Hlavní obsah
3,1
(42)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kuřecí vývar je základem mnoha polévek a jídel. Ta dnešní je plná jemného kuřecího masa, mrkve a brokolice. Vydá za plnohodnotnou večeři a jistě bude chutnat i dětem.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • 2 ks mrkve
  • 1/2 ks brokolice
  • 150 g kuřete
  • 250 ml smetany
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Omyjte, oloupejte a nakrájejte mrkve na kostičky nebo drobná kolečka. 

02.

V hrnci rozpusťte máslo a na něm krátce orestujte hladkou mouku, vznikne jíška. Tu zalijte horkým kuřecím vývarem a ruční metlou míchejte, dokud se jíška nerozpustí. Pak přidejte nakrájené mrkve a vařte.

03.

Mezitím omyjte brokolici a rozeberte ji na růžičky. Asi po sedmi minutách, kdy se vaří mrkev, přidejte do hrnce i růžičky brokolice. Vše vařte zhruba deset minut, do změknutí. 

04.

Pokud máte obrané kuřecí maso z vývaru, přidejte ho do polévky. Pokud použijete syrové, nakrájejte ho na malé kousky a dejte vařit do polévky společně s brokolicí. 

Foto: Svatava Vašková

Vydatná a přitom lehká večeře pro celou rodinu je na světěFoto: Svatava Vašková

05.

Nakonec polévku zjemněte smetanou, kterou už v ní jen krátce zavařte. Přidejte špetku muškátového oříšku, bílý mletý pepř a sůl, je-li třeba. 

Brokolice je stálicí mnoha jídel. Zkuste zapečené brambory se šunkou a brokolicí.

Reklama

Načítám