Hlavní obsah

Buď já, nebo tvoje děti! Co dělat, když nový manžel odmítá vaše potomky

Foto: Agnieszka Marcinska, Shutterstock.com

Foto: Agnieszka Marcinska, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Matčina láska k dítěti se nepodobá ničemu jinému na světě. Nezná zákon ani slitování, pronásleduje a drtí všechno, co jí stojí v cestě,” tvrdila anglická královna detektivek Agatha Christie. Jenže, co když té mateřské lásce někdo brání? Necháte nového partnera, aby vaše děti absolutně „zazdil“?

Článek

„Před třemi lety jsem se znovu vdala. Nový manžel je dominantní, bezdětný a nesnáší všechny děti – bohužel i ty moje,“ konstatuje šestačtyřicetiletá Jitka, která má dvacetiletou dceru a o dva roky staršího syna.

„Manžel Karel mi neustále dává najevo, že bych se bez něj neobešla, a navíc mi zakazuje, aby mě vlastní děti navštěvovaly. Pořád se kvůli tomu hádáme a já nevím, jak z toho ven. Nikdy mu nic neudělaly, chodí za mnou jen občas a já je samozřejmě moc miluji. Zraňuje mě, že se tohle děje. Nechápu, proč manžel nerespektuje moji krev. Můžu to nějak změnit? Dá se mu domluvit?“ ptá se zoufalá čtenářka, jejíž starosti o mnohém vypovídají.

Sobecké důvody se zatrpklou chutí

„Jestliže partner zabraňuje ženě ve styku s dětmi z předchozího vztahu, je důležité se zamyslet nad tím, proč se takto děje. Není-li přítomen žádný objektivní důvod, například dítě krade v domácnosti věci a podobně, pak je důležité, aby si žena uvědomila, že její děti jsou její součástí, což by měl respektovat i její současný partner,“ objasňuje senior koučka a mentorka Hana Wolf z Pure Clinic Praha a Školy pro ženy. Jak zdůrazňuje, nepřijímá-li muž ženu i s jejími dětmi, pak ji nepřijímá celistvou, ale pouze tu část, která mu vyhovuje.

Mlčet, nebo zasáhnout?

„Ve chvíli, kdy začne jeden z partnerů druhému něco zakazovat, vzniká pole pro pozdější konflikt, který se dříve či později projeví. Je tedy klíčové, aby si oba mezi sebou sladili své postoje. Zamezování kontaktu matky s dětmi bez adekvátního důvodu je podle mého názoru nevyzrálý přístup k partnerství,“ dodává Hana Wolf. Podle ní vždy záleží na okolnostech a je třeba na ně brát ohled, nicméně pokud se žena se svými dětmi stýkat chce, měla by si ve vztahu s novým partnerem vytvořit takové podmínky, aby se s vlastními potomky vídala.

Pokud jste ve stejné situaci, věřte, že nejlepším řešením je radikální řez. Aspoň to doporučuje americká terapeutka a zkušená psycholožka Laura Schlessinger, která ve své dlouholeté praxi neustále s klienty řeší odvěký spor mezi srdcem a hlavou.

Už žádné kompromisy!

„Právě tohle je pravá chvíle na ultimátum. Když partner v tomhle chování bude pokračovat, odejděte od něho a žijte někde, kde by vás děti mohly navštěvovat. Nedovolte žádnému muži, aby vám diktoval, jak mají vypadat vaše vztahy s vlastními dětmi. Jsou to přece pořád vaše děti, i když už jsou dospělé,“ radí všem zoufalým matkám prostřednictvím své knihy Deset největších hloupostí, jimiž si ženy komplikují život. Takže, rozum a odvahu do hrsti!

Foto: YAKOBCHUK-VIACHESLAV, Shutterstock.com

Něco je špatně, když se žádná návštěva vašeho potomka z bývalého vztahu neobejde bez hádekFoto: YAKOBCHUK-VIACHESLAV, Shutterstock.com

„Ulevilo se mi“

„Chvíli jsem to snášela a partnera omlouvala, že vůči mému synovi pořád něco má, a když k nám přijde na návštěvu, chová se k němu hrubě. Jednoho dne mi ale došla trpělivost, otevřela jsem konečně oči a řekla příteli, co si o něm myslím,“ uvádí dvaačtyřicetiletá Maruška, která svého druha postavila před hotovou věc. „Buď se srovnáš, nebo jdu.“ Z těchto dvou možností padla ta druhá.

„Nelituji, i když jsem přítele moc milovala a nejsem zrovna ve fázi, abych si říkala, že potkám někoho jiného. Jsem sama, ale zachovala jsem si důstojnost, jsem svobodnější a syn mě kdykoli navštěvuje. Tohle se s despotickým partnerem vůbec nedá srovnávat,“ uzavírá Maruška, která se snad stane vzorem pro další ženy.

Jak byste reagovaly vy, kdyby vám partner znemožňoval vídat vlastní děti?

Reklama

Načítám