Hlavní obsah
2,9
(559)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Je Škaredá středa, tedy den, kdy Jidáš zradil Ježíše. Neměli byste se škaredit, aby vám to nezůstalo, a co se týče stravování, dělala se nevzhledná jídla. Nejčastěji to byly potrhané a jinak nepovedené placky, takže u nás to byl skvělý důvod pro přípravu snadného bramborákového trhance. S ním už pak na dnešku nebude vůbec nic škaredého!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 2 plátky slaniny
  • 2 ks brambor
  • 2 špetky majoránky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 balení olomouckých tvarůžků
Článek

Postup

01.

Na velké pánvi nechte nasucho vyškvařit na proužky pokrájenou slaninu.

02.

Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte dvě středně velké brambory (na jednu pořádnou porci je to asi 350 g).

03.

Slaninu dejte stranou a na vypečený tuk (v případě potřeby přidejte trochu sádla nebo oleje) rozprostřete brambory do tvaru tenké placky. Osolte, opepřete, posypejte majoránkou a česnekem a pečte dozlatova.

04.

Propečenou placku pak otočte a obracečkou potrhejte na menší části. Když je skoro hotová, posypejte ji sýrem. Já dala aromatické (a dietní!) syrečky, ale použít samozřejmě můžete i nějaký méně výrazný sýr.

05.

Do pánve vraťte i slaninu, podle chuti posypejte nasekanou čerstvou petrželí nebo pažitkou a ihned podávejte.

Tip: Placky samozřejmě nemusíte trhat, bez naší snahy držely pěkně pohromadě i po otočení.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám