Hlavní obsah

Bouřky a ochlazení? Schovejte se pod stan nebo do muzea

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní teploty všedních dní vystřídá o víkendu studenější fronta s občasným deštěm a bouřkami. I tak ale můžete zažít spoustu zajímavého! Kam vyrazit a co dělat?

Článek

Výhled meteorologů na víkend není v porovnání s tím, co jsme si užívali od pondělí, nijak radostný. Už dnes by se mělo ochlazovat a sobota má být zatažená, deštivá a bouřící. Ale studená fronta nad námi naštěstí nezůstane dlouho a už v neděli by se to mělo vylepšovat. I při zatažené obloze bude docela teplo – kolem 25 °C. Bylo by tedy asi lepší naplánovat takovou aktivitu, při které se lze schovat i pod střechu. Pár takových jsme pro vás objevili. Ale než vyrazíte, podívejte se na nejčerstvější předpověď počasí, kterou najdete zde.

Zajděte v noci do muzea

Prožít noc v muzeu je zážitek, na který budete dlouho vzpomínat – a můžete si ho dopřát i o tomto víkendu. Nachystáno je mnoho akcí v různých částech republiky, víc zjistíte na webových stránkách Ostravské muzejní noci, Pražské muzejní noci, Africké noci v Oblastním muzeu v Děčíně nebo Muzea českého venkova na zámku Kačina, kde se chystá i víkend otevřených zahrad.

Možná byste našli i nějaké jiné muzeum v okolí, které zapomene na „večerku“ a nechá vás do expozic nahlédnout v noci. Kompletní seznam míst a termínů muzejních nocí 2019 najdete na stránkách festivalu.

Foto: archiv NZM

V noci ze soboty na neděli můžete zajít i do Národního zemědělského muzea v PrazeFoto: archiv NZM

Dobrodružství v laboratoři

Na výstavišti v Letňanech se koná i další zajímavá akce, která by mohla bavit děti – jde o Veletrh vědy 2019 pořádaný Akademií věd ČR. Sto expozic nabídne mimo jiné možnost vyrobit si silonky, zjistit, jak funguje chytrá domácnost nebo kde se potkává věda a filmová fantasy… Prostě tři dny plné experimentů v improvizovaných laboratořích, workshopů, vědeckých dílen, kvízů a interaktivních exponátů. Vstup na akci je zdarma a kompletní program najdete na stránkách veletrhu.

Kdybyste chtěli vyrazit na výlet po okolí výstaviště, pak se v této mapě inspirujte nabídkou zajímavých cílů.

Foto: archiv Veletrhu vědy

Na své si v Letňanech přijdou i ti, pro které je největším dobrodružstvím vědaFoto: archiv Veletrhu vědy

Víkend otevřených zahrad

Podle počasí ve svém regionu si naplánujte i výlet v rámci Víkendu otevřených zahrad. Do akce jsou zapojeny zámecké a veřejné zahrady a parky, náměstí, historické hřbitovy, kláštery, arboreta a botanické zahrady přes komunitní a přírodní zahrady, květinové farmy a ovocné sady až po zahrady umělců. Tradičně můžete navštívit Květnou a Podzámeckou zahradu v Kroměříži, komentovaná prohlídka proběhne v buchlovickém zámeckém parku, v zahradách hospitálu Kuks nebo ve Vile Stiassni v Brně. Kam se lze vydat a co která zahrada nabízí, zjistíte na stránkách Víkend otevřených zahrad 2019.

Foto: archiv Zámku Kroměříž

Již tradičně se do akce zapojuje Květná a Podzámecká zahrada v KroměřížiFoto: archiv Zámku Kroměříž

Vezměte děti pod stan

Před deštěm se schováte nejen do kvalitního stanu, ale také na Výstavu stanů a vybavení do přírody, která se koná do 25. srpna v areálu PVA EXPO Praha Letňany. Předvádí největší nabídku turistického a outdoorového vybavení – od stanů, spacáků, karimatek a batohů až po boty, oblečení, kempinkový nábytek a cestovatelské vychytávky.

Zvažujete, zda s sebou vzít i děti? Rozhodně! Právě o tomto víkendu pro ně pořadatelé nachystali program: kromě trampolíny a nafukovací skluzavky si vyzkoušejí lukostřelbu, zaskáčou panáka, nechají si pomalovat obličej a užijí si lezeckou stěnu nebo dětský koutek.

Otevřeno je každý den v týdnu, o víkendu od 10 do 20 hodin. Vstup i parkování jsou zdarma. Další podrobnosti najdete na internetových stránkách výstavy.

Foto: archiv pořadatele

Chystáte se koupit vybavení na kempování a turistiku? Na výstavě si ho můžete vyzkoušetFoto: archiv pořadatele

Šmoulí vesnička na Zličíně 

Hudební vystoupení, šmouly, lunapark s kolotoči a střelnicí, pohádkový les se spoustou soutěží, výtvarné dílničky, interaktivní sportovní programy – to vše a mnoho dalšího nabídne v sobotu letní festival Family Open Fest v Metropoli Zličín v Praze. I kdyby pršelo, zabaví se celá rodina. Vystoupí tu Leoš Mareš, Marpo & TroubleGang, Tonya Graves, moderátorem bude Patrik Hezucký. Menší potěší pohádkový les, animační hra, interaktivní ztracená šmoulí vesnička a mohou se potkat i s Majdou a Petrem z Kouzelné školky. Akce začíná v 10 hodin a vše potřebné najdete na stránkách festivalu.

Zličín není jen zóna obchodů – kolem se najde i mnoho zajímavých turistických cílů. Mrkněte na ně sem do mapy.

Foto: archiv festivalu

Malé děti si asi nejvíc užijí setkání se šmouly přímo v jejich vesniciFoto: archiv festivalu

Holka mimo rytmus

Chcete si o víkendu raději číst? I pro vás máme zajímavý tip. Jsou témata, o kterých se rodiče s dětmi neumějí až tak bavit – jde třeba o odlišnou sexuální orientaci a její přijetí. A tomu se věnuje bestseller Holka mimo rytmus Američanky Becky Albertalli (36). Hlavní postava Leah si připadá mimo, nezapadá ani mezi nejlepší kamarády – ani oni neznají její velké tajemství – je totiž bisexuálka… Jak se s tím vypořádá ona a její okolí? A řekne „jisté osobě“, že je do ní zamilovaná, když se blíží maturita a spolužáci, kteří doposud byli jejím světem, se rozeběhnou na vysokou?

Foto: archiv Yoli

Kniha volně navazuje na LGBT bestseller Já, Simon. Vydalo nakladatelství Yoli a Knižní klub ji prodává za 199 KčFoto: archiv Yoli

Možná ale spíš plánujete letní dovolenou? Nemusíte daleko! 6 krásných míst, která najdete na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Načítám