Článek
Postup
Krok 1: Na velké pánvi nechte nasucho vyškvařit na proužky pokrájenou slaninu.
Krok 2: Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte dvě středně velké brambory (na jednu pořádnou porci je to asi 350 g).
Krok 3: Slaninu dejte stranou a na vypečený tuk (v případě potřeby přidejte trochu sádla nebo oleje) rozprostřete brambory do tvaru tenké placky. Osolte, opepřete, posypejte majoránkou a česnekem a pečte dozlatova.
Krok 4: Propečenou placku pak otočte a obracečkou potrhejte na menší části. Když je skoro hotová, posypejte ji sýrem. Já dala aromatické (a dietní!) syrečky, ale použít samozřejmě můžete i nějaký méně výrazný sýr.
Krok 5: Do pánve vraťte i slaninu, podle chuti posypejte nasekanou čerstvou petrželí nebo pažitkou a ihned podávejte.
Tip: Placky samozřejmě nemusíte trhat, bez naší snahy držely pěkně pohromadě i po otočení.
Dodržujete nějaké méně známé velikonoční tradice? Ve článku Velikonoce: Nachystejte smetáky i kočičky! Víte, kdy uklidit a kdy upéci je najdete hezky na jednom místě.