Hlavní obsah

Bolí vás v pravém podžebří? Možná se hlásí o slovo žlučník

Foto: Denis Val, Shutterstock.com

Foto: Denis Val, Shutterstock.com

Reklama

K Vánocům prostě jídlo patří. Cukroví, chuťovky, chlebíčky a další dobroty, některé tučné, jiné špatně stravitelné. Jezte raději s rozumem a vyhněte se bolestivé zkušenosti, jakou je žlučníkový záchvat.

Článek

Vánoční oslavy jsou v plném proudu a brzy nás čeká silvestr. Celé toto období je plné slavnostního jídla a hodování. Jenže to může přinést řadu zdravotních potíží, včetně žlučníkového záchvatu.

Žlučníkové kameny patří mezi nejčastější nemoci lidí ve středním věku. O co jde? Žlučník je asi 10centimetrový orgán pod játry. Hromadí se v něm žluč, která napomáhá trávení, odvádí škodlivé látky z těla a umožňuje vstřebávání vitaminů A, D, E a K.

Někdy nemá žluč optimální složení (například vlivem příliš tučného jídelníčku) a ve žlučníku se začnou tvořit usazeniny. Z nich pak vznikají kameny. Častěji trápí ženy, protože svůj vliv tu má ženský hormon estrogen, výjimkou nejsou ani při obezitě a u lidí, jejichž jídelníček je příliš bohatý právě na tuky. A kameny, když se přejíme a navíc nevhodným jídlem, pak mohou spustit žlučníkovou koliku neboli záchvat.

Jak poznáte žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat provází časté a bolestivé říhání, i několik hodin po jídle pocit nafouklého břicha a postižený cítí bolest v pravém podžebří, která vystřeluje až pod pravou lopatku, a někdy i do okolí srdce.

Autorky knihy Ošetřovatelská péče v chirurgii Eva Janíková a Renáta Zeleníková o záchvatech píší: „Vznikají hlavně po požití jídel bohatých na tuky nebo po luštěninách. Někdy ale i nezávisle na příjmu potravy, například ve spánku. Vznik nočních záchvatů je vysvětlován snazším uzávěrem cystiku kamenem v horizontální poloze.“

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Žlučníkový záchvat vás nemusí postihnout jen po jídle, ale také v horizontální poloze ve spánkuFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Co dělat, když vás chytne žlučník

Když vás žlučníkový záchvat postihne, dopřejte si klid v takové poloze, ve které je bolest snesitelnější. Tlumte ji teplými obklady, které přikládejte na místo, kde se nachází žlučník, tedy na oblast pravého podžebří, i práškem proti bolesti. Rozhodně nic nejezte a až záchvat za pár hodin pomine, nasaďte si na dva dny dietu – vyhněte se tučnému i těžkému jídlu a pijte bylinkový čaj.

Pomoci může speciální jídelníček

Bolest však nikdy nepodceňujte, pokud se vám do několika hodin neudělá lépe, jeďte na pohotovost nebo si zavolejte sanitku. Běžný záchvat, který zvládnete bez odborné pomoci, zase berte jako varovný signál. Objednejte se ke svému obvodnímu lékaři, který zjistí, v jakém stavu je váš žlučník a žlučové cesty, a navrhne další postup.

Někdy je nejlepším řešením brzká operace, při které se kameny vyndají, jindy stačí změny ve stravování. Žlučníková dieta vylučuje tučné potraviny, jako jsou například mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a tučná masa, dále také česnek, alkohol, perlivé nápoje, zrnkovou kávu a luštěniny.

Naopak doporučují se třeba ryby, králičí, krůtí a kuřecí maso, nízkotučné mléčné výrobky, banány, mrkev, šunka a v malém množství máslo.

Foto: eleonimages, Shutterstock.com

Žlučníkové kameny jsou u lidí ve středním věku poměrně častéFoto: eleonimages, Shutterstock.com

Podporou vám můžou být také bylinky. V lékárně snadno seženete směsi, které jsou určené pro potíže se žlučníkem. Obsahují mátu peprnou, smetánku lékařskou, řepík lékařský, jablečník obecný, artyčok, měsíček lékařský a další prospěšné rostlinky.

Pokud však bolest do několika hodin neodezní a břicho je tvrdé, na nic nečekejte a vydejte se k lékaři. Jestliže vás tam nemá kdo odvézt, raději si zavolejte sanitku.

Hledáte chutné recepty, které nezatíží vaše trávení? Vyzkoušejte krůtí polévku se zeleninou a rýží, která vás příjemně zahřeje, nebo krůtí rizoto z trouby.

Reklama

Související témata:

Načítám