Hlavní obsah

Brusinky 3x jinak: S hovězím, v nádivce i sušenkách

Foto: Greta Blumajerová

Brusinky ve třech úžasných podobách? Přidejte je třeba k hovězímu masu, do sušenek nebo nádivky!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Jsou pro vás brusinky v kuchyni pořád tak trochu záhadou a používáte je jen ke svíčkové? To děláte chybu! Vyzkoušejte naše dnešní tipy, ve kterých brusinky hrají prim!

Článek

Ať už použijete čerstvé, sušené nebo zavařené, nemůžete udělat chybu. Brusinky mají tu výhodu, že skvěle chutnají ve sladkých i slaných jídlech. My pro vás máme obojí – ovesné sušenky s ořechy a brusinkami, dušené hovězí a báječnou nádivku. Nebojte se zaexperimentovat a vyzkoušejte naše tipy hned dneska!

Dušené hovězí s brusinkami

Na 4 porce potřebujete: 600 g hovězího zadního, 1 velkou mrkev, 1 středně velkou petržel, 5 šalotek, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 3 lžíce oleje, 100 g sušených brusinek, 3 lžíce zavařených brusinek, sůl, pepř, 300 ml červeného vína

Foto: Greta Blumajerová

Tohle hovězí krásně voní po bylinkách. Díky dlouhému dušení se chutě luxusně prolnouFoto: Greta Blumajerová

Postup:Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Maso zbavte blanek a nakrájejte ho na stejně velké kostky. V hrnci, který můžete dát do trouby, rozpalte olej a dejte na něj šalotky opékat dozlatova. Když zezlátnou, přidejte k nim nakrájené maso a důkladně ho opečte ze všech stran. Mrkev a petržel oškrábejte a nakrájejte na půlkolečka. Když je maso hnědé, přisypte sušené brusinky a pokrájenou mrkev s petrželí.

Vše společně opékejte, důkladně osolte, opepřete a ochuťte čerstvými bylinkami. Vše znovu promíchejte, podlejte červeným vínem a přidejte zavařené brusinky. Pak hrnec přikryjte pokličkou a vše dejte dusit do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu a půl. Podávejte ozdobené bylinkami s pečivem nebo bramborovou kaší.

Brusinková nádivka

Na 4 porce potřebujete: 250 g toastového chleba, 100 ml mléka, 2 vajíčka, 100 g sušených brusinek, 1 hrnek vlašských ořechů, sůl, pepř, čerstvou hladkolistou petržel, 50 g másla

Foto: Greta Blumajerová

Nádivka se hodí třeba k pečenému masu, ale můžete si ji dát i jen tak, třeba jako lehkou večeřiFoto: Greta Blumajerová

Postup: Toastový chleba nakrájejte na kostky a zalejte ho mlékem. Vajíčka rozdělte na žloutek a bílek, žloutky přidejte k chlebu a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. K chlebu přidejte nasekané brusinky, ořechy, sůl, pepř a vydatnou porci petrželky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh a celou hmotu dejte do formiček. Navrch nádivky dejte trochu másla a pečte na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Ovesné sušenky s brusinkami

Potřebujete: 80 g ovesných vloček, 100 g celozrnné mouky, 3 lžíce mletého máku, půl hrnku mandlí, 100 g sušených brusinek, 1 vajíčko, 100 g másla, 50 g třtinového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, pečicí papír

Foto: Greta Blumajerová

Sušenky jsou křupavé, voňavé, akorát sladké, a navíc zdravé!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Ovesné vločky rozmixujte najemno. Přidejte k nim celozrnnou mouku, mletý mák, cukr a prášek do pečiva a promíchejte. Mandle a brusinky nasekejte nahrubo a přidejte k sypké směsi. Do té nakonec dejte rozpuštěné máslo a vajíčko a vypracujte pevné pružné těsto. Na plech rozložte pečicí papír a rukama tvořte jednotlivé sušenky. Dávejte je od sebe dostatečně daleko, protože pečením ještě trochu zvětší objem. Plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 10–12 minut. Sušenky by měly mít krásně nahnědlé okraje.

Vaříte doma s brusinkami? Jaký je váš nejoblíbenější recept?

Reklama

Načítám