Hlavní obsah

Velikonoční středa: bramborákový trhanec se sýrem a slaninou

Hodnocení:
(109)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Je Škaredá středa, tedy den, kdy Jidáš zradil Ježíše. Neměli byste se škaredit, aby vám to nezůstalo, a co se týče stravování, dělala se nevzhledná jídla. Nejčastěji to byly potrhané a jinak nepovedené placky, takže u nás to byl skvělý důvod pro přípravu snadného bramborákového trhance. S ním už pak na dnešku nebude vůbec nic škaredého!

Ingredience pro:
1 porci
  • 2 plátky slaniny
  • 2 brambory
  • majoránka
  • sušený česnek
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 balení olomouckých tvarůžků
Článek

Postup

Krok 1: Na velké pánvi nechte nasucho vyškvařit na proužky pokrájenou slaninu.

Krok 2: Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte dvě středně velké brambory (na jednu pořádnou porci je to asi 350 g).

Krok 3: Slaninu dejte stranou a na vypečený tuk (v případě potřeby přidejte trochu sádla nebo oleje) rozprostřete brambory do tvaru tenké placky. Osolte, opepřete, posypejte majoránkou a česnekem a pečte dozlatova.

Krok 4: Propečenou placku pak otočte a obracečkou potrhejte na menší části. Když je skoro hotová, posypejte ji sýrem. Já dala aromatické (a dietní!) syrečky, ale použít samozřejmě můžete i nějaký méně výrazný sýr.

Krok 5: Do pánve vraťte i slaninu, podle chuti posypejte nasekanou čerstvou petrželí nebo pažitkou a ihned podávejte.

Tip: Placky samozřejmě nemusíte trhat, bez naší snahy držely pěkně pohromadě i po otočení.

Dodržujete nějaké méně známé velikonoční tradice? Ve článku Velikonoce: Nachystejte smetáky i kočičky! Víte, kdy uklidit a kdy upéci je najdete hezky na jednom místě.

ynezorPumanzeSaNyknalC