Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Také milujete zapečené brambory jako my? Upečte si je se špenátem a smetanou. Ideální k večeři nebo jako lehký oběd.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g brambor
  • 70 g másla
    7
  • 1 ks cibule
  • 250 ml smetany na vaření 12%
    7
  • 300 g listového špenátu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře barevného mletého
  • 150 g sýra
    7
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Brambory očistěte (stačí drátěnkou na nádobí) a nakrájejte je na asi 5 mm silné plátky. Cibuli nakrájejte najemno a spolu s bramborami ji vložte do kastrůlku s rozpuštěným máslem. Vše duste za občasného promíchání tak dlouho, dokud se brambory nezačnou přichytávat ke dnu, trvá to asi 10 minut.

02.

Pak brambory zalijte částí smetany, osolte, opepřete a duste je, dokud se smetana neztratí, pak postup opakujte s druhou částí smetany. Touhle dobou už by brambory měly být skoro měkké. Přidejte opraný špenát a nechte ho spařit a brambory duste teď už i se špenátem dál, dokud se neodpaří přebytečná voda ze špenátu, vše dohromady trvá asi 20 minut.

03.

Teď přichází čas na zapečení. Troubu vyhřejte na 200 stupňů Celsia, brambory se špenátem přendejte do zapékací misky a posypte nastrouhaným sýrem. Podávat můžete jako hlavní jídlo nebo jako netradiční přílohu k masu.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 943,43 kJ
Bílkoviny18,32 g
Tuky28,32 g
Sacharidy32,82 g
Sůl1,53 g
SAFA16,25 g
Vláknina4,7 g
Cukry7,2 g
Související témata:

Načítám