Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Brokolice patří k nejzdravějším druhům zeleniny a dá se z ní připravit snad cokoli, vyzkoušejte s námi brokolicový nákyp. Je ideální jako lehký oběd nebo večeře.

10 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 500 g brokolice
  • 150 g šunky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 250 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce křenové pasty
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 stroužky česneku
Na vymazání a vysypání
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce strouhanky
Článek

Postup

01.

Brokolici rozdělte na růžičky a 5 minut ji povařte v páře (stačí vám na to klasická napařovací vložka na knedlíky).

02.

Mezitím šunku nakrájejte nadrobno, sýr nastrouhejte nahrubo, do mísy přidejte vajíčka, mouku nebo strouhanku, křenovou pastu, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Uvařenou brokolici rozmělněte šťouchadlem na brambory a přimíchejte ji ke zbytku surovin.

03.

Hotovou hmotu rovnoměrně rozprostřete do vymazaného a vysypaného pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, v případě horkovzdušné trouby na 170 stupňů. Nákyp je upečený po 50–60 minutách ve chvíli, kdy do něj zapíchnutá špejle zůstane suchá. Podávat ho můžete teplý i studený.

Přijde vám zapečená brokolice jako dobrý nápad? Zkuste i tu s těstovinami a mozzarellou.

Reklama

Související témata:

Načítám