Hlavní obsah

Břicho v ohrožení: Co (ne)jíst, aby vás nedostihly žaludeční vředy?!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Zejména v době vánoční a silvestrovské jídelní nálože dostává vaše zažívání zabrat. Abyste po svátcích neskončili s bolestivým vředem, čtěte, jaké potraviny vás ohrožují i jakými svému trávení naopak prospějete.

Článek

Přejedení, zácpa nebo podrážděný žlučník jsou ještě to nejmenší, co si ze svátečního hodování můžete odnést. Mnohem více riskujete, pokud je vaše stravování dlouhodobě spíše nezdravé – a nyní zažívání ještě intenzivněji zatížíte. Mohou se tak prohloubit potíže, které zatím tiše dřímají uvnitř vašeho břicha.

Nebezpečný může být zejména žaludeční vřed. Pokud jste si na něj dlouhodobým nezdravým životním stylem zadělali, právě o svátcích by se mohl bolestivě ozvat. Nesvědčí mu totiž třeba právě přejídání a přeplněný žaludek, ale také překyselující potraviny, ke kterým můžete přiřadit cukroví, alkohol i smažené a tučné dobroty. V podstatě tedy kompletní tradiční vánoční menu.

Kdy zpozornět?

Bolest těsně pod hrudní kostí, často ostrá, vyskytující se zejména bezprostředně po jídle, to jsou signály, které by mohly poukazovat na přítomnost žaludečního vředu. Nezřídka jej provází pálení žáhy, kyselá pachuť v puse, ale i celková nevolnost či bolest vystřelující do zad. Pokud potížemi trpíte spíše nalačno, zejména pozdě v noci, a bolest spolehlivě zaženete pár sousty jídla, mohlo by jít spíše o vředy na dvanácterníku.

Nenechte se zničit hned na Štědrý den

Pozor si dejte především na potraviny s vysokým obsahem tuku. Vepřový řízek tedy není ideální volbou ke štědrovečerní večeři, lepší bude řízek krůtí. Tradiční kapr či candát je pak překvapivě lepší než tučnější losos – ovšem ryba je vždy vhodnější než méně zdravé červené a tučné maso. Pokud můžete, maso místo smažení poduste, uvařte nebo ogrilujte.

Nechcete-li se vzdát smažené klasiky, vybírejte kvalitní tuk a smažte vždy na dostatečně rozpáleném oleji, tím maso do sebe tolik tuku nenasákne. Také mějte maso vždy v oleji celé ponořené, aby se nepřepalovalo (Na jakém tuku smažit? Poradíme!). „Ani kapra nebo řízek, smažený v oleji, nezapomeňte tuku zbavit – postačí jednoduchý trik s ubrouskem, který přebytečný olej jednoduše odsaje,“ doporučuje Blanka Procházková, nutriční poradkyně společnosti Racio.

Brzděte i v případě pikantních potravin, jako jsou různé klobásky a pomazánky, které zdobí zejména slavnostní silvestrovskou tabuli. „Jídlo obohaťte raději o koření, které přispívá k lepšímu trávení, jde například o kmín, bazalku, oregano, fenykl, anýz, kurkumu či zázvor,“ radí Jana Ranušová, odbornice na přírodní léčbu.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Vánoční a silvestrovské hodování je sice velmi chutné, někomu ale může přivodit velké zdravotní potížeFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Proložte hodování zeleninou

Pokud nedokážete všem vánočním dobrotám odolat, zkuste jich alespoň konzumovat méně a jídelníček doplnit potravinami, které trávení naopak pomáhají a jsou prospěšné i v prevenci vředových onemocnění. Na čele by mezi nimi měla být brokolice, která je hotovým antibakteriálním zázrakem, chránícím žaludek nejen před vředy, ale i rakovinou. Další zelenou superpotravinou je zelí – ať už syrové, kysané, nebo v podobě všeléku našich babiček, šťávy ze syrového zelí.

S jakoukoli zeleninou či ovocem nesáhnete vedle, v prevenci vředů je totiž účinná vláknina, kterou díky nim konzumujete. Vyhněte se jen příliš kyselým citrusům, ty se při vředových onemocněních nedoporučují. S ochranou žaludku, ale i cév pomohou především druhy bohaté na vitamin P, například borůvky, ostružiny, maliny, ostropestřec, černý rybíz, granátové jablko, rajčata, ale i lékořice.

S doplněním vlákniny pomohou i celozrnné mouky a ovesné vločky, kterými můžete nahradit klasickou bílou mouku. Pokud jste to nestihli při pečení cukroví, zkuste celozrnnou vánočku nebo večku na chlebíčky.

Do jídelníčku zařaďte také hořké potraviny. „Obsahují hořčiny, které celkově zlepšují trávení. Dráždí chuťové receptory na jazyku a tím reflexně vyvolávají vylučování slin. Při styku se sliznicí žaludku přispívají k produkci žaludečních šťáv potřebných pro zdravé trávení,“ vysvětluje Jana Ranušová. U pohádek můžete mlsat místo cukroví pokrájený grep nebo pomelo, k jídlu servírujte salát, ve kterém nesmí chybět rukola, čekanka nebo artyčoky. Pomohou vám i byliny s obsahem hořčinů, jako je pampeliška, kurkuma a fenykl, nebo méně známé hořec a vachta trojlistá. Dají se použít při dochucování jako koření, nebo si z nich můžete připravit čaj.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Při podezření na žaludeční vředy se raději vyhněte šumivým nápojůmFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pozor i na pitný režim

Nejen přípitek alkoholem škodí. Na seznam problematických nápojů si připište sycené nápoje, tekutiny příliš horké či naopak ledové, citrusové džusy, ale především pití kávy nalačno nebo nadměrná konzumace kávy (platí i pro bezkofeinovou). Co naopak můžete popíjet v hojném množství, jsou bylinné čaje. Vsaďte na listy a květ slézu, heřmánek, které působí preventivně proti vředům, případné bolesti tlumí odvar z máty. Vyzkoušet můžete také zahřívací čaje, v nichž by neměla chybět skořice, kardamon, hřebíček a zázvor. Pijte je klidně v průběhu celého dne, pomohou nejen zažívání, ale i vás krásně zahřejí. Ideálně je pak servírujte po jakémkoli těžším jídle.

Měli jste někdy žaludeční vřed? 

Reklama

Načítám