Hlavní obsah

O lásce a partnerství

Foto: buddhaalaska.cz

Buddha a láskaFoto: buddhaalaska.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu vychází dlouho očekávaná kniha Buddha a láska, kterou napsal lama Ole Nydahl, jeden z nejznámějších západních buddhistických učitelů. Nydahl v knize odpovídá především na otázky mezilidských vztahů, partnerství a sexuality pohledem buddhismu.

Článek

Kniha přináší ucelený pohled na to, jak využít Buddhovo učení k prožívání šťastných a smysluplných vztahů.

„Myslím, že vznikla kniha, která může být užitečná mnoha lidem. V některých zemích již vyšla a je o ni obrovský zájem. Lidé mi píší, že jim pomohla vyřešit jejich problémy, nebo dokonce zachránila jejich vztah," říká lama Ole Nydahl o publikaci, které se například v sousedním Německu prodalo 20 tisíc výtisků.

Buddhismus považuje vztah mezi ženou a mužem za velice cennou příležitost osobního rozvoje. V ničem lidé neprožívají současně tolik štěstí a tolik utrpení jako v lásce.

Lidem může pomoci zejména učení o příčině a následku, které se nazývá karma. Podle Nydahla se však nejedná o osud, který již nelze změnit.

„Lidé mají naopak jedinečnou a obrovskou svobodu neustále sami vytvářet svým chováním situace vedoucí k úspěchu nebo neúspěchu partnerského vztahu," domnívá se lama. Podle buddhistického učení se navíc skutečné štěstí objevuje obvykle tehdy, když lidé dokáží zapomenout sami na sebe a chtějí svého partnera učinit šťastným.

Autor pochází z Dánska, kde se narodil v roce 1941 a později vystudoval filozofii na Kodaňské univerzitě. Velkou inspirací při psaní knihy mu byl celoživotní vztah s manželkou Hannah, která zemřela loni na jaře na rakovinu.

Foto: buddhaalaska.cz

Obálka knihy Buddha a láskaFoto: buddhaalaska.cz

Je symbolické, že svou ženu, s níž se poprvé potkal už v dětství a která stejně jako on získala titul lama, držel do posledních chvil v náručí.

Po svatbě v roce 1968 odjeli mladí novomanželé do Nepálu, kde se setkali se 16. karmapou, hlavním představitelem tibetského buddhismu linie Karma Kagjü, a stali se jeho prvními západními žáky. Po letech studia v Himálaji začínala jejich práce audiencí u dánské královny Margarety.

Lama Ole Nydahl má po celém světě desetitisíce příznivců. Své žáky má i v České republice, kam přijíždí pravidelně nejméně dvakrát ročně. Vždyť tu funguje 50 buddhistických center a skupin. Devátého prosince 2008 bude lama Ole Nydahl v Praze poprvé v Česku veřejně přednášet právě na téma Buddha a láska.

Reklama

Související témata:

Načítám