Hlavní obsah

Zapečené brambory se šunkou a brokolicí

Hodnocení:
(66)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

V dnešním receptu zužitkujete zbylé vařené brambory a vykouzlíte chutnou večeři během pár minut. Kombinaci jemné brokolice, šunky a sýrové omáčky si zamilují nejen děti.

Ingredience pro:
4 porce
Na sýrovou omáčku
  • 100 g čedaru
  • 1.5 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 špetky soli
Další suroviny
  • 400 g vařených brambor ve slupce
  • 200 g brokolice
  • 70 g vepřové šunky
  • 5 g másla na vymazání
  • 2 špetky soli
Článek

Postup

Krok 1: Pokud nemáte brambory předem uvařené, dejte je vařit do vody ve slupce do poloměkka (vyzkoušejte nožem). Následně je nechte zcela zchladnout a oloupejte je. 

Krok 2: Brokolici (může být i mražená) rozeberte na růžičky a spařte v cedníku vroucí vodou. Vepřovou šunku nakrájejte na menší kousky. Čedar nastrouhejte na hrubém struhadle. 

Krok 3: Připravte si sýrovou bešamelovou omáčku na zapékání. Do menšího hrnce dejte rozpustit máslo, krátce na něm zarestujte hladkou mouku a následně vzniklou jíšku zalijte mlékem a prošlehejte rušní metlou. Přiveďte k varu, během něhož omáčka zhoustne, zamíchejte do ní dijonskou hořčici a nastrouhaný sýr čedar. Dle chuti omáčku dosolte. 

Krok 4: Zapékací mísu vymažte máslem a naskládejte do ní na čtvrtky nakrájené uvařené brambory, vepřovou šunku a spařenou brokolici. Vše lehce osolte a zalijte sýrovou omáčkou. 

Krok 5: Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů asi na 20–30 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.

Foto: Svatava Vašková

Po vyndání z trouby hned podávejte a nechte si chutnat!

ynezorPumanzeSaNyknalC
29. 9. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.