Hlavní obsah

Bronzová kůže bez sluníčka: jak správně používat samoopalovací krém

Foto: Nadya Korobkova, Shutterstock.com

Foto: Nadya Korobkova, Shutterstock.com

Reklama

Že si můžete nadměrným sluněním poškodit kůži, je dávno prokázané. Docílit zlatavého nádechu pokožky můžete ale hravě i z vaší koupelny. Přečtěte si otázky a odpovědi týkající se všeho, co byste měli vědět o samoopalovacích krémech.

Článek

Opalování na slunci působí v hlubší vrstvě pokožky, ale samoopalovací přípravky pracují jen na povrchu. Jak přesně? Obsahují syntetický nebo přírodní glyceron (jinak také dihydroxyaceton, zkratka DHA) nebo samoopalovací látku erytrulózu, přičemž žádanější jsou krémy s DHA, ty s erytrulózou jdou nepatrně do oranžova. Kýžené zabarvení vydrží 3 až 5 dní.

Rozdíl mezi sluncem a samoopalovákem

Protože si „opálíte“ pouze povrchovou vrstvu kůže, kde se nachází odumřelé kožní buňky, a ty se postupně olupují. Blednutí urychluje i časté koupání, ale také pocení. Proto je důležité si před nanesením samoopalovací pěny nebo mléka dopřát alespoň občas peeling – pokožka bude hladší a efekt opálení se prodlouží.

Samoopalovací krémy a jejich používání

Jestliže chcete docílit bezpečně snědého odstínu, je lepší sáhnout po samoopalovacím krému. Státní lékové agentury v USA i EU považují dihydroxyaceton, tedy látku způsobující zhnědnutí, za bezpečnou, a neměla by být zdrojem zdravotních rizik až do koncentrace deseti procent. „Lékařské společnosti také považují užívání samoopalovacích přípravků za lepší alternativu získání tmavší pigmentace kůže, než je slunění nebo chození do solárií. Je nutné si ale uvědomit, že zabarvení kůže ze samoopalovacích krémů neposkytuje ochranu před slunečním zářením, ale naopak mohou kůži ještě zcitlivět na slunce, a to hlavně v prvních 24 hodinách po aplikaci,“ říká Jan Kučera, dermatolog z Perfect Clinic Dermatology.

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Díky peelingu se vyhnete flekům a bronz déle vydržíFoto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Krémy lze tedy nanášet hned, jakmile začne zhnědnutí blednout, tedy po třech až pěti dnech, přičemž v zimě, kdy se nekoupete v bazénu a tolik nepotíte, může být interval i o něco delší. Pelling stačí provádět jednou za dvě namazání.

Že se samoopalováků nemusíte bát, potvrzuje i dermatoložka Ilona Procházková z kliniky Formositas: „Lze je používat dlouhodobě za předpokladu, že uživatel nemá na některou složku alergii.“ Pokud si kupujete nový výrobek, udělejte si tedy nejdřív na malé ploše kůže test snášenlivosti a až den poté ho použijte na větší část těla.

Druhy samoopalovacích přípravků

Záleží, co je vám nejvíc sympatické a zda si chcete opálit tělo, nebo obličej. Mléko, pěna a sprej se hodí na tělo, na obličej, krk a dekolt pak využijte raději séra nebo vody s rozprašovačem.

Čím tmavší tón přípravek pokožce dodá, tím víc DHA je v přípravku obsaženo. Zjistit, v kolika procentech a zda je to do zmiňovaných 10 % je pro spotřebitele složité. U některých značek to najdete uvedeno, u jiných ne.

Většina neoznačených krémů ale oněch 10 % nepřekročí, obsahují DHA spíš míň, třeba i jen 2 %. Každopádně nejjistější cesta je dívat se po přípravcích s kvalitní etiketou. Lepší jsou krémy se středními hodnotami, tedy někde kolem 5 %, které slibují lehký nebo střední tón opálení. V nabídce najdete i produkty, které mají šetrnější složení bez parabenů (konzervantů) a obsahují i pečující látky, jako je třeba aloe vera, olivový olej nebo kyselina hyaluronová pro hydrataci pokožky.

Foto: Beauty Stock, Shutterstock.com

Pokud se rozhodnete pro tělovou pěnu, je ideální si pořídit speciální rukavici pro nanášení samoopalovacích přípravků. Vyhnete se hnědým dlanímFoto: Beauty Stock, Shutterstock.com

Aplikace samoopalovacího krému

Ideální je namazat se večer po sprše a peelingu, nicméně pozor, nesmí to být peeling na olejové bázi, ale drsnější. Místo něj můžete použít i hrubou žínku. Nohy si raději oholte den předem, abyste krém nevtíraly do podrážděné pokožky.

Na aplikaci nespěchejte, krém roztírejte rovnoměrně na suchou pokožku a nechte ho aspoň hodinu vstřebávat, než půjdete do postele. Bílé povlečení vyměňte raději za barevné. Moderní samoopalováky většinou nepouštějí, ale na bílé barvě mohou přeci jen nějaké šmouhy zanechat.

Kvalitní přípravky na tělo i obličej

Foto: Archiv firem

Zleva: Olej Tan Organic, 751 Kč (100 ml), prodává Notino; Tělové mléko Ziaja, 104 Kč, prodává Dr.Max; Anti-age sprej na obličej That´so, 1090 Kč (75 ml), prodává ProfibeautyFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kapky na obličej Tan Luxe, 1120 Kč (100 ml), prodává Sephora; Mlha St. Moriz, 362 Kč (150 ml), prodává Vivantis; Mléko Nivea Q10 Firming + Bronze, 249 Kč (400 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám