Hlavní obsah

Boříme tabu: Proč některé ženy neumí být věrné?

Foto: Thinkstock

Máte skvělý vztah, skvělého partnera... a přesto se poohlížíte po jiných?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinou je ta rovnice vždycky stejná! Potkáte fajn muže, je vám sympatický, zamilujete se do sebe a rozhodnete se pro společný život. A sex s někým jiným vás nezajímá! Proč, když je vám s vaším partnerem dobře? Jenže jsou lidé, kteří si nemohou pomoci. Jakkoli jsou ve vztahu spokojení, pořád hledají vzrušení někde jinde. Proč? Kde je chyba?

Článek

U třicetileté Kláry je to pořád dokola. Potká muže, zamiluje se do něj a touží s ním strávit celý život. „A přesně ve chvíli, kdy to vypadá skvěle, kdy už spolu třeba bydlíme, plánujeme budoucnost a je nám dobře, začnou mě přitahovat jiní muži,“ popisuje Klára. Podle ní nejde o kompenzování si nějaké nespokojenosti ve vztahu, ale jen a jen o sex. „Já s těmi muži nechci chodit, nezajímají mě jako životní partneři, protože toho mám přece doma. Mně se jednoduše líbí fyzicky a vzrušuje mě ta představa, že bych se s nimi vyspala,“ vysvětluje Klára s tím, že tyhle choutky na ni přicházejí většinou tak po šesti měsících, kdy s někým chodí.

Pak se Klára snaží nějakou dobu odolat, snaží se být věrná, ale nakonec stejně své touze podlehne. „Je to fakt hrozné. Jednoduše nedokážu být svému partnerovi věrná, i když s ním jsem naprosto spokojená a je mi ve vztahu dobře. Já nevím, kde je chyba, ale trápí mě to. Protože jakmile svého partnera podvedu, nedokážu už s ním fungovat, nemohu se mu ani podívat do očí. Takže se s ním buď rozejdu, nebo mu dojde, co se stalo, a rozejde se on se mnou,“ dodává Klára.

Podle odborníků je problém v její hlavě, nikoli v tom, že by bylo nemožné být celý život věrný svému partnerovi.

Foto: Thinkstock

Sexuální touha je ovlivněna i vaší podvědomou nespokojeností ve vztahuFoto: Thinkstock

Touha nevzniká z ničeho

Sexuální touha má totiž vždycky své příčiny. Neustálá potřeba úletů a nevěr není žádná vlastnost, se kterou se někdo narodí, je to reakce na impulsy, které vydává mozek. A ten pracuje na základě různých podtextů, které mohou vypadat v případě neschopnosti být věrný následovně:

  • Jsem ve vztahu nespokojen, musím se ukojit jinde – nejde jen o nespokojenost v oblasti sexu, ale obecně ve vztahu. Jakmile se v něm necítíte z jakýchkoli důvodů dobře, mozek vám hlásí, že byste měli štěstí hledat jinde.
  • Lásky nikdy není dost – v tomto případě můžete být ve vztahu spokojení, jak chcete, ale pokud jste neměli v dětství dostatek lásky, tak vám mozek její potřebu neustále generuje. Vlastně vám radí, abyste si dělali zásoby, jakási zadní vrátka pro případ, že by ve vztahu láska jaksi došla.
  • Sexem si dokazují svou hodnotu – pro mnohé (muže i ženy) je pak sex způsobem, jak si zvednout vlastní sebevědomí. Muži si dokazují počtem „ulovených“ žen svou mužnost, ženy zase většinou vlastní atraktivitu, fakt, že jsou stále v kurzu a muži o ně stojí.
  • Sexem dohání něco, co nestihli – k promiskuitnímu chování mají sklony i ti, co mají pocit, že si doposud dostatečně neužili život. Třeba ženy, které se vdaly mladé nebo brzy otěhotněly, jednoduše neprošly tím typickým mladickým obdobím experimentů a užívání si svobody. V tomto případě se ovšem jedná o chování dočasné.

Celoživotní věrnost není mýtus

Jakkoli to v dnešní době vypadá, že je věrnost jakýsi neexistující poklad, za nímž se nesmyslně ženeme, není to tak. Vydržet celý život s jedním partnerem je možné! „Vyžaduje to ovšem extrémní vztahovou inteligenci, notnou dávku komunikace a také touhu vytvářet skutečně hezké vztahy. Nikdo většinou nechce být nevěrný na začátku vztahu, kdy je spokojený. Právě až ta nespokojenost ho žene do náruče někoho jiného,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Jednoduše řečeno, fungující vztah má spousty pilířů, na nichž stojí. O co přesně jde, se dočtete v článku 5 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než sex.

Zjistěte, proč neumíte odolat

Pokud máte podobné problémy jako Klára, musíte v prvé řadě zjistit, proč vás touha neustále žene do cizích postelí. „V případě Kláry jde nejspíš o nedostatek lásky v dětství, kterou si nahrazuje sexem s vícero muži. Možností je ale i to, že si slečna nevěří a obdiv mužů jí zvedá sebevědomí,“ přemýšlí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina s tím, že právě tohle všechno je třeba propátrat.

Neschopnost vydržet s jedním partnerem totiž není vůbec normální. „Určitě bych se pídila za důvody těch nevěr. Hledala bych příčiny jejího nezdravého uspokojování a ptala bych se, co v jejím životě nefunguje,“ radí Lenka Černá.

Jakmile tohle zjistíte, je už jen krůček k nápravě. „Všeho se totiž dá zbavit, když někdo chce. V tomto případě stačí zjistit na základě čeho hlava generuje neustálé nevěry, najít emoční vzorce, podle kterých pracuje. A pak je takzvaně přepsat, tedy pomocí terapie vymazat ty staré nezdravé rovnice a nahradit je novými,“ dodává Aleš Kalina.

Psychicky stabilní a vyrovnaný člověk nemá potřebu vyhledávat neustále nové intimní vztahy. Stačí mu jeden na celý život!

Tip redakce:Není nevěra jako nevěra. Přesvědčí vás o tom článek 5 nejčastějších druhů nevěr: Které se bát nejvíc?.

Co na to říkáte? Proč jsou lidé, kteří jednoduše neumějí být věrní?

Reklama

Související témata:

Načítám