Hlavní obsah

Takhle se hlásí nemocný žlučník: Nepodceňujte příznaky!

Foto: Denis Val, Shutterstock.com

Foto: Denis Val, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žlučníkový záchvat si můžete vykoledovat opulentní grilovačkou či přemírou alkoholu. Nemocný žlučník se ale umí projevovat i mírněji a může mít i jiné příčiny. Které signály není radno ignorovat?

Článek

Když se řekne „nemocný žlučník“, většina lidí si představí žlučníkový záchvat neboli koliku – často několikahodinovou ostrou bolest napravo pod žebry. Platí na ni teplý obklad, léky na bolest a přísná dieta. Neustoupí-li potíže ani po několika hodinách, navštivte lékaře. Zvlášť když se objeví nafouklé břicho, říhání, bledost, zrychlený tep, potivost, třesavka, žloutnutí očí a kůže či zvracení: hrozí zánět žlučníku či slinivky!

Bolest žlučníku nejen z přejídání

Kolika často vzniká jako důsledek konzumace tučného či smaženého jídla. Potíže ovšem způsobují i genetické dispozice, léky, kouření a některá onemocnění, hlavně obezita a diabetes. Spouštěčem bývá i stres nebo zvýšená fyzická námaha.

Ženy trpí víc: hormony a hladovění

Tvorbu a odtok žluči ovlivňují i hormony, proto se potíže často objevují jako důsledek těhotenství a také v menopauze. U starších žen se přičítá i obezita, která škodí zvýšeným tlakem na orgány v dutině břišní. Ženy navíc častěji než muži hubnou a drastické diety a půsty ovlivňují množství cholesterolu – během hladovění má tendenci v žlučníku krystalizovat a tvořit kameny.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Hladovění může způsobit žlučníkové kamenyFoto: New Africa, Shutterstock.com

Záchvatem to nezačíná

Kolika přichází znenadání a poukazuje na přítomnost žlučových kamenů, které dosud tiše klíčily v útrobách. Můžete je mít roky, aniž by se jakkoliv projevily (tzv. asymptomatická forma). Jde o krystalky různých látek, které se v orgánu zachytávají. Dokud jsou drobné, třeba jen ve formě písečku, pocítíte maximálně nadýmání, nechutenství či nevolnost a asi vás vůbec nenapadne, že nepohodlí způsobuje nemocný žlučník.

Žlučové kameny: odjištěná zbraň

Jak kameny rostou, dráždí okolní sliznici a žluč nemůže pořádně odtékat. Potíže se kumulují, typické jsou častější průjmy, zácpa, pálení žáhy, tlak v břiše, nadýmání. Když dojde k úplnému ucpání žlučovodu, svalovina se snaží překážku uvolnit a vypudit, začne se střídavě intenzivně stahovat a uvolňovat – a bolestivý záchvat je na světě.

Kolika, nebo rakovina?

Dokud kameny v orgánu zůstanou, může se kolika kdykoli opakovat. To ale není bohužel všechno. „Pokud kamínek projde do žlučových cest, může při zaklínění vyvolat také žloutenku a akutní zánět břišní slinivky. To už jsou závažná onemocnění, vyžadující hospitalizaci,“ varuje docent Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice. Hrozí zánět žlučníku, ucpání střev, protržení sliznic nebo rakovina žlučníku. Bolesti a nevolnost jsou přitom podobné, později se přidává hubnutí, žloutnutí, svědění kůže, tmavá moč, světlá stolice apod. Při rozšíření infekce hrozí otrava krve a smrt. Laik tyto stavy jen těžko odliší od „obyčejné koliky“, proto přítomnost žlučových kamenů nepodceňujte.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Žlučníková kolika bývá krutá, ale skončí. Jestliže se různé potíže s trávením opakují, nepodceňujte jeFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

S návštěvou lékaře neotálejte

I když si od koliky ulevíte sami, neváhejte, pokud se vám cokoli nezdá. Jestliže dosud nevíte, zda máte kameny, ultrazvuk je odhalí. A pokud už kameny máte, je důležité zjistit, zda se stav již uklidnil a nedošlo třeba k zánětu. Léčba se různí dle míry postižení – kameny lze odstranit rázovou vlnou či i se žlučníkem operativně.

Co pro sebe můžete udělat: vhodná dieta

Hormonální a genetické příčiny tvorby žlučových kamenů neovlivníte, můžete ale předejít záchvatům z nevhodné stravy. Žlučník zatěžuje vedle tučné a kořeněné stravy také třeba maso a majonéza. Omezte alkohol a limonády a zkuste pít bylinné čaje: mátu, lopuch, libeček, řepík a zemědým. Naučte se kořenit kurkumou, fenyklem a koriandrem, na očistu pomůže pampeliška, artyčok, ostropestřec nebo šťáva z černé ředkve. „Černá ředkev je přírodní diuretikum. Používá se preventivně proti žlučníkovým i ledvinovým kamenům. A ulevuje při bolestech, které jsou způsobené právě těmito kameny,“ radí odbornice na výživu Dagmar Lužná.

Víte, co vám spraví rozhozené trávení a máte to zaručeně doma?

Načítám