Hlavní obsah

Bratislavská vepřová plec

Hodnocení:
(108)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
2 hodiny 30 minut
Náročnost
střední

Hodně lidí vaří podle osvědčených kuchařek a zcela jistě jste i vy někde narazili na československou hotovku bratislavskou plec. Proč se jí říká bratislavská se sice neví, obecně známé ale je, že je to jídlo z poctivých surovin, na kterém si pochutnáte.

Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřové plece
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1/2 mrkve
  • 30 g celeru
  • 2 kyselé okurky
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • citronová šťáva
Článek

Postup

Krok 1: Vepřovou plec očistěte od vnějších tuhých blan, ty vnitřní ponechte zachovají masu šťavnatost. Pak plec zarolujte a svažte kuchyňským provázkem tak, aby maso drželo. Ze všech stran maso osolte a opepřete.

Krok 2: Ve velkém hrnci rozehřejte olej a jemně nasekanou cibuli na něm osmahněte dozlatova. Pak přidejte srolovanou plec a ze všech stran ji zprudka opečte dohněda. Ztmavne i cibule, což je žádoucí.

Krok 3: Nakonec přidejte rajčatový protlak a nechte ho v horkém tuku lehce zasmahnout – sladká chuť protlaku se díky tomu rozvine. Podlijte asi 300 ml vody, přiklopte poklicí a za příležitostného otočení masa (a případného podlití další vodou) pozvolna duste 1,5–2 hodiny doměkka.

Krok 4: Měkké maso vyjměte a udržte v teple. Šťávu vyvařte na minimum a zlehka zaprašte troškou mouky. Tu lehce osmahněte, podlijte smetanou s mlékem a podle potřeby vzniklou omáčku propasírujte nebo rozmixujte dohladka.

Krok 4: Během dušení masa si připravte zeleninu mrkev a celer nakrájejte na kousky. Vložte do omáčky a provařte asi 10 minut. 

Krok 5: Nakonec do omáčky přidejte nakrájené dvě malé kyselé okurky a hrášek a dochuťte citronovou šťávou a solí. 

Krok 6: Maso nakrájejte na plátky a podle potřeby dejte ještě prohřát do omáčky. Podávejte s knedlíkem nebo širokými nudlemi.

Máte rádi dušené a pečené maso, ale na vepřové nemáte chuť? Zkuste si upéct kuře nazeleno nebo z hovězího udělat ptáčkovou omáčku či upéct kližku na česneku a hořčici.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama