Hlavní obsah
3,4
(87)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

V dnešním receptu zužitkujete zbylé vařené brambory a vykouzlíte chutnou večeři během pár minut. Kombinaci jemné brokolice, šunky a sýrové omáčky si zamilují nejen děti.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na sýrovou omáčku
  • 100 g čedaru
  • 1,5 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 špetky soli
Další suroviny
  • 400 g brambor
  • 200 g brokolice
  • 70 g vepřové šunky
  • 5 g másla
  • 2 špetky soli
Článek

Postup

01.

Pokud nemáte brambory předem uvařené, dejte je vařit do vody ve slupce do poloměkka (vyzkoušejte nožem). Následně je nechte zcela zchladnout a oloupejte je. 

02.

Brokolici (může být i mražená) rozeberte na růžičky a spařte v cedníku vroucí vodou. Vepřovou šunku nakrájejte na menší kousky. Čedar nastrouhejte na hrubém struhadle. 

03.

Připravte si sýrovou bešamelovou omáčku na zapékání. Do menšího hrnce dejte rozpustit máslo, krátce na něm zarestujte hladkou mouku a následně vzniklou jíšku zalijte mlékem a prošlehejte rušní metlou. Přiveďte k varu, během něhož omáčka zhoustne, zamíchejte do ní dijonskou hořčici a nastrouhaný sýr čedar. Dle chuti omáčku dosolte. 

04.

Zapékací mísu vymažte máslem a naskládejte do ní na čtvrtky nakrájené uvařené brambory, vepřovou šunku a spařenou brokolici. Vše lehce osolte a zalijte sýrovou omáčkou. 

05.

Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů asi na 20–30 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.

Foto: Svatava Vašková

Po vyndání z trouby hned podávejte a nechte si chutnat! Foto: Svatava Vašková

Načítám