Hlavní obsah

Krémová kuřecí polévka

Hodnocení:
(90)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
2 hodiny 30 minut
Náročnost
nízká

Vydatná polévka v sychravém počasí přijde vhod. U nás si často pochutnáváme na této sytější verzi kuřecí polévky, kde nechybí zelenina, žampiony a ani dobré polévkové nudle.

Ingredience pro:
4 porce
Na vývar
  • 2 kuřecí skelety
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • sůl
Na polévku
  • 1 půlka pórku
  • 3 žampiony
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 150 ml smetany
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si uvařte 1 litr kuřecího vývaru z drůbežích skeletů, kořenové zeleniny, cibule, koření a soli. 

Krok 2: Vývar nechte tzv. táhnout na mírném ohni asi 2-3 hodiny. Pak ho přes cedník slijte a nechte zchladnout maso a zeleninu, ty pak nakrájejte na kousky.

Krok 3: V hrnci na másle orestujte najemno nasekaný pórek, zasypte ho hladkou moukou, orestujte a vše zalijte vývarem. Povařte asi 15 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

Krok 4: Žampiony (ale klidně i čerstvé lesní houby) nakrájejte na plátky a orestujte je z obou stran na pánvi s troškou másla.

Krok 5: Do polévky nyní přidejte hrášek a smetanu a vařte asi 10 minut. Nakonec dejte do polévky orestované žampiony, uvařené kuřecí maso a kořenovou zeleninu. 

Krok 6:  Polévku dochuťte solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Můžete ji podávat s polévkovými nudlemi. 

Foto: Svatava Vašková

Taková kuřecí polévka vydá za plnohodnotnou večeři

ynezorPumanzeSaNyknalC