kůže nebo plísňovém onemocnění,“ uvádí trenér a masér Stanislav Flandera. Nesmí se lepit přes bradavice, mateřská znaménka, ale ani při akutní virové nebo bakteriální nákaze.
  • Tejpované místo musí být čisté, suché, odmaštěné a zbavené chloupků.
  • Tejp by na kůži neměl zůstat déle než sedm dnů, potom vám sice neuškodí, ale ztrácí účinek. Nejběžnější doba je 3–5 dnů. Je možné se s ním normálně osprchovat, půlhodinovou koupel ve vaně ale nevydrží.
  • Vyberte si (nejlépe za pomoci odborníka) správný tejp. Na trhu je celá řada značek, ne všechny jsou ale stejně kvalitní. Páska je vyrobena z bavlny s přídavkem elastických vláken, lepidlo tvoří lékařská pryskyřice, která by měla být hypoalergenní. Pokud přesto máte podezření, proveďte před prvním použitím test kožní citlivosti: nalepte malý kousek (5 x 5 cm) na předloktí nebo na břicho.

Tak co, necháte se zalepit? Možná by to stálo za zkoušku!

Reklama

Načítám