Článek
Postup
01.
Brambory očistěte (stačí drátěnkou na nádobí) a nakrájejte je na asi 5 mm silné plátky. Cibuli nakrájejte najemno a spolu s bramborami ji vložte do kastrůlku s rozpuštěným máslem. Vše duste za občasného promíchání tak dlouho, dokud se brambory nezačnou přichytávat ke dnu, trvá to asi 10 minut.
02.
Pak brambory zalijte částí smetany, osolte, opepřete a duste je, dokud se smetana neztratí, pak postup opakujte s druhou částí smetany. Touhle dobou už by brambory měly být skoro měkké. Přidejte opraný špenát a nechte ho spařit a brambory duste teď už i se špenátem dál, dokud se neodpaří přebytečná voda ze špenátu, vše dohromady trvá asi 20 minut.
03.
Teď přichází čas na zapečení. Troubu vyhřejte na 200 stupňů Celsia, brambory se špenátem přendejte do zapékací misky a posypte nastrouhaným sýrem. Podávat můžete jako hlavní jídlo nebo jako netradiční přílohu k masu.