Hlavní obsah
3,1
(70)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Jemný piškot, slaďounké broskve a nadýchaná kokosová čepice. Upečte si dokonalý letní koláč, po kterém se jen zapráší.

40 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Těsto
  • 2 ks žloutků
  • 80 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 150 lžiček prášku do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • 100 ml mléka
  • 2 ks broskví
Na dohotovení
  • 2 ks bílku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 30 g kokosu
Článek

Postup

01.

Broskve zbavte pecek a nakrájejte je na měsíčky. Žloutky oddělte od bílků. 

02.

Ke žloutkům přidejte cukr a ušlehejte světlou pěnu. Přidejte olej, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva a propracujte dokromady. 

03.

Těsto nalejte do pečicím papírem vyložené koláčové formy. Naskládejte na něj kousky broskví a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Korpus pečte 15 minut.

04.

Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lesklý sníh, který tvoří po vytažení metly špičky. 

05.

Do sněhu nakonec vmíchejte kokos, ale už nešlehejte. Předpečený koláč vyjměte z trouby a naneste na něj sníh. Vložte zpět do trouby. 

06.

Pečte při stejné teplotě dalších 15 minut. Pak ji stáhněte na 160 °C a pečte dalších 20 minut. Před krájením nechte koláč zcela vychladnout. 

A jestli nemáte chuť na koláč, upečte si prezidentskou bábovku s rumem. 

Související témata:

Načítám