Hlavní obsah

Bramboráky s uzeným masem

Hodnocení:
(194)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Jsou rychlé, voňavé a křupavé... Jsou prostě neodolatelné! Možná už správně tušíte, že mluvíme o oblíbené české klasice: bramborácích. Stejně jako mají bezpočet regionálních názvů, tak mají i bezpočet variant – a jednu tu pro vás máme právě teď.

Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 300 g uzených žeber
  • 3 hrsti strouhanky
  • sůl
  • sádlo na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Těsto určitě notoricky znáte, kouzlo dokonale křupavých bramboráků je ale někde jinde: v správném smažení. Vezměme to však hezky popořádku. Oškrábané brambory nastrouhejte najemno a nechte chvíli odležet, aby pustily vodu. Všechnu ji pak slijte a brambory i trochu vymačkejte.

Krok 2:  Přidejte všechny ingredience včetně jemně nasekané cibule a pokrájeného uzeného masa. Promíchejte, podle potřeby můžete přidat trochu strouhanky – záleží, jak moc mokré brambory jsou a jak moc jste je vymačkali. Soli dejte dostatek, brambory jí snesou poměrně dost, ale pozor na slanost uzeného masa.

Krok 3: Teď přijde ono důležité smažení! Nejlepší je klasická pánev. Na sádle prostě zdravě smažit nejde, takže teflonky a keramické pánve s nepřilnavou úpravou nechte klidně odpočinout. Dejte pánev na plotnu, na středním plamenu ji asi dvě minuty rozehřívejte a pak teprve dejte sádlo. Rozpalte, poté lžící naneste těsto a rozprostřete ho do požadované velikosti. Správně křupavý bramborák lehce probublává na okraji. Otočte, a až bude bramborák dokřupava opečený, vyndejte z pánve.

Milujete křupavá jídla z brambor? Ohromí vás fantastická bramboráková pizza nebo bramborákový trhanec se sýrem a slaninou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama