Hlavní obsah
3,0
(417)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když mi kamarádka vyzradila recept na tuhle na jazyku se rozplývající smetanovou bábovku, málem mě omylo: pět vajec, celé máslo, šlehačka, čokoláda... Ale musela jsem uznat, že to je jedna z nejlepších bábovek, jakou jsem kdy jedla. Upečte si prezidentskou bábovku, jak se jí také říká, a pochopíte, že poctivé suroviny mají své opodstatnění.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 5 ks vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 250 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 100 g ořechů
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
Poleva (můžete vynechat)
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
Na pečení
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhanky
Článek

Postup

01.

Vajíčka s oběma cukry a solí šlehejte elektrickým šlehačem pět minut do pěny. Postupně zapracujte hodně změklé máslo, prosátou mouku, kypřicí prášek, mleté ořechy (vlašské, madle, lískové), nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu a šlehačku.

02.

Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a strouhankou či hrubou moukou vysypané formy.

03.

Pečte při 180 °C asi hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby povrch moc tmavl, teplotu snižte a bábovku přikryjte pečicím papírem či alobalem. Hotovou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a nechte úplně zchladnout.

04.

Pro extra hodobóžovou verzi vychladlou bábovku přelijte polevou: čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce s máslem a dochuťte rumem. Pokud chcete, aby poleva po bábovce jen stékala a nepřekrývala ji celou, nechte ji před nanášením trochu vychladnout. Znáte tři způsoby, jak rozpustit čokoládu?

U pečení jsme si hned vzpomněli i na křehounké Masarykovo cukroví. Co myslíte, že je oblíbená (netekutá) pochoutka současného prezidenta?

Reklama

Související témata:

Načítám